Bioderma - Woman protecting from the sun

Това е положителната страна! Негативното влияние на слънцето обаче е много неблагоприятно за кожата: излагането на слънчева светлина има много пагубни ефекти върху кожата и здравето.

Отговорното отношение непременно изисква ефективна защита от слънцето, адаптирана в зависимост от интензивността на радиацията и от типа кожа.

Детската кожа изисква специална защита, която ще откриете тук, както и наранената или увредена кожа, чиито белези могат  да се пигментират, изложени на слънчева светлина.

Как функционира слънчевото облъчване?

Слънцето излъчва  безкраен брой  лъчи с различна дължина на вълната, от най-кратката до най-голямата. Така ние можем да разграничим: космическите лъчи, гама-лъчите, рентгеновите лъчи, ултравиолетовитен (UV), състоящи се от UVC, UVB и UVA-лъчи, видимото излъчване, инфрачервените лъчи (IR) и радиовълните.

 

Най-опасната част от слънчевото облъчване се филтрира от атмосферата. Две трети от това облъчване достига Земята. Космическите лъчи, гама-лъчите, рентгеновите лъчи и UVC-лъчите, несъвместими с живота не достигат повърхността. Лъчите, които достигат  до нас (UVB, UVA, видимите и инфрачервените лъчи) влияят на организма. Инфрачервените лъчи генерират топлина, точно те предизвикват усещане за горещина върху кожата, за разлика от UVB и UVA-лъчите, които са невидими и не влиаят върху топлината, но имат значително биологично действие.

Защо да се предпазваме от слънцето?

Слънчевото лъчение има разрушителни ефекти върху кожата, които варират от слънчева еритема (слънчево изгаряне) до ускорено стареене на кожата и рак на кожата. Излагането на слънце е водеща причина за рак на кожата, най-сериозната последица от облъчването. Но също така трябва да се вземе под внимание и рискът от топлинен удар, слънчасване, фоточувствителност, възпаление на очите и слънчева алергия ...

 • 85% от UVB лъчите се спират от епидермиса, само 15% достигат дермата.

Техният размер зависи от сезона, надморската височина и часа. Те са тези, които причиняват тен и слънчеви изгаряния, които са естествена аларма,  сигнализираща, че кожата е била прекомерно облъчена с UVB. Основният ефект на дългосрочно UVB облъчване е канцерогенен.

 

 • UVA-лъчите проникват дълбоко в кожата, тъй като 50% от тях достигат дермата.

Те присъстват през цялата година, те преминават през облаците и прозорците. Те са отговорни за стареенето на кожата (фотостареене) и индуцират образуването на свободни радикали, които атакуват клетъчните структури и ДНК. Те имат канцерогенен ефект, но в по-малка степен, отколкото UVB.

Sunbrun skin graphic

Облъчването с UV-лъчите зависи от характера на земната повърхност,

където те падат:

- снегът отразява приблизително 80% от UV-лъчите, пясъкът 15%, водата 25%.

- На 40 см под водата, UV-лъчите са  все още около 40% от тази на повърхността!

UVA и UVB-лъчите са отговорни за рака на кожата, защото те отслабват имунната й защита, което води до оксидативен стрес и генериране на увреждания в ДНК и което може да доведе до появата на ракови клетки.

Различните типове кожи реагират по различен начин на слънчевите лъчи, тъй като всеки човек има своя собствена фоточувствителност, характерна за неговия фототип. Фототип е качеството на реакцията на субекта на въздействието на слънчевата светлина. Има 6 фототипа, които се класифицират според тена, цвета на косата, наличието или липсата на лунички, риска от това човек да стане жертва на слънчево изгаряне или обратното - капацитета му за добиване на тен.

 1. Фототип I: млечна кожа (червенокоса), винаги изгаря, никога не хваща тен, много лунички.
 2. Фототип II: светла кожа, винаги изгаря, може да придобие светлокафяв цвят, много лунички.
 3. Фототип III: светла до матова кожа,  често изгаря, винаги добива тен (светлокафяв до средно тъмен), възможни лунички.
 4. Фототип IV: матова кожа, рядко изгаря, винаги добива тен (тъмен цвят), без лунички.
 5. Фототип V: тъмна кожа, никога не изгаря, винаги добива тен (много тъмен цвят), без лунички.
 6. Фототипно VI: черна кожа, никога не изгаря, без лунички.

Колкото повече вашият тип кожа е светъл (фототип III, и особено I и II), толкова повече ще трябва да използвате по-силни слънцезащитни средства.

Your skin - hands skin colors

Как функционира почерняването?

Почерняването при естествена слънчева светлина, задействано предимно от UVB-лъчите е естественият отговор за защита на кожата срещу агресията на слънцето, но не е непреодолим щит. Придобитият тен често предпазва от слънчево изгаряне, но не трябва да подбужда към прекалено печене на слънце, тъй като това може да доведе до дългосрочни ефекти (рак на кожата в частност).

Излагането на слънце активира меланоцитите, които произвеждат меланин, като защитна реакция. Меланинът мигрира към повърхността на кожата. Междувременно, кожата става по-дебела (увеличава се дебелината на роговия слой) като защитно действие в допълнение към пигментацията. Внимание, UVA предизвиква незабавна пигментация, която трае само няколко часа, това не е тен, а окисляване, видимо само след излагане на слънце. UVB-лъчите са отговорни за "истинския" тен, който започва да се появява 2-3 дни след началото на слънчевите бани и достига максимума след 3 седмици излагане на слънце.

Продуктите за фотозащита са формулирани да филтрират както UVB, така и UVA лъчи, с подходящ баланс между двете. Тяхната мощност на филтриране се обозначава с SPF (слънцезащитен фактор). Този SPF трябва да бъде избран въз основа на вашия фототип и интензитета на излъчване на слънцето, който варира в зависимост от местоположението (море, планини и т.н.). SPF 6 = ниска защита SPF 15 = умерена защита SPF 30 = висока защита, SPF 50+ = много висока защита. Изберете продукт, чиято текстура ви харесва, което ще ви насърчи да го прилагате по-редовно. Трябва да нанасяте продукта на всеки два часа, за да е най-ефективно. В допълнение, някои формули са устойчиви на вода или ускоряват образуването на тен, за да се намали времето на експозиция.

Skin graphic - sun protection

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА СЪСТАРЯВАНЕТО?

Според експертите 80% от стареенето на лицето е причинено от излагането  на слънце! Стареенето,  свързано с излагане на слънце се нарича фотоувреждане:

то се проявява с дълбоки бръчки, пигментни петна и теланжиектация  - постоянно разширение на малките подкожни кръвоносни съдове. Този тип ускорено стареене се отнася за всички по-често излагане на слънце области, като лицето, ръцете, лактите, врата ... UVB и UVA-лъчите оказват сериозно влияние на клетките на кожата, унищожават колагена и еластина и може да доведат до развитието на ракови тумори.

Достатъчно убедителни причини, за да проявяваме здрав разум към слънчевите лъчи и да търсим защита при всяко излагане на слънце.

*GilchrestB A и сътр, Ефект на хронологично стареене и фотостареене:. Преглед, J Am Acad Dermatol 1989; 21 (3 Pt 2): 610-3

Hour
 • Избягвайте да стоите на слънце, когато слънчевата светлина е най-интензивна. Когато слънцето е най-високо в небето, ултравиолетовите лъчи са най-силни. През лятото в Западна Европа, този часови диапазон е между 11 часа и 16 часа.
 • Не оставайте по-дълго на слънце, под претекст, че сте приложили слънцезащитен продукт с по-висок индекс. Предназначението на тези продукти не е да се увеличи броят на часовете за печене, а да се намалят рисковете по време на престоя под слънчевите лъчи.
 • По-общо казано, не е препоръчително да оставате на плажа по цял ден.
Body areas
 • Използвайте тъмни слънчеви очила с висок UV индекс, широкопола шапка, широки и, ако е възможно, дългополи дрехи (риза с дълъг ръкав, шорти или панталони). Не забравяйте,  че дрехите, особено тъмните, си остават най-ефективната защита!
 • Ако температурите са високи, вашето дете рискува да получи топлинен удар и слънчево изгаряне. Карайте го да пие редовно течности.
Sun
 • Не се доверявайте на впечатленията си. Може да се заблудите от усещането за топлина, предизвиклано от инфрачервените лъчи, а в същото време да станете  жертва на слънчево изгаряне, причнинено от UV-лъчите, без да сте се излагали на слънце (например при пътуване с кораб или при облачно лятно небе).
 • В планините има опасност дори, когато температурите са много ниски. Всъщност щитът, образуван от атмосферата намалява поради височината, така слънцето е по-агресивно (количеството на UVB-лъчи,  получавани от кожата нараства с 4% на всеки 300 метра набрана височина). Отражението от снега значително увеличава ултравиолетовото лъчене преди то да достигне до кожата (снегът може да отрази до 80% от ултравиолетовите лъчи).
 • Не се подлъгвайте от вятъра и водата, които потискат предупредителните сигнали за инфрачервени лъчи, като намаляват усещането за топлина, но UV-лъчите са все още там!
Seasons
 • При мрачно време не трябва да бъдем по-малко бдителни по отношение на слънцето. Всъщност, облаците пропускат много повече UV-лъчи отколкото инфрачервена и видима светлина. Температурата и силата на светлината могат да намалеят, но рисковете, свързани с ултравиолетово лъчение остават.
 • Предпочитайте сянката пред слънцето, като все пак си давате сметка, че това не е непреодолима защита. Наистина, сянката предпазва от пряка слънчева светлина, но не предпазва от слънчевото лъчене, което се отразява от земята (тревата връща 3% от ултравиолетовите лъчи, пясъкът между 5 и 25%, снегът от 30 до 80%, водата от 5 до 90%), както и от слънчевите лъчи, разсеяни от частиците в атмосферата (по обед от 30 до 50% от ултравиолетовите лъчи се дължат на лъчене, разсеяно от въздушните молекули).
Pills
 • След използване на парфюм или при прием на някои лекарства, не се излагайте на слънце, без да се консултирате с вашия лекар или фармацевт