Allez au contenu Allez à la navigation

Проблемната кожа и детската кожа на слънце

ОТ ФОРУМИТЕ

Слънце за всички
Share

За да научите повече за предпазване на проблемната кожа и на децата  от слънце вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите на участниците във форума, организиран от BIODERMA.

Слънцето е лош приятел на акнето, ако се излагате много на слънце през лятото ще имате рецидив на акнето, с известно забавяне (след няколко седмици). Тъй като слънцето удебелява  кожата, акнето не изчезва, но се „скрива“ под нея. То ще изригне отново след няколко седмици. Бъдете бдителна, постоянно използвайте специфичен крем за мазна кожа. И не се притеснявайте, даже със слънцепротектор с висок фактор (SPF) ще успеете да почернеете.

Действително, излагането на слънце като че ли намалява действието на акнето: тенът прикрива червенината, удебеляването на кожата, което се дължи на слънцето като че ли „скрива“ навътре раните. Всъщност става дума за временно подобрение и несъвършенствата се повтарят в края на лятото.

Децата имат по-нежна кожа и а приори по-чувствителна от тази на възрастните. Детето ще запази своя фототип, да изгаря или да чернее за цял живот. Дете, което лесно почернява ще почернява по този начин през целия си живот.

Има различни видове пъпки от претопляне
1-При обилно потене на детето, в топла обстановка, особено при новороденото се наблюдават малки червени пъпчици, основно по гърба. Не се налага специално лечение, тъй като те изчезват бързо сами. Детето трябва да се отвие и атмосферата в стаята да се охлади доколкото е възможно.
2- След излагане на слънце (даже и да не е топло) при някои деца се появяват плаки в изложените на слънце зони. Може да става дума за люцит (слънчева алергия).  Тези плаки могат да траят с дни. Става дума за рядко заболяване при децата и се налага лечение.

Можете де се излагате на слънце при условие, че сте много силно защитен: избягвайте обедните часове, мажете с фотопротектори с много висок фактор (SPF 50+). Някои лаборатории има специални продукти за кожи с купероза, които освен слънчева протекция имат и отпускащи кожата съставки. Не забравяйте, че куперозата се влошава от силното слънце!

Преди 18-месечна възраст е силно препоръчително бебето да не се излага на слънце. Но ако това е неизбежно, да се използва продукт за слънце с фактор SPF 50+, което в максимална степен да го защити от UVA лъчите. Преди 3 годишна възраст е желателно да се използват продукти с минерални съставки ( а не с химически филтри).

Няма препарати със слънчев фактор, който в най-голяма степен да ги предпазва. Така или иначе, бебето не трябва да се излага на слънце, така че въпросът е излишен.

Ултравиолетовите лъчи преминават през чадъра, отразяват се в пясъка и се връщат при бебето. Затова в НАКАКЪВ СЛУЧАЙ да не се слага под чадър.

В никакъв случай. Четиримесечното не трябва да се излага на слънце. Преди навършване на минимум 18 месеца детето не трябва да стои на слънце. В замяна на това,  4 годишното трябва да бъде задължително предпазено, като се почне с облеклото ( шапка и блузка) и се добавят външни слънцезащитни продукти с минерален състав.

За да го предпазите, на първо място избягвайте излагането на слънце през обедните часове – от 12 до 16 часа. За него е важно да има подходящо облекло, предимно от памук (екземата се влияе от допира с дрехата, особено от вълна или синтетика) и при използване на фотопротектор за мазане се ориентирайте към тези, с минерално съдържание. При тях има най-малък риск от влошаване на екземата.

За предпочитане, тъй като акнеичните пациенти имат мазна кожа и ако се използват защитни твърде мазни продукти  има риск от  влошаване. Практически всички козметични марки имат специфични продуктови гами за акнеична кожа, които са течни.