Нанасянето на хидратант (или емолиент) е част от дневния ритуал на родителите на бебета и деца с атопичен дерматит. На пръв поглед нищо не би могло да е по-лесно…И все пак, на практика, възникват много въпроси около тази необходима терапия, която не винаги се изпълнява добре. За да помогне на родителите да усвоят правилните навици и да нанасят емолиент правилно, д-р Магали Бурел-Бута, дерматолог в болница в Лион, Франция, е съставила метод, одобрен от Френската асоциация по екзема.

 

1. Какво представлява употребата на емолиент?

Това е необходимата основа за терапията на атопичен дерматит. Хората, които страдат от него, имат суха кожа, която всъщност е пропусклива кожа. Тя абсорбира всички въздушни частици, които преминават през нея и задейства имунната система - която е отговорна за сърбежа.

Единственият начин да намалите пропускливостта, е да нанасяте хидратиращ крем (известен като емолиент) всеки ден. Това просто действие е първата стъпка за предотвратяване на рецидиви.

 

2. В коя зона трябва да се нанася емолиент?

Не може да се нанася емолиент само на сухите участъци, необходимо е да се нанася на цялото тяло и лице всеки ден.

 

3. Как да определим точното количество емолиент, което да нанесем?

3. Как да определим точното количество емолиент, което да нанесем?

Следвайте метода 3-6-9, прост начин да определите количеството емолиент, необходимо за всеки пациент.

 • 3 изпомпвания за бебе (3 по 2 мл)
 • 6 изпомпвания за дете (6 по 2 мл)
 • 9 изпомпвания за възрастен (9 по 2 мл)
 • В най-добрия случай, това трябва да бъде повтаряно по два пъти на ден. 
   

 

4. Как да нанесем емолиента?

Правилните жестове трябва да са адаптирани към възрастта на пациента. Но във всеки случай, не вземайте голямо количество емолиент в ръцете си преди нанасяне… Твърде много крем от едната страна, никакъв на другата: лош навик!

Baby Illustration Saving Skin & More

За бебета, 3 изпомпвания: нанесете крема на малки дози, за да се разпредели равномерно по тялото, след което масажирайте продължително. Хидратацията се превръща в момент за гушкане и успокояване.

Child Illustration Saving Skin & More

За дете, 6 изпомпвания: трябва да превърнете нанасянето на крема в игра на калинка и зебра. За малките зони, кремът играе ролята на калинка, рисувайки точки, преди да се разнесе. За ръцете и краката, кремът е зебрата, като изчертава дълги ивици по цялата дължина, преди да масажирате и разнесете. Идеята е да бъде включено и детето, което има своята роля в лечението си и да стане самостоятелно възможно най-скоро.

Adult Illustration Saving Skin & More

За възрастни, 9 изпомпвания.

5. Кога да нанасяте емолиента?

Правилната честота е всеки ден, в идеалния случай два пъти на ден, сутрин и вечер.

От всеки зависи да създаде свой собствен ритуал, в който да вплете навиците: в стаята или банята, на леглото или масата за преобличане, в игра, пеене, слушане на музика, разказване на детски стихчета ...

 

6. Емолиент и дермокортикоид - да се прилагат заедно или поотделно?

Плаката при екзема е червена и/или сърбяща област, като зачервяването и чесането не са задължително свързани. Тези два критерия трябва да насърчат родителите да прилагат дермокортикоид.

Всеки емолиент, нанесен самостоятелно върху червена или сърбяща област, може да щипе. Това не означава, че трябва да смените емолиента, това просто означава, че кожата се нуждае също и от дермокортикоид.

От тук идва въпросът за смесването на емолиента и дермокортикоида или прилагането им поотделно. Всъщност, няма никакво значение, стига жестът да е лесен и практичен за родителите: нанасянето може да се направи наведнъж или поотделно.

Например, може емолиентът да се приложи върху цялото тяло и лице и веднага да се добави дермокортикоид в зоните на екземата. След изчезването на плаката на екземата е важно да продължите да прилагате емолиента всеки ден върху цялото тяло, за да предотвратите бъдещи обостряния.

Shower Illustration Saving Skin & More

Вярно е, че прилагането на емолиента често е по-лесно върху леко влажна кожа.

Самият душ е важен момент, защото използваният хигиенен продукт трябва да бъде внимателно подбран. Трябва да е без сапун, тъй като той обезмаслява кожата, което не е съвместимо с атопичната кожа. Днес най-нежният продукт са душ маслата.

Ако водата е много твърда, по-добре е детето да се къпе само веднъж на всеки 2 дни. От друга страна, кремът трябва да се прилага всеки ден, дори в дни без къпане.

5min Illustration Saving Skin & More

8. Колко време отнема, за да се нанесе правилно емолиент?

Отнема едва 5 минути да разнесете емолиента по цялото тяло и лице. Навик, който трябва да стане толкова естествен, колкото миенето на зъбите.

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive baume 500ml, хидратиращ балсам за суха кожа
 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive Baume

  Интензивен, облекчаващ сърбежа и възстановяващ балсам. Силно успокояващ и силно подхранващ.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive gel-crème

  Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)