Allez au contenu Allez à la navigation

Aтопична кожа, раздразнена и със сърбеж

ОТ ФОРУМИТЕ

Раздразнена кожа със сърбежи, атопична
Share

За да научите повече за раздразнената кожа със сърбежи и за атопичните кожи, вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите, поставени във форума, организиран от BIODERMA.

Това е някакъв дребен еквивалент на екзема, което се нарича eczématide achromiante. Редовно нанасяйте подхранващ крем крем върху кожата на дъщеря си, избягвайте прекаленото миене и ежедневно й давайте по 30 грама прясно масло (източник на витамин А).

Херпесът не е алергия, а вирусна инфекция. Ако вие сте имали алергични реакции от атопичен тип, рискът дъщеря ви  да има атопичен дерматит е значителен.

Варовитата вода влошава кожната сухота и съответно кожната бариера, така че алергените от околната среда могат да проникват в кожата и да предизвикат екземи при атопичното  дете.

Превенцията се отнася само за деца „в риск“, тоест за тези, които имат поне един атопичен родител. В този случай се знае, че през първите седмици от живота на бебето трябва да се избягва контакт с котка. Що се отнася до лечението, то екземите трябва да се третират с противовъзпалителни медикаменти – дермокортикоиди в най-ранен стадии. Кожната бариера трябва ежедневно да се поддържа чрез нанасянето на предпазни кремове.

Съветвам ви да не ги миете твърде често и да се стараете да нанасяте върху детската кожа предпазен крем преди излизане.

Въпрос на участник във форума

Каква е разликата между атопия и екзема?

Атопията е особена генетична предразположеност, която може да се изрази при децата чрез различни заболявания: хранителни алергии, атопична екзема, сенна хрема или астма. Има други форми на екзема, които не са атопични. Например контактната екзема е алергия, която може да споходи възрастния индивид, извън всякакъв атопичен контекст.

При атопично дете, твърдостта на водата (съдържанието на варовик) може да влоши кожната сухота. При не атопичното дете, това няма влияние.

Множество фактори са първопричина за атопичната екзема. Преди всичко това е едно генетично предразположение, което прави кожата суха и по-малко „непропусклива“, от кожата на деца без екзема. Останалите фактори са свързани с околната среда и именно те нападат тази генетично „чуплива“ кожа. Измежду тези фактори можем да изброим използването на много силни детергенти, алергии към елементи от заобикалящата ни среда, например някои от съставките на козметични продукти, алергиите към някои храни и т.н. Това означава, че атопичната екзема не е алергично, а чисто генетично заболяване. Затова при децата, които са обременени ( родители с атопична екзема), честото хидратиране на кожата е задължително с цел превенция на поява на екзема.

Басейнът въобще не е забранен за атопиците. Но трябва да се избягва при криза на екзема. Няколко съвета: използвайте хидратантен крем или крем, който прави  защитен филм, мийте се с гел, без сапун след плуване и нанасяйте отново хидратантен крем след душа.

Чувствителната кожа е кожа, която не търпи каквато и да е локална намеса и която изпитва много често усещане за парене и за кожен дискомфорт. Човек може да има чувствителна кожа по време на атопия, но също така при много други дерматологични заболявания.

Видимо вашата малка дъщеря има кожа с атопична екзема. За да се лекува правилно трябва да се консултирате с дерматолог. Дотогава избягвайте дългите вани, използвайте почистващи масла при миенето и намазнявайте кожата 1-2 пъти на ден с липидни мазила, подходящи за атопични бебешки кожи, които се продават в аптеките.

За предпочитане е да използвате хидратиращ крем един път на ден при атопично дете, но не е задължително. Наистина, някои деца имат по-малко суха кожа от други и затова по-рядкото трябва да  бъдат намазвани. Освен това хидратиращият крем не лекува зачервените места (плаки), за целта трябва да се използва противовъзпалителното лекарства, предписано от вашия лекар.

Хранителните алергии могат понякога да утежнят екземите. Но това е рядко явление и трябва да се потвърди от съответни тестове, направени от лекар. Необходим е режим, при който се изключва въпросния хранителен алерген. В по-голяма част от случаите, при атопични 5 годишни деца няма нищо специално, което можем да препоръчаме при храненето.

Това е еквивалент на екзема. Преди да преминете към медикаментозен мехлем, опитайте с крема ATODERM Intensive, като го нанасяте в плътен слой върху червенините (2  пъти на ден).