Damaged skin - Bruises - Knocks - Bumps

В зависимост от силата и мястото на удара, нараняването може да има множество разновидности. Може да имате нараняване на кожата и след естетическа или хирургична намеса.

3 вида лезии

 

1/ Какво е екимоза?

Eкимозата се провокира от спукването на малки кръвоносни съдове в кожата, под външно въздействие. Кръвта и червените кръвни телца се натрупват в съседните тъкани и образуват видимо оцветено петно на повърхността на кожата. Тази „синина“ може да е болезнена ако ударът е бил по-силен. Цветът на екимозата се променя с течение на времето, тъй като хемоглобинът в червените кръвни телца се резорбира в кожата.  От начало червена, след това черна, синкава и най-накрая зелена, екимозата става жълто-кафява в края на процеса на възстановяване на капилярите, който може да трае седмица-две. Но при по-сериозно нараняване това може да трае и по-дълго.  Различните цветове отразяват различните етапи на разграждане на хемоглобина, натрупан в кожата.

 

2/ Какво е оток?

Отокът е подуване на кожата на мястото на нараняването, иначе казано цицина, която може да се появи незабавно след удара. Отокът се предизвиква от разливането на кръвната плазма в съседните тъкани, течността, в която се движат червените кръвни телца в кръвоносните съдове.

 

3/ Какво е хематом?

Хематомът наподобява екимоза („синина“) с оток (цицина). Първата реакция е да се натисне засегнатото място и да се сложи лед или пък да се ограничи нарастването чрез целенасочени действия, преди да посетите лекар.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?

В ЕЖЕДНЕВИЕТО

Лекувайте болезненото място според съветите на лекаря, който в конкретната ситуация може да предпише нещо противовъзпалително. Ако не сте потърсили лекарска помощ, можете винаги да сложите лед (но не директно върху кожата) за да се намали отока. Тези целенасочени мерки за облекчаване на синини, удари и неравности могат да се прилагат превантивно, например преди някоя естетическа интервенция. Някои хора ги използват срещу кръгове под очите поради тяхното отпускащо и анти-екимозно действие.

 

ХИГИЕНА

Увредената зона трябва да се измие внимателно и при нужда да се дезинфекцира.

 

ГРИЖИ

Специални кремове за синини, натъртвания и повърхностни увреждания (наранявания) се препоръчват, за да ускорят заздравяването на кожата и да намалят отока. Те съдържат ефикасни съставки като арника, с противовъзпалително и противооточно действие, но имат също така и болкоуспокояващи съставки. Могат да се използват веднага след като е станало нараняването и до окончателното изчезване на белега.

 • Таргетирана грижа

  Отслабена кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Arnica+

  (Все още няма отзиви)

  Грижа, която бързо намалява чувството на дискомфорт.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Таргетирана грижа

  Отслабена кожа Дехидратирана чувствителна кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Pommade

  (Все още няма отзиви)

  Успокояващ и възстановяващ подхранващ мехлем

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Таргетирана грижа

  Раздразнена увредена кожа Отслабена кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Lotion Spray

  (Все още няма отзиви)

  Възстановяващ, успокояващ и изсушаващ спрей. 8 часа дълготрайна ефикасност

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Cicabio SPF 50+ 30ml, слънцезащитен крем за раздразнена кожа
 • Таргетирана грижа

  Отслабена чувствителна кожа, изложена на слънце

  Antalgicine™ технология

  Cicabio SPF 50+

  (Все още няма отзиви)

  Възстановяващ крем с максимална слънцезащита, който ограничава риска от белези, за цялото семейство

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)