• Експерт - Д-р Магали Бурел-Бута, дерматолог, Франция
  Д-р Бурел-Бута, Дерматолог - Франция.

  Обострянето на атопичната екзема никога не възниква случайно. Винаги можете да се справите с него, но е също важно да разпознавате ежедневните ситуации, които водят до обостряне.

  Д-р Бурел-Бута използва просто сравнение, за да изрази гледната си точка: „Ако има пожар в къщата ви, ще го потушите с вода. Ако започне отново след две седмици, отново ще го потушите с вода. И ще продължите да го правите, докато не откриете какво причинява пожара!“. Благодарение на нейните обяснения по-долу, открийте нещата, които предизвикват обострянията и защо се получават, ограничете рисковите фактори и отложете обострянето за колкото може по-дълъг период от време.

  Д-р Бурел-Бута, Дерматолог - Франция.

Внимателно измиване, никакво ексфолиране, дразнене или продължително стоене във вода и никакво изпотяване… Атопичната кожа не изпълнява добре защитната си функция – кожната бариера е по-пропусклива от тази на нормалната кожа и допуска външни алергени.

Всичко, което може да навреди на кожната бариера, може да предизвика обостряне на екземата: прекомерно измиване, продължително стоене във вода, дълги бани…

 

 1. За коса и тяло използвайте хидратиращо измивно средство без сапун или дълбоко хидратиращо олио, толерантно към физиологичното pH на кожата, 5.5. Водата не трябва да бъде по-топла от 34°C.
 2. Подсушавайте нежно кожата с потупване, вместо с механично търкане, с чиста и мека памучна кърпа.
 3. Почиствайте потта възможно най-бързо. Дразнещото й ниво на pH влияе зле при 100% от случаите на атопична кожа.
 4. Нанасяйте системно емолиент (хидратиращ крем) сутрин и вечер на цялото лице и тяло. Бъдете щедри в количеството крем, което използвате, превръщайте всеки един момент във възможност за нежност и игра с детето.
Your Skin - Бебе и майка

Do
 • Къпете детето с 5-минутен душ или вана всеки ден през лятото и два пъти в седмицата през зимата, с измивно средство без сапун и аромати.
 • Нанасяйте емолиент, подходящ за сезона – балсам през зимата и крем през лятото, дори в дни, в които не къпете детето си, по цялото тяло, а не само по плаките, възникнали от екземата.
Don't
 • Не къпете детето повече от веднъж на ден, не използвайте сапун и твърде гореща вода
 • Не използвайте мокри кърпички.
 • Не чакайте да се появи раздразнение, за да хидратирате.

Храненето не е причинител на атопичния дерматит (често наричан атопична екзема), но все пак педиатрите препоръчват спазването на няколко основни принципа:

1. Внимавайте, когато включвате твърди храни в храненето на детето си, което се препоръчва да започнете между 4- и 6-месечна възраст.

2. Добре е да спазвате режим на хранене, който се бори с раздразненията чрез определени мазнини: сурово масло, неварена прясна сметана, студено пресован зехтин (първа преса) за готвене, студено пресовано олио от рапица (първа преса) за подправяне.

3. Ограничете приема на захар, което прави потта по-малко киселинна: зърнени закуски, бисквити и лакомства, бонбони, безалкохолни напитки…

Bioderma - Бебе се храни

Do
 • Режимът на хранене трябва да е балансиран и съобразен със сезона.
 • Давайте на детето си пробиотици, ако е на антибиотично лечение или ако страда от гастроентерит.
Don't
 • Не давайте на детето всеки ден вода с висока минерализация или безалкохолни напитки.
 • Нека в храненето не присъстват твърде много пакетирани храни.

3/ Средата отвън

Кожата на детето ви е много чувствителна към средата, тъй като е именно тя е бариерата между тялото му и външния свят. И тъй като защитната й функция не е достатъчно ефективна, атопичната кожа на детето е по-пропусклива, позволява да влязат всякакви частици от въздуха и реагира силно на всякакъв тип стрес.

Дрехи

„Важно е да разберем, че търкането на дрехите в кожата е един от основните поводи за появата на екзема“, подчертава д-р Бурел-Бута.

 • Не обличайте детето твърде топло, тъй като изпотяването влошава екземата и сърбежа.
 • Избирайте меки дрехи с естествени влакна (памук). Не купувайте вълна – твърде дразнеща е.
 • Бихте могли да използвате също и бели дрехи без индустриални оцветители, за да бъдете напълно сигурни.
 • Внимавайте с ластиците, етикетите, които понякога се търкат в кожата, и дрехи, които са твърде тесни.
 • Ако е необходимо, слагайте бельото на бебето наобратно, така че шевовете да не дразнят кожата.
 • Изпирайте всички нови дрехи преди употреба.

 

Пране

 • Използвайте течни перилни препарати и изплаквайте добре. Не пълнете твърде много пералната машина.
 • Омекотителят е допълващ продукт, но той прави дрехите по-малко дразнещи за кожата. Проверете сами дали да го използвате или не и кое дава най-добри резултати при вашето дете.
 • Използването на сушилня за дрехи също омекотява тъканите.
Чисти дрехи

Климат през сезоните

Студът е най-големият враг на детето ви! Бъдете сигурни, че хидратирате добре кожата на детето през зимата. Според д-р Магали Бурел-Бута1, „90% от атопичната кожа се справя по-добре при слънце“. Но помнете също и че директното излагане на слънце не е препоръчително за деца под 3 годишна възраст. По-големите деца могат да излизат на слънце сутрин или в късния следобед, със слънцезащитен крем със SPF 50+.

Do
 • Използвайте спрей с вода за лицето на детето си, за да ограничите допира с полени.
 • Почиствайте често вкъщи с прахосмукачка.
Don't
 • Не простирайте пране навън по време на сезона на полените.
 • Не слагайте в стаята на детето пердета или килими.

4/ Сърбеж и раздразнение: какво влияние има стреса

Детето с атопична кожа не е непременно по-чувствително от останалите. Хормоните на стреса се разпространяват в кожата по един и същи начин при всеки, без значение дали е с атопична кожа или не. Все пак, ако не осигурите терапия за вашето дете, или непрекъснато му казвате, че е нервно, това ще го направи по-малко устойчиво  и по-податливо на стрес, обяснява д-р Бурел-Бута. 


Тъй като изпитва хроничен дискомфорт, бебето с атопична кожа плаче по-често от обикновено, включително и през нощта, за да изрази дразнението си. Постоянните изпитания и трудности със съня също могат да бъдат източник на безпокойство за вашето дете, и то да има нужда да го успокоявате и да му давате чувство на сигурност и защитеност. Също така е вероятно и вие да се разсеяни и уморени, в следствие на ситуация, чиито ефекти се усещат от цялото семейство!
 

Какво е правилното поведение

Дръжте се, въпреки стреса… Стараете се твърде много, за бъде детето ви спокойно и да бъде живота на семейството колкото се може по-нормален. И сте прави! Безмерните ви усилия помагат по най-добрия начин на вашето дете да премине през този труден период. И още повече, вие го учите как да посреща уверено други видове несгоди по-нататък в живота. Продължавайте! Имате подкрепа навсякъде около себе си.

Създайте нежно успокояваща среда. Стресът и имунитетът са свързани, като за стреса е доказано в някои проучвания2, че благоприятства развитието на екзема. „Това не го прави непременно психосоматично заболяване. Но може да се създаде порочен кръг между стреса и имунитета“, предупреждава д-р Бурел-Бута3. Масажите, идеален повод за нанасяне на ежедневни хидратиращи средства, и допирът на кожата са два начина да успокоите детето си и спокойно да създавате връзка с него. Няма как да прекалите!

Do
 • Образовайте детето по темата, за да намалите затрудненията.
 • Говорете си с него за други аспекти от неговия живот: училище, приятели…
Don't
 • Не поставяйте екземата в центъра на живота на детето си.

За децата с атопична кожа спортните занимания са особено полезни за развитието на социални взаимоотношения и за стимулирането на растежа. Освен това, спортът разсейва децата от тревогите им и намалява стреса. Докато играе, вашето дете забравя проблемите си с кожата и сърбежа.

Три много важни съвета

1. Потта трябва бързо да се отмива с вземане на душ, след което да се нанася хидратиращ крем. Детето ви не трябва да използва други продукти извън своите, тъй като кожата му няма да ги толерира.

2. Много от спортните дрехи са направени от потенциално раздразващи синтетични и технически тъкани. Изпирайте ги преди употреба и след всяко носене. Нанасяйте преди обличане на кожата на детето емолиент, за да играе ролята на бариера и да предотвратява раздразнението.

3. Децата с атопична кожа могат да ходят на плуване. Екземата не е заразна! Използвайте подводни очила и шапка за плуване от силикон. Нанасяйте хидратиращ крем преди влизане в басейна, за да защитите от водата, ако е твърде топла, и от раздразващите ефекти на хлора.

Your Skin - Дете спортува

Важните неща, които да запомните

Основните поводи:

 • Недостатъчна хидратация на кожата
 • Чесане
 • Търкане (дрехи, кърпи)
 • Гореща вода
 • Сапуни, ароматизирани продукти
 • Изпотяване
 • Замърсен въздух, прах, полени
 • Храносмилателни проблеми (диария, никнене на зъби, антибиотични лечения, недобър режим на хранене)
 • Стрес
1 Seeing Eczema Differently – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2016
2 T. SAGE – Atopic Dermatitis Attachment Structure. 317p – Practicing Thesis; Clinical Psychology, Université de Bourgogne, Dijon - November 2011
3 Is Eczema really all in Your Head? – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2017

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive Gel moussant 500ml, пенлив гел за суха кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive Gel moussant

  Мек пречистващ измиващ гел против сърбеж.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Дневна грижа

  Много суха, раздразнена до атопична чувствителна кожа

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive gel-crème

  Интензивна, ултра лека, бързо попиваща грижа. Подхранва кожата и успокоява сърбежа.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive eye T100ml, крем за много суха кожа
 • Дневна грижа

  Много сухи, раздразнени до атопични клепачи

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive eye

  Ежедневен продукт 3-в-1 за раздразнени клепачи: успокоява, възстановява и премахва грима.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Mains & ongles T50ml, хидратиращ крем за ръце
 • Дневна грижа

  Нормална до суха чувствителна кожа

  D.A.F. Патент

  Atoderm Mains & ongles

  Силно възстановяващ и подхранващ крем за ръце и нокти

  За кого?

  За цялото семейство (деца над 3 години)