Жена с развяна от вятъра коса

Зачервяванията под формата на малки точки или оформени зони, розация, купероза, някои кожи прекалено остро реагират при определени условия.

Топлината и слънчевите лъчи са част от факторите, които улесняват вазодилатацията (разширение на кръвоносните съдове). В случаи на излагане на слънце, малките кръвоносни съдове, които са отговорни за зачервяването, се разширяват и стават още по-видими, особено при светлите и фини кожи, които са най-силно засегнати от зачервяване.

Как реагират кожите с несъвършенства след излагане на слънце?

Слънцето е лош приятел на хората с акнеична кожа – както подрастващи, така и възрастни. На първо време, то подобрява „по чуден начин“ състоянието на кожата, като изсушава пъпките. В действителност, излагането на слънце удебелява епидермиса, което прогресивно запушва порите.

Този факт затруднява себума да изтича, тъй като е удебелен при хората с акне. Докато кожата е с тен, нищо не личи. След това, запушените доста време пори и удебеленият, трудно изтичащ себум, са фактори за образуване на пъпки – естествен обратен пост-соларен ефект за несъвършенствата.

Така че кожите с несъвършенства трябва да се предпазват от слънцето със специални кремове „за мазна и комбинирана кожа“, които ще позволят на себума да се оттича и ще изгладят кожата за да предотвратят това явление. Тези съдържат пудри, понякога с цвят, създадени така, че да матират тена и най-вече да предотвратяват изненадите след отпуска.

По дефиниция, чувствителните, нетолерантни или алергични кожи реагират прекомерно силно по отношение на околната среда. Така че излагането на слънце е нежелателно, а употребата на слънцезащита – препоръчително. Но за намиране на правилния отговор, трябва да разграничаваме нещата.

Вашата кожа-слънцезащита за дете
Don't

За фоточувствителните кожи, слънцето по подразбиране е забранено. Това са случаи на патология при раждането или придобита хиперчувствителност в последствие. Не трябва да забравяме и някои медикаменти, които могат да предизвикат временна слънчева непоносимост. Затова слънцезащитните кремове с индекс  SPF 50+/UVA 50 са задължителни за получаване на добър ефект срещу  UVB  и UVA лъчи и за ограничаване на тежките възпалителни реакции, от тяхното действие.

Mineral

Някои кожи са алергични към класическите химически филтри, които са съставна част на тези кремове. В тези, за щастие, редки случаи се препоръчва минетарната слънцезащита, която през последните години набира все повече популярност и минералните текстури, които в началото са били много плътни и са правили кожата изцяло бяла, сега вече са все по-леки, бързо попиващи и приятни за употреба.

Calendar

Много често се получават слънчеви алергии в първите дни на излагане на слънце. Това са безвредни летни луцити (алергии), засягат младите жени в 80% от случаите*  и спонтанно изчезват с появата на тена върху кожата.

Както се разбира от името, това не е тежка патология, но симптомите влошават качеството на живот. Появяват се зачервявания, пъпки и силен сърбеж. Стратегията в случая е да се използва слънцезащитен широкоспектърен крем за предпазване от изгаряния -  срещу UVB и UVA лъчите, причина за алергиите. Съотношението SPF/UVA равно на 1 е от основно значение (съответства на еднаквото защитно действие срещу UVB и UVA за ограничаване алергичните реакции).

*Ann Dermato Venereol, 2007

Ако сте претърпели хирургическа или естетическа интервенция или локален инцидент на потенциално изложена на слънце зона от кожата, до края на процеса на зарастване съществува риск за нейната хиперпигментация, което може да трае от 8 до 12 месеца, а понякога и по-дълго.

Цветът на белега е кафеникав и той може да остане такъв. Рискът не е само през лятото, но е целогодишен. UVА лъчите са навсякъде и през всички сезони, преминават през облаците и прозорците. Кожите, които имат белези или увреждания трябва да прибягнат към целенасочена защита на увредените зони, изложени на слънце.

С възрастта и кумулативното излагане на слънце, кожата е склонна към образуването на петна, особено на открити места като деколтето, гърба, ръцете и лицето. Тези петна са свързани с дисфункция в разпределението на меланин. Всяко следващо излагане на слънце може да засили процеса. Хората с петна по кожата си могат да предотвратят хиперпигментацията, като използват слънцезащитен крем, специално създаден за регулиране на производството на меланин.

Back of a woman under the sun

Един от седем французи има херпес *. Излагането на слънце е един от факторите, който ги задейства, заедно със стреса и умората. Има фотозащитен стик за устни, специално създаден за предотвратяване на летни възпаления на устните, като същевременно предпазват чувствителната кожа на устните ви от въздействието на слънцето. *J Am Acad Dermatol. 2006

Bioderma - Woman protecting from the sun
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Кой е най-добрият фактор за защита от слънце за бебешката кожа?

  На възраст до осемнадесет месеца силно ви препоръчваме да пазите бебето си от слънце. Въпреки това, когато излагането на слънце не може да бъде избегнато, трябва да използвате продукт със SPF 50+, който ще осигури достатъчна защита срещу UVA лъчи. До 3-годишна възраст трябва да използвате слънцезащитни кремове на минерална основа (не такива с химически филтри).

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

Първото и най-важно нещо е да избягваме излагането на интензивно слънце

Bioderma - с грижа към кожата за цялото семейство

да търсим сянка и да използваме подходящи дрехи, най-добре с UV защита! При децата под 3 години НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НИКАКВО излагане на слънце. Детската кожа е тънка и крехка, по - трудно се защитава от UV  лъчите: изгаря и се претопля много по-бързо. Лекарите напомнят, че получени в детството изгаряния могат да имат тежки последствия в зряла възраст. Отговорните родители трябва да спазват тези основни и прости правила.

 • Да се избягва излагането на слънце, особено между 11 и 16 часа; Децата винаги да носят предпазни дрехи – блузка с дълъг ръкав, по-възможност с тъмен цвят, шапка и очила;
 • На всеки 2 часа да бъдат намазвани със слънцезащитен крем с висок фактор SPF 50+ или специален крем за малки деца. Не забравяйте отново да намажете след всяко влизане в морето или след изтриване при игра в пясъка или в плажната кърпа...
 • За да не се обезводняват трябва често да пият вода.

СЪВЕТИ ЗА КОЖИТЕ С ОСОБЕНОСТИ КЪМ СЛЪНЦЕТО

 1. Ако вашата чувствителност към слънцето засяга само лицето или някоя конкретна зона, не забравяйте да предпазвате и останалата част на тялото, като спазвате класическите съвети, изложени тук.
 2. По време на излагането на слънце, хидратирайте кожата си и полагайте обичайните си грижи за нея, освен ако имате противопоказно лекарско предписание, например при медикаментозно лечение, с потенциална фоточувствителност.