Damaged skin - Scars

Кожата изолира и предпазва организма от външната среда. Когато се появи рана, в тялото се отключва един естествен биологичен феномен: заздравяването.

То представлява процес на комплексно възстановяване, по време на който организмът трябва да спре кървенето, да предпази, прочисти и затвори раната. Увредената тъкан трябва да се възстанови в максимална степен до предишното, първоначалното състояние.

Step 1

Етап 1: начало (от 2 до 4 дни)

 

Първо се образува съсирек, който частично спира кървенето. След това тялото се мобилизира, за да се бори с инфекцията и по този начин да се защитава от микроби и външни тела. Увредените тъкани са унищожени благодарение на специални клетки, които ги поглъщат. Кръвните капиляри са по-пропускливи, улесняват преминаването на кръвната плазма на имунните клетки, като например това на антителата към травмираната зона.

Step 2

Етап 2: възстановяване (от 10 до 15 дни)

 

Малките кръвоносни съдове, увредени от кожната травма започват по малко да се възстановяват. Организмът започва за запълва загубата на субстанции чрез нова тъкан, като синтезира колагенни фибри от фибробластите.
Епителиумът влиза в действие: става дума за най-горният слой кожа. В същото време раната се свива, това позволява да се приближат контурите на раната, докато окончателно се затворят. Тогава в действие влизат многобройни клетки и молекули. Този етап е много важен за естетичното заздравяване, като се има предвид, че при всеки индивид процесът на зарастване е различен.  Колкото повече кожата е матова и човекът по-млад, толкова повече рискът от неестетично зарастване е голям. Освен това, някои зони от човешкото тяло по-трудно зарастват. Това са преди всичко торакса, гръдната кост, гърба и ставите.

Step 3

Етап 3: узряване (от 2 месеца до 2 години )

 

През този етап колагенните и еластинови фибри стават по-плътни и многобройни, за да структурират кожата. Кръвоносната мрежа също се организира, за да се върне в „нормално“ състояние.  Резистентността и еластичността на кожата се увеличават, за да стане кожата по-здрава. Зоната с белега остава чувствителна в продължение на 2 години, време, през което кожата възстановява своето равновесие.

Пораженията могат да бъдат класифицирани в зависимост от биологичните и клинични характеристики: нуждата от хидратация/подхранване и от прикриване.

Какви видове увреждания се наблюдават?

Сълзящи рани:

такива, които са влажни  и изискват изсушаване с превързочни материали, които не задушават раната, а пропускат въздуха

 • Еритема на задните части;
 • Подсичане;
 • Варицела със сълзящи ранички;
 • Мехури (плюски).

Несълзящи рани:

повърхностни и средно дълбоки,  които се нуждаят от хидратация с полу–пропускаща превръзка, позволяващи на кожата да диша

 • След хирургическа намеса (кожни шевове);
 • Порязване, одраскване в ежедневието, след  изсушаване на раната;
 • Варицела, във фазата на зарастване на раничките;
 • След естетическа интервенция: пилинг, лазер, окончателно обезкосмяване, татуиране, махане на татуировката;
 • Несълзяща еритема на задните части;
 • Радиотерапия.

Несълзящи рани:

средно дълбоки до дълбоки, които изискват липидно подхранване, с непропусклива превръзка, която да създава бариера

 • Напуквания, сквами, пулпити;
 • Изгаряне;
 • Охлузване;
 • Абразивен лазер.
 • Таргетирана грижа

  Отслабена кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Arnica+

  Грижа, която бързо намалява чувството на дискомфорт.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Таргетирана грижа

  Отслабена кожа Дехидратирана чувствителна кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Pommade

  Успокояващ и възстановяващ подхранващ мехлем

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • Таргетирана грижа

  Раздразнена увредена кожа Отслабена кожа

  Antalgicine™ технология

  Cicabio Lotion Spray

  Възстановяващ, успокояващ и изсушаващ спрей. 8 часа дълготрайна ефикасност

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

 • BIODERMA снимка на продукт, Cicabio SPF 50+ 30ml, слънцезащитен крем за раздразнена кожа
 • Таргетирана грижа

  Отслабена чувствителна кожа, изложена на слънце

  Antalgicine™ технология

  Cicabio SPF 50+

  Възстановяващ крем с максимална слънцезащита, който ограничава риска от белези, за цялото семейство

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)

  Body areas

  От важно значение е да се вземе под внимание топографията на белега. Някои зони в човешкото тяло зарастват по-лошо от други.

  Например при рана, на гърба или на торакса  има риск от прекомерното й разтваряне, с увеличена заплаха от  хипортрофични или келоидни (при зарастване кожата не е възвърнала предишната си форма, а е надигната и релефна) белези.

  Раните на коляното и на глезена изискват много време за да зараснат. Задължително е да се наблюдават внимателно, да получават ежедневна грижа за  нормално зарастване.

  Генетичният фактор също има много важна роля.  Винаги трябва да се проверява как са зараствали предишни рани, за да се прецени риска от неуспешни такива. Не забравяйте, че макар че раната е затворена, все още нищо не е окончателно. Цикатризацията  трае месеци и е различна за всеки индивид.

  Hour

  Щом като раната се затвори, в продължение на месеци трябва да вземате предпазни мерки.  В зависимост от мястото на раната върху тялото внимавайте да не упражните силен натиск на белега ( например да не се носят тежки предмети при зараснала рана на гърба), тъй като има опасност от нейното разтваряне (разшиване на конците).

  Най-добре е раната да зараства естествено, но някои продукти могат да ограничат образуването на кори, сърбежите или болките, които пречат за качествената цикатризация.

  Sun

  И не на последно място:  непременно защитавайте редовно от слънцето раната с продукт с висок фактор, за да се постигне добър ефект от използването на слънцезащитата.  Увредена кожа, изложена на UV лъчи рискува хиперпигментация на мястото на белега. Защитата не трябва да се прави само през лятото, защото UV лъчите са целогодишни – преминават през облаците, прозорците, в колата... Рискът от хиперпигментация остава реален в следващите 6 месеца и може да продължи до 2 години. Само лекар може да определи дали опасността е преминала.

  Някои зони от човешкото тяло се определят като потенциално много трудно зарастващи.

  Един хипертрофичен белег е „активен“, може да се подуе и да почервенее между  6 –тата седмица и 3-тия месец  след направена интервенция. Този белег може да се развие като келоиден в последствие.

  Наблюдават се и случаи на ненормално зарастване, при което продължава развитието на клетки и съдове заедно с огнището на раната.

  При всички случаи белегът трябва да се наблюдава 3 месеца след направената интервенция и да се потърси медицинска помощ в случай на подуване или зачервяване.

  Weakened skin

  КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?

  В ЕЖЕДНЕВИЕТО

  Следвайте съветите на лекаря, за да се погрижите правилно увредената зона. Ако става дума за незначителна рана, за която не сте ходили на лекар, трябва първо да дезинфекцирате мястото преди да предприемете някакво лечение. Не се колебайте да попитате и вашия аптекар.

  Ако наранената зона е изложена на дневна светлина, трябва да я предпазите от слънчевите лъчи с фотопротектор до окончателното възстановяване на кожата. Иначе рискувате да предизвикате хиперпигментация и да се образуват незаличими петна.

  ХИГИЕНА

  Много е важно преди каквото и да било лечение раните да са почистени и дезинфекцирани.

  ГРИЖИ

  Трите основи вида наранявания на кожата, описани по-горе изискват различни грижи, които да допринесат за създаване на благоприятна среда за бързото кожно възстановяване. Тези грижи трябва да отговорят и на специфичните нужди на отделните рани -  изсушаване, хидратиране и подхранване... Подбирайте такива препарати, които съдържат успокояващи съставки за да преодолеете дискомфорта и сърбежите, често явление в период на заздравяване. Тези продукти трябва да имат също така и антибактериално действие, за да попречат на развитието на бактерии. 

  Те са предназначени за сравнително леки наранявания или за оптимизиране възстановяването на кожата след като лечението, предписано от лекар е завършило.

  Локализирайте мястото на продажба

  Вижте всички наши оферти и продукти, налични в аптечната мрежа близо до вас.

  Намерете от къде да закупите

  Поръчайте онлайн

  Вижте всички наши продукти и оферти, налични при нашите партньори.