Честотата на атопичния дерматит се е увеличила значително през последните десетилетия в индустриализираните страни.

При 80% от пациентите тя започва преди 5-годишна възраст, но при 60% от тях, особено при тези с леки симптоми, симптомите се подобряват или изчезват след пубертета. При тези с умерени/тежки прояви, атопичният дерматит може да продължи и след пубертета и дори да остане в зряла възраст, отразявайки се на качеството на живот.

Диагностицирането на атопичния дерматит обикновено е клинично. Основният симптом е интензивен сърбеж, водещ до цикъла на "сърбеж-чесане". Казва се, че атопичният дерматит е сърбеж, който се възпалява, а не е възпалението това, което причинява сърбеж (т.е. сърбеж по кожата).

  Типологията и разпространението на екзематозните лезии обикновено зависят от възрастта:

  • Атопичен дерматит при бебета и деца под 2 години – засегната е кожата на лицето, шията и крайниците;
  • Атопичен дерматит при деца – характерни зони са гънките на крайниците (лакътни гънки, задната част на коляното);
  • Атопичен дерматит при юноши и възрастни - обикновено са засегнати ръцете и краката

  Причинители на атопичния дерматит и механизми, причиняващи атопични обостряния

  Причините са сложни и многофакторни, включващи взаимодействието между генетичната предразположеност, факторите на околната среда, определени имунологични промени и дисфункцията на кожната бариера. Въпреки че всички те са тясно свързани, ключовата роля в патогенезата на атопичния дерматит е промяната на функцията на кожната бариера.

  Кожен протеин с нефункционални мутации е най-важният генетичен рисков фактор за атопичен дерматит. Загубата на функциите на този протеин води до значителна трансепидермална загуба на вода, повишена пропускливост на кожата за хранителни алергени и такива от околната среда, което им позволява да проникнат, причинявайки сенсибилизация и възпаление, което може да доведе до „атопичен марш“. (т.е. последователността: бронхиална астма, алергичен ринит).

   Сенсибилизацията на IgE, медиирана с определена храна, може да бъде предизвикана от контакт с кожата, която не изпълнява ефективно бариерната роля, а на второ място от генната мутация на този протеин в кожата. Бариерните дефекти позволяват проникване в кожата на различни алергени, включително от хранителни протеини, насърчавайки индуцирането на сенсибилизация и синтеза на IgE, което може да допринесе за кожни възпаления, характерни за атопичен дерматит.

   Изчислено е, че 40% от децата с умерени форми и вероятно много повече от тези с тежък атопичен дерматит имат асоциирани хранителни алергии. Още по-голяма част от децата с атопичен дерматит често имат повишени нива на специфичен IgE, понякога дори при липса на истинска алергия. Това обяснява защо ролята на алергиите в патогенезата и тежестта на атопичния дерматит се обсъжда интензивно.

   Кожните прояви на хранителни алергии (IgE-медиирани) се състоят от остра уртикария, ангиоедем и контактни реакции. Ако атопичният дерматит се влоши от излагане на хранителен продукт, такива реакции не са медиирани с IgE реакции на свръхчувствителност, а по-скоро се забавят и обикновено се развиват 2 до 6 часа след досега.

   Млякото, яйченият белтък, пшеничното брашно, соята, рибата и фъстъците са сред храните, които най-често участват във влошаването на симптомите на атопичния дерматит.

   Your Skin - Food

   Диагностичният подход включва подробна анамнеза, включително информация за диетата на детето или на майката, ако бебето е кърмаче, пач тестове, серологични тестове за идентифициране на медиирана чувствителност към IgE и клиничната значимост на положителните тестове.

   Лечението на атопичния дерматит предполага избягване на фактори, които предизвикват лезии, контролиране на сърбежа, подтискане на възпалението и възстановяване на кожната бариера.

   Медикаментите за локално приложение се състоят от:

   • локални противовъзпалителни лекарства - дерматокортикостероиди и локални калциневринови инхибитори за активно заболяване → безопасни и ефективни лекарства, когато се използват правилно, с предписание.
   • емолиенти, които са от съществено значение за лечението, с важна роля при възстановяването на бариерната функция на кожата и възстановяване на епидермалния липиден слой, което всъщност е в основата на лечението на атопичния дерматит.

   Изводи:

   Хранителните алергии са безспорен фактор за влошаването на атопичния дерматит при децата. Историята на реакциите, диетата, кожните тестове и установяването на специфичния IgE помагат да се идентифицират храни, които е възможно да участват в продължаващото наличие и влошаването на атопичния дерматит, като оралните провокационни тестове са златният стандарт за сигурно установяване на диагнозата и прилагане на персонализирана диета.

   Въпреки че патогенезата на атопичния дерматит е комплексна, последните изследвания подкрепят ролята на анормалната кожна бариера.

   Това ново знание засилва основната роля на кожната бариерна функция при появата и развитието на атопичен дерматит и подчертава необходимостта от целенасочени терапии за поддържане на целостта й, а правилната хидратация на кожата играе решаваща роля в този процес.

  • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm huile de douche 1L, душ олио за суха кожа
  • Ежедневно почистване с изплакване

   Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

   Skin Barrier Therapy™ патент

   Atoderm Huile de douche

   24-часова хидратация и моментален комфорт още под душа.

   За кого?

   За цялото семейство (без недоносени бебета)

  • Дневна грижа

   Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

   Skin Barrier Therapy™ патент

   Atoderm Intensive gel-crème

   Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

   За кого?

   За цялото семейство (без недоносени бебета)

  • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Preventive 200ml, грижа за атопична кожа
  • Дневна грижа

   Суха до много суха чувствителна кожа Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

   Skin Barrier Therapy™ патент

   Atoderm Préventive

   Подхранващ крем, който ограничава влошаването на кожната сухота още от раждането.

   За кого?

   Деца, Бебета