Какви са симптомите?

Най-честата форма е инфантилен дерматит (под 2 години), появата на който настъпва около 3-месечна възраст с обрив по бузите. Състои се от еритема (зачервяване), екскориации, папуло-везикули или ексудат (солидни участъци), след което се развива в краста, придружена от интензивен сърбеж, който засяга пациента чрез дискомфорт и нарушения на съня.

Друга форма на това заболяване е ювенилният дерматит (деца над 2 години), който може да се появи в началото или като продължение на предишната форма. В този случай лезиите са по-малко изразени, особено при сгъвките (напр. лакти, задната част на коляното, гънките на шията, ръцете и китките) и се развиват под формата на плаки с тенденция към удебеляване и излющване на кожата, еритема или сърбеж. В този случай сухата кожа (кожна ксероза) е траен симптом и изисква прилагането на специфични кремове.

При юноши и възрастни случаите на атопичен дерматит представляват малък процент (по-малко от 10%). Обикновено се характеризира с остатъчни симптоми (по ръцете, клепачите) и интензивна сухота на кожата.

Temperature Icon

Екстремните температури и ниската влажност през зимата са основен отключващ фактор за появата на атопичен дерматит, чрез бързо изсушаване на кожата, последвано от увреждане на кожната бариера, което може да се разпространи и в крайна сметка да се инфектира. В този случай са необходими локални антибиотици и лечение, което причинява чувствителност към лекарства и временен дискомфорт.

В резултат на това е много важно да се знае, че при определена температура и влажност прилагането на емолиенти трябва да бъде постоянно, без прекъсване и особено спешно лечение трябва да се прилага в случай на изразени лезии. Препоръчват се и кратки душове, водата не трябва да е гореща и трябва да се използват специални измивни гелове.

 

Cold Icon

Когато излизате от вкъщи, е важно да ограничите въздействието на студа върху кожата, като носите ръкавици, шалове, дрехи от естествени влакна и прилагате емолиенти върху лицето.

Как да лекуваме атопичен дерматит, обострен от излагане на студ?

 

Лечението се определя от дерматолога в зависимост от стадия, клиничния вид и симптомите. Започва терапевтична схема, състояща се от локални кортикостероиди или калциневринови инхибитори, системни антихистамини за облекчаване на сърбежа, както и локални емолиенти. Изисква се добро сътрудничество между пациент и лекар и продължителността на лечението се определя въз основа на развитието. Склонна към раздразнения, сензорната стабилност на пациента е важна за развитието на болестта и е важно да се контролира порочният кръг на сърбеж-чесане.

 

Каква е прогнозата и кога трябва да се спре лечението?

По принцип еволюцията е благоприятна при лечение и с времето пикове, провокирани от вътрешни и външни фактори, ще бъдат все по-редки. В резултат на това основната цел е да се поддържа целостта на кожната бариера на оптимално ниво чрез постоянен и правилно изпълняван ритуал за грижа.

За атопичен дерматит, който е тежък, генерализиран и устойчив на лечение, съвременната медицина разполага със системни терапии от ново поколение за намаляване на симптомите.

От моя собствен опит в лечението на това състояние мога да потвърдя, че доброто информиране и спазването на лекарските предписания може да осигури дълготрайно решение за пациентите и все по-малко обостряния, така че пациентите да имат по-добро качество на живот.

Изводи - Практични съвети

 • Общи мерки - откриване и изключване на провокиращи фактори, диета, влажност на въздуха, неподходяща хигиена и облекло, избягване на екстремни температури;
 • Специфично лечение - незабавно, адаптирано към лезии - и в дългосрочен план;
 • Поддържащо лечение - непрекъснато прилагане на емолиенти;
 • Не се препоръчва използването на естествени терапии, лекарства или чудодейни продукти, които могат да влошат лезиите и да усложнят реакцията на последващи лечения.
Библиография:
1. Fitzpatricks - Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology
2. Jean L. Bologna - Dermatology Essentials
3. V. Pătrașcu – Boli dermatologice și infecții sexual-transmisibile

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm huile de douche 1L, душ олио за суха кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Huile de douche

  24-часова хидратация и моментален комфорт още под душа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive baume 500ml, хидратиращ балсам за суха кожа
 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive Baume

  Интензивен, облекчаващ сърбежа и възстановяващ балсам. Силно успокояващ и силно подхранващ.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Preventive 200ml, грижа за атопична кожа
 • Дневна грижа

  Суха до много суха чувствителна кожа Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Préventive

  Подхранващ крем, който ограничава влошаването на кожната сухота още от раждането.

  За кого?

  Деца, Бебета