Allez au contenu Allez à la navigation

Мицеларна вода

ОТ ФОРУМИТЕ

Мицеларна вода
Share

За да научите повече за почистването и премахването на грима с мицеларна вода, вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите от участниците във форума, организиран от BIODERMA.

Въпрос на участник във форума

Важно ли е подсушаването?

Да, лицето трябва се подсушава. Ако оставиш кожата влажна, това първо не е приятно, а второ това я дехидратира. След това се намазва нощният крем. Ако ползвате такъв, трябва да изберете нощен подхранващ крем или лечебен за акнеична кожа, като винаги намазвате върху добре изсушена кожа за да проникне  по-добре.

Вярно е, че продуктите се правят така, че да се използват заедно.  Но човек не е задължен да използва всички продукти от една гама. Може да се варира и при почистването и при премахването на грима. Хубавото е, че ако имате добра поносимост към един от продуктите, това означава, че ще понесете добре и други от гамата, защото те имат общи съставки. Така не рискувате да имате непоносимост  или други проблеми.

На практика не, защото тези продукти имат или безопасни консерванти или специални формули « без въздух», които пречат на въздуха да прониква и така осигуряват добро съхранение. Разбира се, не трябва да оставяте такъв продукт   до радиатора в банята или в багажника на колата, това се отнася и за продуктите за слънце. Като цяло всички козметични продукти са предназначени за съхранение при температура на околната среда. Някои от тях, като маски или за сваляне на грим, са държат в хладилника за да добият по-голяма свежест, а за куперозата, защото по-силно успокоява кожата.

Да, продуктите за сваляне грим – тоалетно мляко и мицеларна вода са еднакво ефикасни. Идва малко в повече, ако допълнително се миеш след свалянето на грима. Това може да нарани кожата.

Маската се слага върху кожа без грим, тъй като целта е в нея на дълбоко да проникне определена съставка.  Така че трябва да се премахне грима преди слагане на маската, за което използвайте мицеларна вода или двойката тоалетно мляко-лосион. След махане на маската, допълнително не се прави почистване, но може да се използва мицеларна вода или тоалетно мляко за да паднат от кожата и последните остатъци от маската.

Въпрос на участник във форума

Защо е толкова важно да се свали грима?

Свалянето на грима е важно, тъй като се почиства и подготвя кожата за утрешния ден. Освен това кожата е готова още вечерта да получи своята доза хидратиране, особено ако вашата е суха. Ако човек гримира отново кожа, която не е почистена, има риск от алергии, дразнене, нетолерантност, запушени пори и акне. Затова свалянето на грима е важно – едновременно хигиенно и почистващо действие.

В действителност, може би добре сте почистили кожата, но при свалянето на грима има много субективност. Това се случва често и затова много хора допълнително се мият. Щом имате това усещане, сменете млякото с пенлив продукт или мицеларна вода, която не оставя усещането за мазно. Но дали ще сваляте грима с тоалетно мляко+лосион или с мицеларна вода и двете решения са ефикасни и щадящи кожата.

При зряла кожа бих посъветвала тоалетно мляко , а след това хидратиращ лосион, тъй като в тази възраст хората се гримират малко повече. След това трябва да се премахне, внимателно с мазно мляко. Сложете след това добър нощен крем. За да проникнат полезните елементи, кожата трябва да бъде много добре почистена.

По принцип избягвайте изгарянията, защото са много лоши за кожата. Не слагайте грим след слънчево изгаряне, даже ако искате да го прикриете, защото още повече ще раздразните кожата. Ако въпреки всичко искате да се гримирате, сложете малко пудра, а свалянето на грима да става много внимателно, без търкане,  с тоалетно мляко или лосион. Но преди всичко не позволявайте  слънчеви изгаряния! На пазара има много добри защитни кремове, някои са даже оцветени, така че можете да изглеждате с добър тен.

При използване на мицеларна вода, след едно или две минавания на памука по кожата, той вече не е бял, което значи че добре сте премахнали грима. Съветвам ви да не търкате силно. Някои хора си свалят горната част  на роговия слой на кожата като търкат силно, на памука личат  някакви остатъци, но това не е грим, а кожа. Пак казвам, че ако нямате някакъв специален грим, който да прикрива белези, други недостатъци или театрален грим, едно или две минавания с памук по лицето са достатъчни.

По-голяма част от мицеларните води са подходящи за премахване на грима от очите. Някои правят изключение, но това е специално отбелязано на опаковката. Има води, които са за мазна кожа и те съдържат активни съставки срещу мазна кожа, които могат да раздразнят очите. По-голямата част от мицеларните води могат да се използват за премахване на грима от продукти, които не са непромокаеми (waterproof).   Възможно е да си свалиш грима от очите с мицеларна вода, но само  при лек грим, иначе трябва да се използва специален непромокаем разтвор или специални  влажни тампони за сваляне на грим.

Имате много голям избор. Пенливите гелове са подходящи ако не се гримирате, тъй като те не свалят грима. Можете да ги използвате и ако слагате само малко пудра. На пазара има 2 вида тоалетно мляко – млеката без плакнене и млеката с плакнене с лосион, наричан тоник. Тези лосиони, макар  и невинаги под формата на  тоник,  могат да бъдат успокояващи или стягащи кожата. Мицеларната вода сваля грима и няма нужда от изплакване. Има хора, които обичат да си измиват лицето с вода след употреба на мицеларен разтвор, но това не е необходимо.
Виждате, че имаме богат избор.
Пенливата текстура трябва да се използва с вода, тя задължително се изплаква. Като цяло мъжете предпочитат този вариант. Наши пациенти са споделяли, че харесват усещането за свежест, което дава пенливата текстура. Предимството на тоалетното мляко е, че можеш да видиш на памучето какво пада от лицето. По отношение на мицеларната вода, тя е много практична, защото правиш само едно действие като едновременно почистваш и премахваш грима.

Въпрос на участник във форума

Какво означава „мицеларна вода“?

Мицеларната вода е вода съдържаща малки мицели.  Мицелите са малки частици, които намаляват налягането на водата в кожата и хващат нечистотиите, които залепват на памука. Мицелите хващат частиците, които се съдържат в грима. Те остават като постоянна суспензия  във водата, но много добре премахват грима. Разбира се, всичко това остава невидимо за просто око, затова и водата се нарича „мицеларна“.

За атопичните кожи е необходим подходящ продукт, защото това са сухи, склонни към възпаление кожи. В този случай съветвам употребата на мицеларна вода за нежна кожа или тоалетно мляко, което след това се изплаква, но не със стягащ кожата, а с мек лосион. Но преди да говорим за сваляне на грим, нека поговорим за самото гримиране. Трябва да се внимава, с това, което използваме, като се избягват изсушаващите кожата продукти. Дълготрайните фон дьо тен са доста изсушаващи. В замяна, многобройни BB Cream са подходящи за чувствителни и атопични кожи. Препоръката ми е меки и щадящи продукти както за гримиране, така и за сваляне на грима.

За чувствителна кожа да се избягва миещ гел, който с пяната може да се окаже по-агресивен за кожата. Използвайте по-скоро двойката  - тоалетно мляко за плакнене/успокояващ лосион или мицеларна вода, но винаги за чувствителна кожа.

Навярно сваляте грима от очите със същия продукт, с който сваляте и от лицето. Ако сте сложили непромокаем грим (waterproof) ще трябва доста да търкате кожата. Освен ако не използвате малко по-твърд памук. Съветвам ви да използвате специален продукт за очи, някаква емулсия или нещо по-мазно, което добре разтваря грима. За лицето използвайте класически продукт и след това изплакнете. Идеята е да използвате два отделни продукта за лице и очи.

За лицето използвайте мек продукт като мицеларна вода. Маха се гримът, който малко е протекъл, след това можете  да сложите нов грим, но много внимателно.

Мазна кожа с черни точки се ликува с крем. Мицеларната вода или миещият гел имат само хигиенна функция и не третират в дълбочина черните точки. Има кремове, които свиват порите и подобряват текстурата на мазната кожа. Десетината секунди, през които почиствате кожата е само допълнение. Използвайте мицеларна вода за мазна кожа или миещ гел, но същевременно трябва да прилагате ежедневно лечение за нея.

Даже с нетолерантна кожа можете да се гримирате, но тествайте преди това средствата. В аптеката дават малки тестери, използвайте ги на вътрешната страна на ръката, защото там кожата е много чувствителна. Преди всичко трябва да ползвате подходящ хидратантен крем. А за свалянето на грима също подберете продукти за чувствителна кожа – тоалетно мляко или мицеларна вода. Това е личен избор, но аз намирам, че с мляко е по-удобно. Същевременно имам много пациентки, които са във възторг от употребата на мицеларна вода за чувствителна кожа. Изборът е ваш! Само вие може да прецените кой продукт ви пасва най-добре.

И двете са възможни. Подчертавам, че не става дума за мляко или лосион а за двойката тоалетно мляко + лосион или само мицеларна вода. Не бъркайте лосион и мицеларна вода. Лосионът е предназначен да премахне млякото,  което е суспензия от мазни частици. Мицеларната вода е продукт за сваляне на грима в течна форма. Така че за премахване на грима от смесена кожа се прилага или варианта мляко+лосион или мицеларна вода.

Ако гримът е дискретен, можем да използваме пенлив гел за мазни кожи. Ако гримът е по-силен, да се ползва не много гъсто тоалетно мляко, по-скоро течно, кое се изплаква с леко стягащ кожата лосион. Лосионите, с които се премахва тоалетното мляко са различни – успокояващи, стягащи...Терминът тоник, който използваме за такъв лосион и който свързваме с употребата на тоалетно мляко е родово понятие. Така че човек може да използва, който и да е лосион, но подходящ за неговия тип кожа. За мазна кожа, например, можете да ползвате съчетанието тоалетно мляко-тоник или мицеларна вода за мазна кожа.

Въпрос на участник във форума

Колко време се съхранява мицеларната вода?

По принцип трайността е обозначена на опаковката. Ако човек я ползва редовно, една опаковка може да трае няколко седмици до месеци, без проблем. Разбира се, не може да очаквате водата да трае 5 години.

Не става въпрос за време, а за качество при сваляне на грима. Става бързо ако гримът е лек. Няма определено времетраене, трябва само да минеш навсякъде по лицето. Ако има остатъци от грим по памука, трябва да минеш още веднъж. Понякога хората казват „не успях да си махна грима“. Не е вярно, човек винаги има време да го направи. Все едно да кажеш „ не ми остана време да дишам“! Разбира се да си свалиш грима е по-малко важно от дишането, но се прави бързо, особено ако имаш навик. Така че не е въпрос на време, а на качество.

Мицеларната вода сваля грима, така че това означава да се дегримирате 2 пъти. Тоникът премахва остатъците от млякото. Или използвате тоалетно мляко с лосион след това, ако млякото изисква плакнене, или използвате само мицеларна вода. Не е страшно, че  излишно правите две действия, но всъщност вие използвате два еднакви продукта.

Въпросът, който трябва да бъде зададен е „трябва ли да използваме един и същ  хидратиращ крем и грим  през различните сезони“?  Хидратантният  продукт трябва да е по-гъст през зимата и по-течен през лятото. А за премахването на грима може да се ползва един и същ продукт през цялото време.

Ако това се случи веднъж – не. Една английска журналистка е провела екстремен опит – цял месец не си е махала грима, като всеки ден е полагала нов върху лицето си. В Интернет можете да намерите снимките й - преди и след експеримента.  Наистина е ужасно! Кожата се е набръчкала, тъй като хидратантният крем не е прониквал, а пудрата изсушава кожата. Ако не се сваля грима кожата остарява. При еднократен пропуск могат да се появят дразнене или пъпки. Затова е желателно ежедневното сваляне на грима.

Този дерматологичен продукт всъщност е „сапун е без сапун”. Това е така нареченото „синде“, от синтетичен детергент. Той се пени малко и има ниско съдържание на елементи, които намаляват налягането на водата в кожата. Добре се понася от много чувствителните кожи и е по-скоро подходящ за почистване отколкото за премахване на грима.  Продуктите, които служат за премахването на грима непременно трябва да съдържат елементи, които намаляват водното налягане. Именно те  правят на емулсия частиците от грима и така ги елиминират. Така че ако използвате много мек продукт няма да можете да махнете грима. С дерматологичен сапун само се почиства кожата, така че не съветвам да го ползвате за премахване на грим.

Памукът почиства добре, но с кърпичките е по-лесно, защото те вече са навлажнени. Кърпичките да се ползват от време на време, при пътуване, например, тъй като тези, които се продават в големите магазини, за да се избегне бактериална зараза, съдържат консерванти. Когато отваряме пакета с кърпички и ги ползваме по-дълго,  тези консерванти могат да причинят дразнения или алергии. Купувайте кърпички в малки опаковки за пътуване или при липса на памук. Иначе памукът си остава по-подходящ.

Всичко зависи от продукта, на който сте се спрели. Ако сте избрали пенлив продукт, първо овлажнявате лицето, след това нанасяте пяната, плакнете и изсушавате лицето. Ако сте избрали тоалетно мляко, почистването става с напоен памук, след това лосион и нямате нужда от допълнително миене. Да са миете допълнително със сапун е прекалено, не трябва да наранявате кожата, лицето е чувствително. Мляко и лосион са достатъчни като почистващ и разгримирващ продукт.
Ако сте избрали мицеларна вода, става още по-лесно, защото ефектът е постигнат само с едно минаване на памука по лицето. Даже ако се наложи да минете два пъти, мицеларната вода сваля грима  и почиства лицето без плакнене.

Лазерите, които съблюдават интегритета на кожата са наричат „неаблативни“ (без рязане). Те проникват в дълбочина – при епилация или купероза, например и тогава не се налага промяна в козметичните продукти. При куперозата лазерът лекува кръвоносните съдове в дълбочина като не засяга повърхността на кожата. Затова бъдете много внимателни след това за да не я раздразните.
С лазерите, които наричаме „аблативни“ (с рязане), се работи със самата кожа и последващите грижи за премахване на грима се променят. Ако правите например лазер за заглаждане (resurfacing CO2), кожата ще изглежда на дупки, като малки пиксели и затова продуктите за почистване и сваляне  на грима ще трябва да се подберат правилно.
Дерматологът е този, който ще прецени какви продукти да се ползват след лазерната интервенция.

Идеалният продукт е този, който ви харесва. Този, който ви прави щастлива при употреба. За някои, това е парфюмиран продукт, за други не. За някои това е мазна текстура, за други не. За някои е необходима вода и свежест, за други само памук. Идеалният продукт за сваляне на грима е този, който прави кожата красива и който използвате вечер с удоволствие.

Това си е направо дилема, ако не виждате нищо докато си сваляте грима няма да го направите добре. Но може би е по-добре да ги махате, защото продуктът рискува да потече в очите, да увреди лещите и да ги направи непрозрачни. Така че най-добре е да ги махнете.

Зависи от силата на грима, но по принцип едно или две памучета са достатъчни. Има хора, които търкат силно, докато не остане нищо по лицето.
Направете следния тест – търкайте с памук върху ръката, която няма грим и ще видите, че памучето леко почернява. Това не е задължително мръсотия, а горен слой на кожата, който се бели и тъй като съдържа пигменти оцветява памука. Ако човек държи памукът, с който се почиства да остане бял, рискува всяка вечер да си прави нещо като  пилинг, а това е прекалено. Едно или две минавания по лицето с памук са достатъчни за правилното премахване на грима.

Въпрос на участник във форума

Трябва ли да се плакне мицеларната вода?

Не, мицеларната вода е разтвор, в който има множество малки сфери, които намаляват налягането в кожните клетки и които всмукват нечистотиите.  Продуктът не остава  по кожата, както млякото. Много хора изплакват мицералната вода след употреба, защото имат чувството, че усещат допълнително освежаване. След употреба можем просто само да се изсушим.

Въпрос на участник във форума

Трябва ли да си свалям грима и сутрин?

Не, освен ако не сте забравили вечерта. Сутрин нямате грим, затова не е необходимо. Можете да се напръскате с малко вода или с пулверизатор, без да търкате лицето. Като реакция може да се появи себорея, особено при нежна кожа. Така че свалянето на грима става вечер. Сутрин, без подобни действия, освен ако кожата ви е много мазна и искате да я измиете.

Лицето се почиства по-скоро вечер. Когато не се гримирате, един път е достатъчно. Почистването премахва нечистотиите. Можете само да използвате пулверизатор с вода или да си намокрите лицето под душа. Даже и без грим лицето трябва да се почиства вечер, защото е изложено на външни влияния.