Skin with Redness and Visible Vessels

Зачервявания или видими капиляри - тези кожни прояви се дължат на аномалия на венозната система на лицето, която не функционира нормално. Зачервяванията, със или без усещане за топлина са временни и не траят дълго.

Някои фактори се считат за влошаващи състоянието:

 • Резките температурни промени (топло-студено);
 • Консумацията на топли и пикантни ястия, пиенето на алкохол и др.

Розацеята или куперозата, са най-често причина за появата на зачервявания и видими капиляри по лицето. Но това не са единствените причини. Някои дерматологични патологии също се проявяват с разширени капиляри и наподобяват купероза, усещането за парене също може да прилича на тези патологии,  някои медикаменти могат да допринесат за появата на разширени капиляри по лицето или да ги увеличат.  Консултацията с дерматолог е препоръчителна, ако имате съмнения.

Куперозата  представлява разширение на малки, външни капиляри в кожата, които се намират в най-горния слой на дермата. Медицинският термин, който съответства на тези съдови разширения е телангиектазии.

Мрежата на външните капиляри очертава нещо подобно на „мрежа от коса“, представляващи тънки линии с червеникав цвят по лицето. Някои параметри на тази мрежеста структура могат да варират съобразно индивида, неговия тип кожа, продължителността на процеса, температурата или температурните вътрешни или външни промени. Съдовете могат да бъдат малко или повече разширени, с цвят, вариращ от ярко червено до виолетово и даже до синьо. Топографията е променлива, но много често е относително симетрична: понякога само страничните части на носа са засегнати, най-общо казано скулите и бузите са най-податливата зона. Има и случаи на изцяло засегнато лице.

Ако разклоненията на телангиектазиите са  трудни за определяне на пръв поглед и ако преобладават зачервяванията, тогава говорим за еритроза.

Woman looking at her skin in the mirror

Логично е при смесица от двата варианта да говорим за еритро-розацея. При куперозата понякога се наблюдава присъствие на звезден ангиом: става дума за съдови мрежести разклонения под формата на звезда, в чиито център има червена точка, повече или по-малко релефно изразена.

В по-голямата част от случаите, куперозата не съответства на никоя подобна патология, появата й е бавна и прогресивна. Тя е форма на розацея. Появата й може да бъде предхождана от усещане за парене и зачервявания.

Други прояви на розацеята могат да бъдат еритрозата и евентуално червените папули (малки пъпки) или даже постули. Консумацията на алкохол не е причина за появата нито на купероза, нито на розацея.

Жена с развяна от вятъра коса
 • Външните климатични условия игрят важна роля, тъй като излагането на атмосферни условия, на слънце или на външни температурни промени при упражняване на професия или по-особени хобита, предразполага към поява  на купероза. 
 • Консумацията на алкохол не е причина за появата нито на розацея нита на акне-розацея.

Кой е застрашен от купероза?

Светлите и фини кожи са по-застрашени от купероза. 

 

Кои са симптомите на розацея?

Розацеята е често срещано дерматологично заболяване, което засяга единствено лицето, по специално - носа, бузите, челото и брадичката. Очите могат да бъдат засегнати, но по-рядко – това е очна розацея. Розацеята в никакъв случай не е акне, всъщност термина акне-розацея, който понякога се използва,  постепенно излиза от употреба. Тъй като е видима кожна инфекция, розацеята често се понася трудно психологически, вследствие на естетически предразсъдък и на често погрешно се сравнява със стигматите (клеймото) на хроничния алкохолизъм.

 

3 различни форми, 3 вида симптоми

Step 1

1/ Съдова: еритроза и купероза

Изразява се със зачервявания по лицето, придружени или не от купероза (малки разширени капиляри на бузите или на носа, наричани телангиектазии). Към тези зачервявания понякога временно се прибавят и топли вълни или усещане за парене, тоест внезапен прилив на кръв в областта на лицето, който бързо се разнася.

Step 2

2/ Папуло-постулна

Еритрозата се изразява в появата на пъпки, които приличат на ранички от акне (червени пъпки и малки постули, но без комедони), винаги предимно на лицето и появяващи се в колонии.

Step 3

3/ Хипертрофична

Тази форма се характеризира с голям нос с неравности, тя е много по-рядка и практически засяга само мъжете. Наричана ринофима на нивото на носа, тя няма връзка с консумацията на алкохол, противно на това, което се шири като мнение в обществото.  Всички тези симптоми допринасят често за значителни неудобства в ежедневието и влошаване качеството на живот.

Кои са причините за поява на розацея?

Adult
Генетичните фактори жените със светла кожа в страните от северна Европа са особено засегнати
Sun
Фактори, свързани с околната среда излагане на ултравиолетови лъчи, температурни промени (някои професии са много по-силно изложени на опасност)
Stress
употребата на възбуждащи средства алкохол, подправки
Body areas
Аномалия при действието на лицевата вена изглежда е в основата на появата на вълни (усещане за парене)
Immunity
Паразит наречен demodex folliculorum, който принципно е в кожата, вероятно играе важна роля и предизвиква възпалителна реакция.

Кой е застрашен от розацея?

Жените са три пъти повече болни от розацея от мъжете и светлите кожи са по-застрашени.
Симптомите се появяват често около 30 години, но възрастта, която е най-податлива е към 50 години.
Честа характеристика на розацеята е връзката й с кожа, която е чувствителна.

Консултирайте се с вашия дерматолог, за да потвърди диагнозата и да ви каже дали имате розацея, купероза или някаква друга инфекция.

Doctor with a patient in a medical office

Превантивното лечение е свързано с ограничаване на предизвикващите заболяването фактори: температурни промени, излагане на UV лъчи, топли напитки, пикантна храна, кафе. Алкохолът не е фактор, предизвикващ заболяването, но прекалената му употреба може да задълбочи симптомите.
В случай на вълни, е желателно веднага да вземете бучка лед в устата и да я оставите да се разтопи.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Някои медикаментозни терапии могат да бъдат предписани от лекар:

 • Локално с métronidazole, под формата на гел, на крем или по рецепта, изпълнена в аптека.
 • Орално, с антибиотици (tétracyclines), в продължение на 3 месеца, при поява на папуло-постулна или очна розацея.

Розацеята не може да бъде излекувана  с тези методи защото тя се развива на тласъци и е необходимо да се поддържа постоянно лечение на локална основа.
Зачервяванията са трудни за лечение и използването на лазерен метод в случая е особено ефикасно: лазер с вкарване на цветно контрастно вещество, с Nd Yag и KTP. По-долу можете да се запознаете с лазери за съдови заболявания.

Woman taking medication

Най-добрият избор на лечение на куперозата е лазерът. Тази техника дълбоко промени решаването на този проблем. Има много видове лазери със съдова насоченост, тоест, лазери, които имат за специфична цел съдовете и хемоглобина, който се съдържа в червените кръвни телца: лазерът КТР, който действа по-специално върху паякообразната форма на куперозата, лазерът Nd- Yag, лазерите с вкарване на цветно контрастно вещество действат в по-голяма степен при еритроза и звездни ангиоми.

Woman having skin therapy

Дермокозметичните грижи са задължителни при всички форми на розацеия и на купероза: трябва да се използват продукти за грижа, които хидратират, успокояват, не дразнят, които са предназначени за чувствителна кожа и за предпочитане имат предпазващо и укрепващо съдовете действие. Добре е да се използват и подходящи продукти за хигиена, за предпочитане е да са без изплакване и да имзт успокояващо действие.

Препоръчителна е и употребата на слънцезащита. В някои случаи се препоръчват продукти за грижа, които могат да прикрият зачервяванията (които съдържат зелени пигменти, които неутрализират зачервяванията).

Bioderma - Жена, която нанася крем по лицето си
 • Ежедневно почистване без изплакване

  Чувствителна кожа, склонна към зачервявания

  Rosactiv™ патент

  Sensibio H2O AR

  Дерматологична мицеларна вода за кожа със зачервявания. Почиства, премахва грима, успокоява.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sensibio AR 40ml, крем за зачервяване на кожата
 • Дневна грижа

  Чувствителна кожа, склонна към зачервявания

  Rosactiv™ патент

  Sensibio AR

  (1 отзив)

  Дълготрайна грижа против зачервяване. Хидратира и успокоява.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sensibio AR BB Cream 40ml, крем за зачервяване на кожата
 • Дневна грижа

  Чувствителна кожа, склонна към зачервявания

  Rosactiv™ патент

  Sensibio AR BB Cream

  (1 отзив)

  Грижа против зачервяване. За съвършен тен и предпазена кожа.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • Специфична защита

  Чувствителна кожа, склонна към зачервявания

  Cellular Bioprotection™ патент

  Photoderm AR SPF 50+

  Много висока слънцезащита за кожа, склонна към зачервяване

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

  Локализирайте мястото на продажба

  Вижте всички наши оферти и продукти, налични в аптечната мрежа близо до вас.

  Намерете от къде да закупите

  Поръчайте онлайн

  Вижте всички наши продукти и оферти, налични при нашите партньори.