Носенето на маска може да бъде голямо предизвикателство при чувствителната кожа – тя става още по-чувствителна поради триенето и замърсяването. Тук ще намерите полезни съвети за почистването на чувствителната си кожа.

Covid-19 промени живота ни: от работата до социалните контакти и навиците ни. В цял свят носенето на маска вече е част от ежедневието ни и е най-добрият начин да се предпазим. Въпреки че ежедневното носене на маска е от абсолютна необходимост, то има и негативни ефекти, особено при чувствителна кожа. Дори и без маска, чувствителната кожа реагира към външни фактори като: замърсяване, алергени, козметика, резки температурни промени (топло-студено), вятър. Бързо се появява изтръпване, дискомфорт, щипане, сърбеж или парене. Понякога дори зачервяване. Носенето на маска за дълъг период от време може да влоши ситуацията. „Маската води до зачервяване по лицето ми...Усещам парене по кожата си...Не мога да понасям дразненето, причинено от хирургичната маска.”


Много хора с чувствителна кожа се оплакват от странични ефекти в следствие на носенето на хирургични маски или маски от плат.
 

 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, алерголог - BIODERMA.

  Чувствителната кожа страда от носенето на маска повече от другите типове кожа. Симптомите включват: изтръпване, сърбеж, усещане за опънатост, общ дискомфорт и дори зачервяване.

   

  Д-р Мишел Саяг, алерголог - BIODERMA.

Носенето на маска води до:

 1. Раздразнения, причинени от триенето на ластиците зад ушите и на носа и бузите...
  Кожната бариера е нарушена, кожата е по-суха и чувствителна.
 2. Повишено замърсяване на кожата: Носейки маска, кожата се намира в топла и влажна среда поради въглеродния двуокис, който издишваме. Тези фактори допълнително стимулират нетолерантността на чувствителната кожа.

Носенето на маска прави почистването на лицето още по-важно за кожата. Но трябва да променим някои от навиците си...

maskné-img-mask-side-effects1

Чувствителната и раздразнена кожа вследствие на носенето на маска трябва да се почиства с нежни формули. Избягвайте търкането, което допълнително може да наруши кожната бариера. Почистващият продукт трябва да премахне всички следи от замърсяване, които се натрупват на повърхността на кожата. Истинското предизвикателство е намирането на перфектен баланс между защитата на кожната бариера и почистваща ефикасност.

Почистването на кожата сутрин и вечер е напълно достатъчно, в противен случай естествената й бариерна функция може да бъде увредена. Хигиената трябва да бъде системна, без търкане и използване на агресивни за кожата продукти

Д-р Мишел Саяг, алерголог - BIODERMA.

Мицеларна вода, ежедневно почистване за чувствителна кожа

Мицеларната вода без изплакване е най-големият съюзник на чувствителната кожа при употреба на маска, обяснява професор Брижит Дрено, дрматолог, ръководител на катедра по дерматология CHU Нант (Франция).

В сравнение с почистването със сапун или тоалетно мляко, мицеларната вода осигурява баланс за кожата. Фините прахови частици се придържат към тези мицели, след което се пренасят чрез водата върху памучния тампон.

 1. Мицеларната вода премахва 99% от грима.
 2. Почиства кожата и намалява отделянето на себум, причинено от носенето на маска.
 3. Премахва фините прахови частици от кожата, които могат да допринесат за появата на пигментни петна*.
 4. Премахвайки себума и замърсяванията, позволява да се реформира себума на повърхността на кожата. 
 5. И най-вече, предпазва кожната бариера благодарение на рН, идентично с това на кожата, като по този начин поддържа: 
 • разнообразие в микробиома на кожата, което предотвратява зачервявания,
 • хидратация на повърхностния слой на епидермиса с вода.

С други думи, елиминира всички замърсявания, премахва грима от кожата, без да е необходимо изплакване, като същевременно микробиома и бариерната й функция са защитени. Следователно страничните ефекти от носенето на маска са минимизирани поради хидратацията, осигурена от водата (усещане за свежест) и маслото, което засилва бариерната функция. 

 

*Фини прахови частици и стареене на кожата. Vierkötter A, Schikowski T, Ranft U, Sugiri D, Matsui M, Krämer U, Krutmann J. J Invest Dermatol. 2010 Dec;130(12):2719-26.

Мицеларната вода ограничава негативните ефекти от носенето на маска. 

Бриджит Дрено, дерматолог, ръководител на отдел по дерматология CHU Нант (Франция).

Your Skin - Sensibio H20 Ambassador- Tina


Иконичен продукт за чувствителна кожа, Sensibio H2O е лидер на пазара в своята категория. Sensibio H2O нежно премахва грима от лицето и очите.

 • Много добра толерантност, благодарение на уникалната си формула. Защитава екосистемата на кожата като подсилва естествените й механизми. Съхранява естествената бариера и баланс на кожата.
 • Без отмиване.  И без риск от развиване на реакция към чешмяна вода.
 • Ефикасност. Премахва грима, елиминира фините прахови частици и тежките метали.

 • Sensibio H2O успокоява чувствителната кожа след първата употреба при 97% от потребителите1

1Оценка на органолептичните свойства, ефикасност и толерантност на Sensibio H2O. Тест след употреба, субективна оценка върху 30 доброволци с чувствителна кожа. CIREC, Франция, 2013 (Lb13041)

 

 • Sensibio H2O елиминира 98% от фините частици2 и 78% от тежките метали3

2Клинично проучване на Sensibio H2O с 20 доброволци, Франция, Чирек, юли 2019 (Rd19016)
3Клинично проучване на ефикасността на Sensibio при тежки метали с 12 доброволци, Черко, Франция 2017 (STb17041)

 

 • Sensibio H2О защитава 95% от екосистемата на кожата4

4Клинично проучване с 20 доброволци, с всякакъв тип кожа, март 2020 г.
maskné-sensibio-img-packshot

Шест съвета за по-добра толерантност при носенето на маска

Какво трябва да направим, ако усещаме парене?
Кожата ви е суха зад ушите след носенето на маска? Може ли маската да предизвика алергична реакция? Как да намалим зачервяването, причинено относенето на маска? 
Ето няколко идеи как да се справим с тези проблеми.

maskné-picto-mask-change

1.Сменяйте вида маска, който използвате, за да минимизирате риска от локални раздразнения: хирургична маска, маска от плат с ластици зад ушите, маски с връзки…Уверете се, че маската не е твърде стегната, за да намалите точките на триене. Препоръчително е маските не са цветни, за да се намалят потенциалните алергени.

maskné-picto-mask-moist

2. Не използвайте маска, която е влажна. Сваляйте я след разговор или при изпотяване.

3. Не забравяйте да перете и сменяте маската си регулярно, за да премахнете всички следи по нея. Използвайте хипоалергенен препарат и я перете на 60°C.

4. Нанасяйте хидратиращ крем поне 15 минути преди да сложите маската си, за да може да проникне в кожата. 

maskné-picto-mask-makeup

5. Избягвайте да се гримирате, когато носите маска. 

maskné-picto-mask-change-regularly

6. Сваляйте маската си, когато е безопасно – например когато сте ставете кожата си да диша, когато сте вкъщи  или в колата си.