Атопичният дерматит е комплексно състояние с различни провокиращи фактори, включително податливост на пациента и околната среда. Обикновено настъпват промени в кожната бариера на пациентите и възпалителни реакции.

Външните фактори включват: досег с козметика, сапуни, почистващи препарати и всякакви други химикали, нанасяни на кожата, излагане на алергени и инфекция от определени бактерии и вируси.

Атопичният дерматит не е заразен!

Да. Атопичният дерматит има склонност да се предава по наследствена линия. Ако един или и двамата родители имат атопичен дерматит, е по-вероятно да се прояви и при децата. Освен това, около една трета от децата с атопичен дерматит развиват астма и/или други видове алергии. Атопичният дерматит засяга еднакво и двата пола.

Атопичният дерматит се появява през първите месеци от живота на детето, има хронична еволюция и се влияе силно от външните фактори. Атопичната кожа се характеризира с постоянна сухота и сърбеж, който може да бъде непоносим. Най-горният слой на кожата не изпълнява защитната си функция, защото е нарушен както на структурно, така и на функционално ниво, и позволява алергени и микроби да проникват в по-дълбоките слоеве. Това провокира инфекция, проявена като кожни обриви и лезии от разчесване, които се дължат на сърбежа.

Атопичният дерматит може да засегне всяка част от кожата, включително лицето, но най-често засегнатите зони са гънките, гърлото и шията. Засегнатата кожа обикновено е червена и суха, с много драскотини (съпроводени с кървене). Когато атопичният дерматит е в активна фаза, върху кожата могат да се появят течни везикули, които след спукване да причинят напукване на кожата с риск от бактериални или вирусни инфекции.

Заради много сухата кожа, бебетата започват да се дращят, да се търкат в пелените си и в предмети около тях, и бързо развиват мокри червени следи на бузите, гърлото и заоблените части на дланите и стъпалата. Сърбежът предизвика неспокойствие, неконтролируем плач и нарушения на съня. Много от тях може да имат и храносмилателни разстройства (колики, повръщане, диария), поради различните хранителни алергии, които могат да развият.

Макар и причината за атопичния дерматит да е генетична и силно свързана с качеството на най-горния слой на кожата, заболяването може да се провокира и продължи и заради досег с различни фактори, като цигарен дим при бебета, чиито родители пушат, полени, плесен, животинска козина, температура и някои храни, стрес, никнене на зъби, бактериални инфекции, вирусни инфекции и др. Обяснението е, че както външният слой на липидния клетъчен слой, така и филагринът, протеинът, който образува междуклетъчния цимент, са засегнати и през него проникват алергени или други патогени.

Your Skin - Бебе и майка

Атопичният дерматит има няколко определящи характеристики, включително възрастта, на която се проявява. Обикновено това е в първите месеци от живота, със сърбеж и много суха кожа. Диагнозата трябва да се постави от специалист и е задължително бебето да бъде прегледано от лекар.

Your Skin - Бебе и майка

Не, не може да бъде излекуван, но има много начини да бъде овладян. До юношеството повечето пациенти имат подобрено качество на кожата и рядко имат остро възпаление, но кожата остава суха; поради което дразнещите фактори, изброени по-горе, трябва да се избягват.

Your Skin - Бебе и майка

Да, определено да!

Можете да водите пълноценен живот, включващ спорт, плуване, пътуване. Просто трябва да се адаптирате и винаги да имате под ръка емолиенти – в училище, на работа или на път.

Хигиената изисква специални продукти без консерванти, оцветители и аромати, които биха могли да навредят на липидния слой на кожата.  Неправилната употреба на антисептици може да раздразни кожата и да влоши състоянието. Антисептиците не трябва да се използват непрекъснато, тъй като това може да причини прекомерно изсушаване на кожата. Използват се специални емолиенти, а в напредналите стадии на заболяването се използват лекарствени препарати като кортикостероиди или имуномодулатори, но само с лекарско предписание.

Your Skin - Бебе и майка

Какво да запомните:

 • Трябва да използвате ръкавици без пудра, които не са гума, за да защитите ръцете и да избегнете контакт с дразнители. 
 • Кожата трябва да е внимателно измивана след плуване и много добре хидратирана след подсушаване. Трябва да сте сигурни, че душът при басейна използва прясна вода, а не хлорирана вода от басейна. 
 • Препоръчват се удобни дрехи от материи като памук, както и да се избягва носене на вълна пряко върху кожата. 
 • Опитвайте се да устоите на изкушението да се почешете. 
 • Не взимайте домашни любимци, ако налице е алергия. 
 • Запазете спокойствие. 
 • Претоплянето може да усили сърбежа.
 • Изплаквайте праните дрехи два пъти по време на цикъла на пране, за да премахнете остатъците от перилния препарат.

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm huile de douche 1L, душ олио за суха кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Huile de douche

  24-часова хидратация и моментален комфорт още под душа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive gel-crème

  Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Preventive 200ml, грижа за атопична кожа
 • Дневна грижа

  Суха до много суха чувствителна кожа Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Préventive

  Подхранващ крем, който ограничава влошаването на кожната сухота още от раждането.

  За кого?

  Деца, Бебета

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Mains & ongles T50ml, хидратиращ крем за ръце
 • Дневна грижа

  Нормална до суха чувствителна кожа

  D.A.F. Патент

  Atoderm Mains & ongles

  Силно възстановяващ и подхранващ крем за ръце и нокти

  За кого?

  За цялото семейство (деца над 3 години)