Как да разпознаете атопичния дерматит?

Кожата на бузите и ръцете на детето ви е много суха (познато още като ксероза в медицинската терминология), често се излющва (суха кожа, която се отделя), и понякога има червени плаки, които се обострят? Детето ви се чеше, върти се, плаче често и има проблеми със заспиването? То може би страда от атопичен дерматит (атопична екзема). Най-добре е да се консултирате със своя педиатър, който може да ви насочи към адаптирано лечение.

Признаци, за които да внимавате:

 • Чесане, причинено от сърбеж, е един от основните симптоми на екземата.
 • Най-често това кожно заболяване се проявява при бебетата на около 3-месечна възраст. Червените плаки на екземата се появяват първо на бузите, след това на ръцете, краката, скалпа и седалището.
 • В хода на растежа, след като детето навърши 12 месеца, плаките се преместват към гънките на кожата (на врата, зад коленете, на лактите, зад ушите), около устата и на дланите.

 

Article - Eczema Accalmie

Обостряне

 • На кожата се появяват плаки, от начало розови, които стават все по-червени и подути.
 • Възпалението на кожата предизвиква интензивен сърбеж. Ако детето се чеше, възпалението се влошава, сърбежът става още по-силен и се увеличава рискът от инфекция.
 • Ако са твърде разчесани, плаките започват да секретират. Ще видите малки мехури с течност (везикули) и образуването на малки корички. Цялата зона би могла дори да се подуе (оток). Това е фазата, в която рискът от бактериална инфекция (златен стафилокок) е най-голям. И също е точно тогава, когато детето ви иска най-много да се почеше!
 • Чесането създава малки рани, които допълнително усложняват ситуацията.
Article - Eczema Skin

Ремисия

 • Противовъзпалителните терапии (локални кортикостероиди) лекуват кожата и премахват плаките, но тя остава суха.
 • Сърбежът все още съществува, дори и без плаките на екземата. Все още има микровъзпаление в кожата. Тя има нужда от ежедневна хидратация с емолиенти.
 • След няколко седмици се появява ново обостряне, без непременно да е обвързано с нещо конкретно, което го е провокирало. Обострянето и ремисията се редуват, а добрата хидратация позволява обострянето да се отложи.

Наистина сърби…

Екземата има истинско влияние върху качеството на живот, заради непрестанния дискомфорт и сърбеж. Усещането може да бъде много интензивно – дори непоносимо. Трябва да бъдете разбиращи, когато детето ви е раздразнено или мрачно, когато не може да спи или да се концентрира в училище. Кожата му го кара да страда неописуемо! Освен това, не е лесно за едно дете да контролира чесането, дори и то да е това, което поддържа порочния кръг на обострянето и възпалението. Разполагате обаче със средства, които да помогнат на детето и да успокоят сърбежа.

Article - Child Atopic Schema 1

1. Кожата е много суха и има липса на вода и липиди.
> Необходимо е да бъде подхранена с цялостна хидратираща терапия.


2. Кожата не изпълнява добре защитната си функция. Най-външният слой е по-пропусклив.
> Необходимо е кожата да бъде защитена от микротравми, като постоянно чесане или твърде агресивни измивни средства.

 

Article - Child Atopic Schema 2

3. Кожата допуска алергените (външни фактори като прах, прахови акари) и прогресивно става по-чувствителна, което предизвиква прекомерна и извънредна реакция на имунната система.
> Невъзможно е да отстраним всички алергени вкъщи, или пък където и да било, но можем да контролираме влошаващите фактори.


4. Организмът на детето ви се защитава от псевдоатаката чрез възпаление на кожата – обострянето на екземата, което виждате.
> На този етап, използването на локални кортикостероиди, които да успокоят възпалението, е напълно оправдано.

Причините: откъде идва атопичния дерматит?

Има наследствен елемент…

Съществува генетична предразположеност, при която атопичният дерматит може да се развие. Семействата, податливи на атопични заболявания, са по-чувствителни към алергените от околната среда. Рискът детето да развие атопичен дерматит е 30%, ако единият родител страда или е страдал в миналото от заболяването, и 70%, ако и двамата родители имат или са имали заболяването2.

Ролята на околната среда

Наследствеността играе роля, но не може да обясни сама по себе си пика в броя на случаите през последните 40 години. Някои говорят за прекомерната хигиена в модерното общество, по-специално в градовете, където децата не са така рано изложени на алергени.
Твърде много досег с вода, домашна атмосфера с лоша вентилация (прахови акари) или твърде изолирана среда, излагане на цигарен дим и градско замърсяване… Обградена от вредни стимули, имунната им система е нарушена. 

Добрата новина е, че само 4% от възрастните над 15-годишна възраст страдат от атопичен дерматит5. В по-голямата част от случаите заболяването изчезва след детските години.

НЕ: Екземата е видима, но не може да се предаде на околните. Това е нещо важно, което трябва да обясните на детето си, приятелите му и техните родители…

Bioderma - skin expert

НЕ: Стига обострянето на екземата да е правилно лекувано и кожата да е хидратирана всеки ден. Основният риск е от инфекция.

Bioderma - skin expert

НЕ: Не задължително. Проверка за алергии и преглед на имунната система няма да изяснят защо екземата се обостря, освен ако локалната терапия, която е била стриктно следвана, се е провалила, или ако има забавен растеж. Някои лекари препоръчват да се направи тест за други латентни атопични патологии, като астма и в редки случаи алергии към храни.

Bioderma - skin expert

НЕ: Но е трудно да живеете с него. Има три категории атопичен дерматит: лек, умерен или тежък, в зависимост от интензитета, вида симптоми и ефекта върху качеството на живот. Според специалистите3, качеството на живот на детето с атопичен дерматит е сравнимо с това на дете, страдащо от астма или диабет. За 96% от лекарите атопичният дерматит засяга качеството на живот не само на децата, но и на близките им: терапии, хранене, условия на живот, сън, стрес…Не се колебайте да се обърнете към  дерматолог или педиатър за помощ и отговори на всичките ви въпроси.

Bioderma - skin expert
1 Biedermann T, Skabytska Y, Kaesler S, Volz T. Regulation of T-Cell Immunity in Atopic Dermatitis by Microbes: The Yin and the Yang of Cutaneous Inflammation. Front. Immunol 2015; 6: 353
2 Atopic Dermatitis – S.A. Büchner, Swiss Medical Forum n°19, May 2001
3 Atopic Dermatitis – John Libbey Eurotext – December 2017
4 Guillet G, Cambazard F. ATOPIA Study: European epidemiological dermo-paediatric survey, overview of results: The influence of environment, lifestyle and type of treatment for dry skin with an atopic tendency among newborns, infants and children. TAP January 2006 – 10th Practical Paediatrics Congress Paris.
5 Wollenberg A, Oranje A, Deleuran M et al. ETFAD/EADV Eczema Task Force 2015 Position Paper on Diagnosis and Treatment of Atopic Dermatitis in Adult and Paediatric Patients. / Eur Acad Dermatol Venereol 2016; 30: 729-47

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive Gel moussant 500ml, пенлив гел за суха кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive Gel moussant

  Мек пречистващ измиващ гел против сърбеж.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive gel-crème

  Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Preventive 200ml, грижа за атопична кожа
 • Дневна грижа

  Суха до много суха чувствителна кожа Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Préventive

  Подхранващ крем, който ограничава влошаването на кожната сухота още от раждането.

  За кого?

  Деца, Бебета