Sensitive or Intolerant Skin

Чувствителната и нетолерантна кожа реагира по-силно от нормалната, тъй като е хиперактивна. Тя усеща боцкания, затопляне, изтръпвания и сърбеж (в по-редки случаи), но най-често с прекъсвания.

Понякога придружени и от зачервявания, тези усещания за дискомфорт се появяват в по-силна степен като следствие от външни фактори, с различен произход, които по принцип не би трябвало да предизвикват раздразнение на кожата.

Тези отключващи процеса фактори могат да бъдат:

Sun
физически UV лъчи, топло, студено, вятър, температурни промени, триене...
Pills
химически козметични продукти, сапун, вода, бръснене при мъжете...
Stress
физиологични стрес, емоции...
Calendar
хормонални менструален цикъл...
Food
вътрешни храна с много подправки...

Чувствителната и нетолерантна кожа реагира всъщност на фактори, които нямат ефект върху други типове кожа. Тази свръхчувствителност на кожата е резултат от понижаване на нейния праг на толерантност. Колкото повече е чувствителна една кожа, толкова повече се понижава нейния праг на толерантност. Реакциите на чувствителната кожа се проявяват за кратно в определени моменти.

Реакциите на нетолерантната кожа се проявяват много често или постоянно, тя е с много нисък праг на толерантност близък до нулата през цялото време.

Your Skin - Sensibio

Два са основните фактори, които причиняват снижаването на прага на толерантност и оттам водят до изострена чувствителност : 

  1. Епидермисът на чувствителните и нетолерантни кожи е увреден и намалява неговата предпазна функция. Това води до дехидратацията на кожата и до проникването в нея на елементи, потенциални дразнители.
  2. Също така чувствителните кожи секретират в излишък някои невромедиатори от окончанията на нервите от периферната нервна система и от провъзпалителните цитокини (субстанции, секретирани от клетките на кожата). Този ненормален процес на секреция всъщност е в основата на неприятните усещания, които изпитват пациентите. Чувствителните и нетолерантни кожи се характеризират също така със свръхпроизводство на свободни радикали.

Mother and daughter sitting and together

Чувствителната кожа е често срещано явление, след като засяга 1/3 от възрастното население.

Жените (60%) са по-често засегнати от мъжете (40%). Някои кожи са наследствено и генетично по-чувствителни от други, по-специално светлите кожи, но цветът на кожата по никакъв начин не влияе на нейната чувствителност. Честотата на този проблем намалява с възрастта.

Една чувствителна кожа може да има и една от клиничните прояви на патология на лицето: розацея, екзема или себореен дерматит, например.
Липсата на предпазни мерки спрямо класическите фактори, които предизвикват това явление, благоприятстват неговата поява и нарастването на феномена.

Woman looking at her skin in the mirror

Да си с чувствителна кожа не минава без психологически последствия, защото някои приятни моменти от живота могат да бъдат нарушени от неприятната реакция на кожата. Грижата за други видове дерматологични патологии е много по-сложна, тъй като кожата трудно толерира някои локални лечения.

Консултирайте се с вашия дерматолог за да определи, които са факторите, които предизвикват или усложняват кожната реакция и за да ви даде подходящи съвети.
Лекарят ще ви прегледа за да изключи хипотезата за розацея, екзема или себореен дерматит, които могат да бъдат причинени от свръхчувствителност на кожата и които изискват специални грижи.

 

Doctor with a patient in a medical office

Трябва да премахнете в максимална степен всички източници на агресия по кожата:

  • Излагане на студ,
  • Дразнещи продукти и травмираща козметика (агресивни препарати, пилинг, неподходящи кремове),
  • При мъжете бръсненето изисква подходящи продукти и достатъчно време (допир на космите с хладка вода поне за 3 минути, за да се омекотят),
  • Лошото действие на слънцето върху кожата, което увеличава нейната чувствителност, особено когато не нанасяме слънцезащита.
Cold - Smiling Woman

Използвайте малко на брой козметични продукти, които успокояват  кожата.

Измивайте лицето си с почистващ и успокояващ продукт с много висока толерантност, по възможност без изплакване, без парфюм, без консерванти, без химикали.

Подсушавайте лицето си много внимателно, без да търкате, а като попивате.

Woman cleaning her face

Веднъж или два пъти на ден внимателно нанасяйте емолиент с много висока толерантност (без аромат, без консерванти, без сърфактант), който се бори с кожните реакции. Веднъж или два пъти седмично нежно прилагайте интензивна овлажняваща терапия (маска). Гримът също трябва да бъде ограничен и да се избира внимателно.

Bioderma - Жена, която нанася крем по лицето си