От гледна точка на генетична предразположеност, в 60-80% от случаите има фамилна анамнеза за атопичен дерматит.

Наличието на генетичен компонент се подкрепя от проучвания, които показват, че рискът детето да развие атопичен дерматит се увеличава, ако един или двамата родители имат това състояние. Освен това рискът от развитие на болестта е по-висок, ако единият или двамата родители имат астма или алергичен ринит.

Your Skin - Family with baby

Имунологични фактори при атопичен дерматит

При пациенти с атопичен дерматит се съобщава за широк спектър от имунологични и неимунологични отклонения както в кожата, така в кръвната плазма. От пренаталния период, особено през последния триместър на бременността, плодът е защитен от външни фактори от имунната система на майката и от пептидите и антимикробните протеини в околоплодната течност; плодът синтезира антимикробни протеини в епидермиса (дефензин и кателицидини). След раждането се осъществява първата колонизация на новороденото с бактерии от майчината флора, а в непосредствения постнатален период кърменето помага за формиране на чревна микробиоза с антимикробна и стимулираща роля в развитието на имунната система в червата. Всяко нарушение на тази микробиоза може да причини инвазия на патогени на това ниво.

Your Skin - Mother kissing baby

Външни фактори при атопичен дерматит

Разпространението на алергичните нарушения се увеличава през последните десетилетия. Причината за това бързо увеличение не може да бъде обяснена с промени в генетиката на населението, поради което външните фактори се считат за възможно обяснение.

В Япония, Австралия и някои европейски страни броят на атопичните пациенти се е удвоил или утроил през последните 10–20 години. Някои от причините са:

Pollution

Замърсяването на въздуха, най-вече при интензивен уличен трафик;

Picto Hand Cream

Повишаването на хигиенния стандарт, „хигиенна хипотеза“, но и увеличаването на агресията върху кожата с почистващи препарати и сапуни. Прекомерното къпане на бебетата, използването на неподходяща козметика с груби съставки. Прекомерната хигиена може да бъде причина, наред с други неща, за липсата на чревна физиологична колонизация с ентерококи и бифидобактерии, които стимулират Th1 лимфоцитите и индуцират имунологичен толеранс чрез секретираните антигени и ендотоксини. Някои автори твърдят, че преждевременната бифидобактериална добавка може да предотврати атопичен дерматит при тези, които са генетично предразположени, и може да намали тежестта на заболяването при тези с клинични прояви;

Пиктограма - лапа

Натрупването на все повече и повече алергени у дома (наличие на акари, котки, кучета);

Smoking

Тютюнопушенето сред младите майки, което нараства;

Пиктограма - алерген

Химически хранителни добавки;

Food

Промяна в хранителните навици, като въвеждане на нови храни (особено екзотични плодове, фъстъци и др.). Ранното разнообразяване на хранителния режим изглежда увеличава честотата на атопичния дерматит;

Picto Bacteria

По-малкото излагане на инфекции (вирус на морбили, вирус на хепатит А, хеликобактер пилори, токсоплазма гонди, лактобацилус римин и др.).

Picto Poumons

Респираторните инфекции и никненето на зъби могат да провокират атопичен дерматит при бебета и малки деца.

Picto Generation

При всички възрасти, стимулите, които предизвикат хиперотделяне на пот (възбуда, топлина, упражнения, слагане на много дрехи или мехлеми), могат да доведат до силен сърбеж и нов обостряне на атопичен дерматит. Контактът с вълнени и липидни разтворители влошава атопичния дерматит. Понякога менструацията и бременността имат неблагоприятен ефект. Въпреки че някои хранителни алергени могат да предизвикат или обострят атопичния дерматит, твърде рестриктивната диета може да повлияе на растежа при децата.

 

Какво е важно да запомните:

 • идентифицирането на факторите, участващи в атопичния дерматит, е важна стъпка в първичната превенция на това състояние, някои от факторите, особено външните, могат да се овладеят;
 • контрол на дразнещите фактори (перилни препарати, козметични сапуни, химикали, замърсители, абразивни материали, екстремни температури и влажност);
 • емолиентите трябва да се използват след къпане;
 • избягване на тютюнопушенето по време на и след бременност
 • избягване и своевременно лечение на свръх-инфекция.

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive Gel moussant 500ml, пенлив гел за суха кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive Gel moussant

  Мек пречистващ измиващ гел против сърбеж.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive gel-crème

  Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Preventive 200ml, грижа за атопична кожа
 • Дневна грижа

  Суха до много суха чувствителна кожа Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Préventive

  Подхранващ крем, който ограничава влошаването на кожната сухота още от раждането.

  За кого?

  Деца, Бебета