#МАСКНЕ Е НОВОТО АКНЕ

Милиони хора по света носят маска всеки ден, за да се предотврати разпространението на Covid-19. Това ни защитава и със сигурност трябва да продължим да го правим.

Но за съжаление носенето на маска за дълъг период от време има и своите последствия. Раздразненията и несъвършенствата, които са разположени в долната част на лицето ни, са част от страничните ефекти от носенето на маска. Здравните специалисти са запознати с този проблем - и сега всички се сблъскваме с него. До такава степен, че е измислен нов термин, описващ акнето в резултат на носенето на маска: маскне.

Ако имате кожа, склонна към акне, вие за съжаление сте предразположени към това. Този проблем може да се появи дори при хора, които не са с такъв тип кожа.

Как изглежда маскнето? Различни проучвания от Китай и Италия, проведени след месец май 2020 от здравни специалисти, описват несъвършенствата, които се появяват в следствие на носенето на маска. Това е предимно оклузионно акне с папули, пустули и микрокомедони, разположени на брадичката и симетрично по челюстта. С други думи, типично „огнище“, което не трябва да се бърка с други кожни проблеми, които също могат да бъдат причинени от носенето на маска.

Bioderma - Маскне
 • Фоликулит: Възпаление на космения фоликул, което може да изглежда като червено петно. Самобръсначките, особено електрическите, могат да го причинят при някои мъже, а жените могат да го изпитат след 50-годишна възраст.
 • Екзема: Маската може да предизвика дразнене и контактна екзема с болезнени червени, сърбящи зони.
 • Себореен дерматит: Маската може да изостри червените зони, покрити с мазни люспи, характерни за това заболяване. Причината е увеличеното производството на себум и промяната на рН в кожата.

 

 • Д-р Мишел Саяг, алерголог - BIODERMA.

  „Що се отнася до маскнето, при мазна кожа има по-голям риск от себорейно влошаване. Най-общо казано, акнето ще засегне кожата, която така или иначе е склонна към акне. Носенето на маска може да влоши и други дерматологични проблеми като розацея и себореен дерматит.“

   

  Д-р Мишел Саяг, алерголог - BIODERMA.

5 ЕФЕКТА НА МАСКАТА ВЪРХУ КОЖАТА

Редица научни експерти от целия свят анализират какво се случва с кожата, след като е покрита с маска в продължение на няколко часа всеки ден.

Повишаване на влажността на епидермалната повърхност

Увеличаване на производството на себум

Повишаване на pH на кожата

Повишаване на температурата на кожата

Раздразнения, причинени от триене

Перфектните условия за появата на нови несъвършенства! Защитавайки здравето ни, маските могат да имат и негативен ефект върху кожата ни, която няма достатъчен достъп до въздух и се създава усещане за задух под маската. В тази затворена влажна среда кожата се омазнява, черните точки се увеличават и при поява на бактерии се получават пъпки.

„Маскнето може да се обясни с факта, че държим маската близо до кожата си, запушвайки зони, които имат множество мастни жлези, като носа и брадичката. Кожата се намира в топла и влажна среда, което допринася за появата на пъпки.“

Маскнето първо засяга крехката кожа: чувствителна, реактивна и най-вече акнеичната кожа.

Ако нямате специфични кожни проблеми, маскнето е по-малка заплаха, но може да се появи. Ще видите, че кожата ви е по-мазна и има повече черни точки или малки пъпки, които са се появили наскоро. Всичко зависи от това колко дълго носите маска всеки ден.

Може ли маска да причини акне? Китайско проучване показва значително увеличение на акне при хора, които носят маска повече от четири часа всеки ден в продължение на повече от два месеца. Производството на себум може да се увеличи с цели 10%.

Хигиената и грижата, които защитават и лекуват, са основните решения при маскне. Не се колебайте да промените ритуала си още преди да се появят проблеми, с добре подбрани продукти, подходящи за маскне.

Сутрин и вечер използвайте нежен, но ефективен почистващ продукт. Използването на мицеларна вода или измиващ гел с рН, подобно на това на кожата, няма да наруши естественото pH на кожата. Мицеларната вода елиминира всички замърсявания, натрупани под маската през деня, като същевременно запазва бариерната функция на кожата и естествения й баланс. Изберете продукт, който не изисква изплакване, формулиран специално за мазна кожа.

Ритуал при маскне

За да предотвратим и излекуваме маскнето, е важно да намерим продукт, който хидратира кожата и запазва бариерната й функция, като същевременно предотвратява появата на несъвършенства.

Дори кожата с несъвършенства може да страда от раздразнение. Ежедневният крем за лице също трябва да е успокояващ и хидратиращ. Той не трябва да е твърде богат и комедогенен.

5 СЪВЕТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА МАСКНЕ

 1. Мийте ръцете си редовно (да, все още!), и систематично, преди да докоснете лицето си.
 2. Перете маската си от плат поне веднъж дневно с нежен препарат и изплаквайте добре, за да премахнете всички следи по нея. Ако използвате маска за еднократна употреба, сменяйте я редовно (на всеки четири часа).
 3. Оставете кожата си да диша без маска, когато сте сами в стая или в колата си.
 4. Не докосвайте пъпките си, дори ако са скрити под маската ви. Може да се появят белези, които ще са видими, след като пандемията приключи.
 5. Нанасяйте хидтратиращ крем поне 30 минути преди да сложите маската си, за да може да проникне в кожата. 

Локализирайте мястото на продажба

Вижте всички наши оферти и продукти, налични в аптечната мрежа близо до вас.

Намерете от къде да закупите

Поръчайте онлайн

Вижте всички наши продукти и оферти, налични при нашите партньори.