Red, Scaly Skin

Себорейният дермит (или дерматит) е състояние, при което възпалителният и сквамен процес засягат най-вече лицето и скалпа.

Засегнатите части по лицето се намират основно в мазните зони (богати на мастни жлези) – от лявата и дясно страна на носа, в сгъвките на крилата на носа (в носо-лабиалните вдлъбнатини), в зоната между веждите и в самите вежди във външните ушни канали. Скалпът е особено благодатна зона и патологията провокира възпалителен процес с пърхот, който се образува на скалпа.
Могат да бъдат засегнати и някои меки зони по лицето – например свободния край на клепачите (познат като блефарит), даже пубиса, а при мъжете брадата и областта на гръдната кост.

Dandruff and scales

По скалпа, сквамите, малко на брой, са жълтеникави и мазни, или въобще не са полепнали по него. Възможно е и разпространение извън окосмената част на скалпа – на челото, например.
Вижте рубриката „Пърхотни състояния и сквами“ на косата и скалпа.
Себорейният дерматит се развива епизодично, накъсано, с периоди на тотално или частично заглъхване. Сезоните и стресът могат да диктуват възпалителните процеси. През зимния сезон често се наблюдават клинични прояви.
Симптомите са различни, но често се появяват в сърбеж и чувство на парене.

Кой се разболява от себореен дерматит?

Става дума за често срещана патология при възрастния индивид (тя засяга 3% от населението) – основно подрастващите, но много често кърмачета за кратък период (71% от тях). Млечните люспи по главата на кърмачето са една от проявите на себореен дерматит.

 

 

Кои са причините за себореен дерматит?

Ако някои особени причини допринасят за бруталната поява на себореен дерматит, то най-често симптомите се проявяват при напълно здрави младежи.

Много фактори се намесват:

Sebaceous gland
Количеството себум
Immunity
Malassezia yeast (fungi) on individuals’ skin (saprophytic flora) които се намират върху кожата на индивида (сапрофитна флора). Реакцията на имунната система на засегнатия индивид спрямо дрождите, които дразнят и възпаляват кожата.

Хроничният характер, след рецидива на поредния себореен дермит, който предизвиква зачервявания по лицето, придружени или не от сквами и/или от пърхот, е източник на много неприятни усещания за страдащите. Това неудобство е както социално, така и функционално (сърбеж, парене...).

 

Как да разпознаем псориазиса?

Псориазисът е хронична кожна патология – незаразна, която засяга от 2 до 3% от населението. Може да се появи на всякаква възраст. Предизвикващите заболяването фактори са специфични и са на генетична основа, предразполагаща появата на кожни рани.

Псориазисните плаки са червени (като при еритема), покрити с белезникави плътни сквами. Те са много добре ограничени от здравата кожа. 

Класически най-засегнатите зони са тези на лактите и коленете (зони, изложени на малки наранявания). Всяка част на тялото обаче може да бъде засегната, но най-благоприятна е тази на скалпа (по-специално тилната част). Когато псориазисът засегне гънките (слабини, мишници) говорим за инверсен псориазис, при който има много по-малко сквами. Ноктите също могат да бъдат засегнати под различна форма (удебеляване, поява на петна, деформация). Понякога псориазисът се проявява и върху кожата като съвсем малки плаки „ като капчици“ или като постули, на фона на зачервявания (еритема).

Scratching

Заедно с раничките могат да се появят сърбежи и парене в областта на гънките. Влиянието на псориазиса върху качеството на живот може да бъде значимо, особено ако е засегнал зони, които са неудобни или невидими.
Освен кожното увреждане, възможно е да се появи и ревматично. 25% от болните от псориазис са засегнати. Този ревматичен псориазис може да бъде аксиален (гръбначен стълб) или периферен (ставите на фалангите).

Кой страда от псориазис?

Болестта засяга мъже и жени и може да се появи на всякаква възраст. Въпреки това, началото е преди навършване на 20 години, за една трета от случаите и често се развива между 20 и 40 годишна възраст.

 

Причини за поява на псориазис?

В 30-40% от случаите има наследствен елемент. Преминаването на болестта в поколенията става чрез гени (това мултигенетично) и в никакъв случай не е задължително.

На кожно ниво, плаките се появяват в зависимост от скоростта, с която се обновява епидермисът. Ето някои фактори, които със сигурност предизвикват заболяване.

Sun
Климатичните промени по-специално периодите на студ
Microbiomy
Инфекциозни фактори в случая ринофарингит
Stress
Психологически стрес кожата е под влияние на невромодератори и остро реагира
Body areas
Травми изгаряне, триене и по-специално чесане
Pills
Някои медикаменти синтезирани маларийни препарати, препарати за високо кръвно, литийни соли и някои специфични очни колири
dermatologist skin consultation

Лекарите познават тези медикаменти и не трябва да се спира предписаното лечение, без да има твърдо доказателство за негов отрицателен ефект.

Някои патологии или токсични навици, макар и не постоянни, много често присъстват при индивиди с псориазис: синдром на метаболизма (свръхтегло, завишени липиди, завишени глицериди, високо кръвно налягане ), прекалена консумация на алкохол, тютюнопушене.

При поява на зачервявания и сквами се консултирайте незабавно с вашия дерматолог, за да определи вашата диагноза и да разберете дали страдате от себореен дерматит, от псориазис или от някаква друга инфекция.

dermatologist skin consultation

В някои по-особени  случаи  лекарят ще потърси причините за появата на себореен дерматит. Но при-голямата част от пациентите лечението е медикаментозно, свързано с предписание на антимикотични препарати. Индивид със себореен дерматит трябва да използва продукти, които не дразнят кожата, да разбере хроничния характер на своето заболяване, което рецидивира и да осъзнае необходимостта от поддържащо лечение.

Антимикотичните препарати, които се предлагат са шампоани и кремове за лице. В някои случаи се използва литиум под формата на гел. Да се избягват продукти за лице, в които има кортизони, защото те облекчават бързо, но засилват чувствителността на кожата и в средносрочен план имат много негативен ефект.

dermatologist skin consultation

Лекарят най-напред ще направи преценка на разпространението на псориазиса, на неговото развитие, на наличието или отсъствието на синдрома на метаболизъм, на прекалена употреба на алкохол и цигари. Той трябва да провери дали има и свързан със заболяването ревматизъм и да открие кои са факторите, отключили заболяването на организма.

Прекратяването на чесането е от важно значение защото именно то предизвиква появата на плаки. Премахването на токсичните фактори като алкохол и цигари е повече от желателно.
Редки са случаите, в които псориазисът не се повлиява от терапевтиката. Днес леченията са многобройни и адаптирани към неговите разнообразни форми. За щастие, в повечето случаи псориазисът е в лека или умерена форма и не изисква „тежко“ лечение. Локалното третиране на заразените зони най-често е достатъчно, но то трябва да се прилага регулярно, поради хроничния характер на патологията. При спиране на лечението, наранените зони отново се появяват.

Локалното лечение се влияе добре от: кортикоиди и производни на витамин D. За да няма рецидиви е необходимо ежедневно хидратиране на кожата с кремове, тъй като сухотата й предизвиква заболяването. По отношение на скалпа, сквамите добре се влияят от лечение с кератолитиди (салицилова киселина, урея).
Като най-общи лечебни методи можем да цитираме: фитотерапията при дерматолог, препаратите от групата rétinoïde, méthotrexate,  ciclosporine и медикаментите дело на биотехнологиите.

dermatologist skin consultation

Трябва да напомним, че себорейният дерматит и псориазисът не са заразни болести. Превенцията се изразява в ограничаване действието на отключващи заболяването фактори, като чесане, което предизвиква люспи и използването на неподходящи и дразнещи продукти.

При псориазис трябва да избягвате температурните промени и студа.

И двете заболявания се повлияват положително от слънцето и морската вода. Те са трудно напълно излечими, но пациентите не трябва да униват, а да разберат, че само редовните грижи и лечение допринасят за трайно подобрение и значително завишават качеството на живот.

Bioderma - Woman protecting from the sun

За ежедневната хигиена предпочитайте препарати с облекчаващо действие и много висока толерантност: без парфюми, без консерванти, без химикали.  Подсушавайте лицето внимателно, без търкане. За да научите повече за грижите за скалпа и косата в случай на СД или псориазис, натиснете тук.

Woman washing her face with water

При наличието на сквами хидратацията е от основно значение. Нанасяйте внимателно по 1-2 пъти дневно препарат с много висока толерантност (без парфюми, без консерванти, без химикали), за да ограничите възпалението.

Прилагайте 1-2 пъти седмично активно хидратираща маска. При видимо подобрение е важно да продължавате с лечението още много месеци, тъй като даже невидимо, възпалението съществува.

В случай на псориазис, болният трябва  да се бори с кожното изсушаване, свързано със студа и да удвоява усилията за поддръжка на добра хидратация на тялото, от главата до петите.

Bioderma - Жена, която нанася крем по лицето си

Ежедневно почистване с изплакване

Чувствителна кожа, склонна към зачервяване и лющене

D.A.F. Патент

Sensibio DS+ Gel nettoyant

(Все още няма отзиви)

Успокояващ и почистващ гел против зачервяване и люспи.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Ежедневно почистване с изплакване

Сухи люспи и плаки

DSactiv™ патент

Nodé DS+ Shampooing

(Все още няма отзиви)

Шампоан, който действа върху причините за постоянния пърхот.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Чувствителна кожа, склонна към зачервяване и лющене

D.A.F. Патент

Sensibio DS+ Crème

(2 отзива)

Успокояващ крем за кожа със зачервявания и сквами.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри