Allez au contenu Allez à la navigation

Кожа със зачервявания и сквами

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Кожа със зачервявания и сквами
Share

Появата на зачервявания и на сквами по кожата на лицето, тялото и особено по скалпа могат да произтичат от две специфични, хронични патологии на чувствителната и реактивна кожа – себорейния дерматит и псориазиса.

Резюме
 1. Как да разпознаем себорейния дерматит ?
 2. Кой се разболява от себореен дерматит?
 3. Кои са причините за себореен дерматит?
 4. Как да разпознаем псориазиса?
 5. Кой страда от псориазис?
 6. Причини за поява на псориазис?
Кожа със зачервявания и сквами

Как да разпознаем себорейния дерматит ?

Себорейният дермит (или дерматит) е състояние, при което възпалителният и сквамен процес засягат най-вече лицето и скалпа.
Засегнатите части по лицето се намират основно в мазните зони (богати на мастни жлези) – от лявата и дясно страна на носа, в сгъвките на крилата на носа (в носо-лабиалните вдлъбнатини), в зоната между веждите и в самите вежди във външните ушни канали. Скалпът е особено благодатна зона и патологията провокира възпалителен процес с пърхот, който се образува на скалпа.
Могат да бъдат засегнати и някои меки зони по лицето – например свободния край на клепачите (познат като блефарит), даже пубиса, а при мъжете брадата и областта на гръдната кост.

По скалпа, сквамите, малко на брой, са жълтеникави и мазни, или въобще не са полепнали по него. Възможно е и разпространение извън окосмената част на скалпа – на челото, например.
Вижте рубриката „Пърхотни състояния и сквами“ на косата и скалпа.
Себорейният дерматит се развива епизодично, накъсано, с периоди на тотално или частично заглъхване. Сезоните и стресът могат да диктуват възпалителните процеси. През зимния сезон често се наблюдават клинични прояви.
Симптомите са различни, но често се появяват в сърбеж и чувство на парене.

Кой се разболява от себореен дерматит?

Става дума за често срещана патология при възрастния индивид (тя засяга 3% от населението) – основно подрастващите, но много често кърмачета за кратък период (71% от тях). Млечните люспи по главата на кърмачето са една от проявите на себореен дерматит.

Кои са причините за себореен дерматит?

Ако някои особени причини допринасят за бруталната поява на себореен дерматит, то най-често симптомите се проявяват при напълно здрави младежи.
Много фактори се намесват:

 • Количеството себум;
 • Дрождите (гъбички) от типа Malassezia, които се намират върху кожата на индивида (сапрофитна флора);
 • Реакцията на имунната система на засегнатия индивид спрямо дрождите, които дразнят и възпаляват кожата.

Хроничният характер, след рецидива на поредния себореен дермит, който предизвиква зачервявания по лицето, придружени или не от сквами и/или от пърхот, е източник на много неприятни усещания за страдащите. Това неудобство е както социално, така и функционално (сърбеж, парене...).

Как да разпознаем псориазиса?

Псориазисът е хронична кожна патология – незаразна, която засяга от 2 до 3% от населението. Може да се появи на всякаква възраст. Предизвикващите заболяването фактори са специфични и са на генетична основа, предразполагаща появата на кожни рани.
Псориазисните плаки са червени (като при еритема), покрити с белезникави плътни сквами.
Те са много добре ограничени от здравата кожа. Класически най-засегнатите зони са тези на лактите и коленете (зони, изложени на малки наранявания). Всяка част на тялото обаче може да бъде засегната, но най-благоприятна е тази на скалпа (по-специално тилната част). Когато псориазисът засегне гънките (слабини, мишници) говорим за инверсен псориазис, при който има много по-малко сквами. Ноктите също могат да бъдат засегнати под различна форма (удебеляване, поява на петна, деформация).
Понякога псориазисът се проявява и върху кожата като съвсем малки плаки „ като капчици“ или като постули, на фона на зачервявания (еритема).
Заедно с раничките могат да се появят сърбежи и парене в областта на гънките. Влиянието на псориазиса върху качеството на живот може да бъде значимо, особено ако е засегнал зони, които са неудобни или невидими.
Освен кожното увреждане, възможно е да се появи и ревматично. 25% от болните от псориазис са засегнати. Този ревматичен псориазис може да бъде аксиален (гръбначен стълб) или периферен (ставите на фалангите).

Кой страда от псориазис?

Болестта засяга мъже и жени и може да се появи на всякаква възраст. Въпреки това, началото е преди навършване на 20 години, за една трета от случаите и често се развива между 20 и 40 годишна възраст.

Причини за поява на псориазис?

В 30-40% от случаите има наследствен елемент. Преминаването на болестта в поколенията става чрез гени (това мултигенетично) и в никакъв случай не е задължително.
На кожно ниво, плаките се появяват в зависимост от скоростта, с която се обновява епидермисът. Ето някои фактори, които със сигурност предизвикват заболяване:

 • Климатичните промени (по-специално периодите на студ);
 • Инфекциозни фактори (в случая ринофарингит);
 • Психологически стрес (кожата е под влияние на невромодератори и остро реагира);
 • Травми (изгаряне, триене и по-специално чесане);
 • Някои медикаменти (синтезирани маларийни препарати, препарати за високо кръвно, литийни соли и някои специфични очни колири).

Лекарите познават тези медикаменти и не трябва да се спира предписаното лечение, без да има твърдо доказателство за негов отрицателен ефект.

Някои патологии или токсични навици, макар и не постоянни, много често присъстват при индивиди с псориазис: синдром на метаболизма (свръхтегло, завишени липиди, завишени глицериди, високо кръвно налягане ), прекалена консумация на алкохол, тютюнопушене.