Мелазма е симетрично разпределение на хиперпигментирана кожа по лицето. Петна с неясни очертания се появяват от двете страни на лицето, както и на и около носа, на бузите и по челото. Те избледняват и се появяват отново след време навън, на слънце често в съответствие със сезоните. И в крайна сметка те могат да станат постоянни.

Кой може да развие мелазма?

Множество фактори могат да засегнат развитието на мелазма. Известно е, че хормоните играят роля, която все още не е напълно разбрана. Например, мелазма често се появява при млади жени по време на бременност, ето защо тя може да бъде отнесена като „маска на бременността“. Но въпреки това име, 80% от случаите се появяват преди или след бременността. Известно е, че някои лекарства я провокират. А може да има и генетично предразположение. 

Докато основно жениет развиват мелазма, тя може да засегне също и мъжете. По-вероятно е да се случи на хора с по-тъмен тен, засягайки в частност азиатското и испанското население. Те също са склонни да я развият в по-късна възраст, в средата на 30-те, в сравнение с хора със светъл тен, които могат да я развият малко по-рано1.

1Miot, An Bras Dermatol 2009, Passeron, J Eur Acad Dermatol Venereol 2013
Hyperpigmented skin due to melasma

Когато кожата е изложена на слънце, UV лъчите стимулират ензим, наречен тирозиназа. Той се придвижва до клетки, които се наричат меланоцити и които са отговорни за производството на меланин. Меланинът, който произвеждат, е този, който ни дава тена. 

При мелазма меланинът се натрупва в джобовете, образувайки хиперпигментираните зони, които засягат различни части на лицето..

Наскоро беше открито, че видимата светлина, в частност синята светлина, може също да причини пигментация. Видимата светлина има по-къса дължина на вълната (400-500 nm) от червената или инфрачервената светлина. Той заобикаля ензима тирозиназа и директно стимулира активността на меланоцитите. Резултатът е по-изразена хиперпигментация, отколкото само UVB лъчите, която също има тенденция да трае по-дълго – до три месеца 2.

2Duteil, Pigment Cell Melanoma Res 2014
Sunscreen for melasma
  • Professor Passeron - Dermatologist and expert in hyperpigmentation
    Професор Тиери Пасрон, Дерматолог и експерт в хиперпигментацията.

    Когато избирате слънцезащита, ако гледате само SPF, това най-вече показва защитата срещу UVB лъчи. Би трябвало също да избирате слънцезащитен продукт, който предлага  много добра защита срещу UVA лъчите, които са отговорни за кожното стареене. А за хората с мелазма, високоенергийната видима светлина, синята и виолетовата светлина, от части са отговорни за хиперпигментацията. Така че имате нужда от защита за кожата си
    която включва UVA, UVB и особено видима светлина. 

    Професор Тиери Пасрон, Дерматолог и експерт в хиперпигментацията.

Като бранд на NAOS, BIODERMA разглежда кожата като част от екосистема, в която кожата и околната среда си взаимодействат помежду си. В случай на мелазма, BIODERMA съвместно с дерматолози разработи новата формула на Photoderm M, комбинирайки дерматологична грижа с високоефективна слънцезащита, която осигурява на кожата средствата, с които да се защити сама. Избор от четири филтъра, част от високотехнологичната защита на BIODERMA SUN ACTIVE DEFENSE. Те са комбинирани с висока концентрация на пигменти и активната съставка глабридин. В резултат, слънцезащитният крем предлага най-високата защита на пазара3 срещу синя светлина. Намалява повторната поява на мелазма и изравнява тена на кожата и е приятен за употреба. Собствените защитни механизми на кожата са подсилени, осигурявайки дълготрайно здраве на кожата.

3Клинично проучване, направено сред тонирани слънцезащити с много висока защита, таргетиращи хиперпигментация. 
Sunscreen for melasma

Всяка една от съставките в Photoderm M е специално подбрана за ролята, която играе в защитата на кожата от увреждане от слънцето в краткосрочен и дългосрочен план. Действайки като слънцезащитен крем с широк спектър, той действа и върху причините за хиперпигментация, като намалява мелазмата и нейната повторна поява.

Тъй като синята светлина е отговорна за хиперпигментацията, Photoderm M предлага най-високата ЗАЩИТА ОТ СИНЯ СВЕТЛИНА, за да действа върху причините за мелазма. Формулата съдържа висока концентрация на пигменти, които предпазват от вредите от синя светлина. В зависимост от цвета, те блокират между 61 и 66% от синята светлина, най-високият процент на пазара. 

Bioderma Patented Innovation

Photoderm M съдържа също и високотехнологичната защита SUN ACTIVE DEFENSE. Четирите специално подбрани UVA и UVB филтъра и патентована биологична защита осигуряват SPF 50+, а също така поддържат антиоксидантната защита и имунната система на кожата. Кожата ви е защитена от краткотрайно изгаряне, рецидив на мелазма и дългосрочни рискове от преждевременно стареене и рак.

Graphic representation of the Sun Active Defense formula used in Bioderma's photoderm products

Високата концентрация на пигменти позволява високо покритие без ефект на маска. Предлага се в светъл, златист или тъмен цвят, има наличен нюанс за всички фототипове.

Tinted sunscreen for all phototypes

Активната съставка глабридин е натурален екстракт от корен от женско биле. Той инхибира тирозиназата, ензима, отговорен за задействането на производството на меланин. Намаляването на меланина води до по-малко хиперпигментация и следователно мелазма, която присъства по-малко.

Active Ingredient

Доказани резултати сред пациенти с мелазма

Тестван за ефективността си при намаляване на мелазмата, Photoderm M също е предпочитан сред потребителите заради своята нелепкава, немазна и приятна текстура. Това е лесен слънцезащитен крем за носене през целия ден, който помага на кожата ви да се грижи за себе си в собствената си околната среда.

Photoderm M намалява индекса на тежест на зоната с мелазма с 3.4

96% от пациентите са съгласни, че Photoderm M контролира мелазмата.4

90% от пациентите, използващи продукта, казват, че тяхната мелазма е намаляла по време на проучването.4

97% от потребителите се чувстват по-добре всеки ден, благодарение на високата покривност на тяхната хиперпигментация5.

93% от потребителите са съгласни, че продуктът издържа по време на целия ден5.

4Клинично проучване за оценка на ефикасността за предотвратяване на влошаване на мелазмата, Бразилия 2021.
5Потребителски тест, проведен със 106 субекта в продължение на 14 дни, IEC Южна Африка, февруари 2021 г.

Приятна текстура, която насърчава ежедневната употреба

BIODERMA използва своя опит в ексертизата във формули, за да създаде слънцезащитен крем, който е приятен за използване и удобен за носене. Когато вашият слънцезащитният крем е лесен нанасяне, е по-вероятно да го използвате ежедневно, осигурявайки по-добра защита, по-малко мелазма и трайно здраве на кожата.

Гел-крем текстурата с ефект на пудра е лека и се разнася лесно
Подходящ за чувствителна и комбинирана до мазна кожа. 8-часов матиращ завършек.
Устойчив на топлина и влага. Подходящ за всеки климат.
Не дразни очите
Без парфюм, за по-добра толерантност
Environmentally friendly sunscreen
Уважава сладководната и океанската среда
*Клинично проучване, направено сред тонирани слънцезащити с много висока защита, таргетираща хиперпигментация, CPCAD, Ница, 2021

Специфична защита

Хиперпигментирана кожа ХИПЕРПИГМЕНТИРАНА КОЖА

Защита от синя светлина

Photoderm M SPF50+ CLAIRE

(Все още няма отзиви)

Предотвратява рецидивите
Висока покривност и матов завършек

За кого?

Възрастни, Бременни и кърмещи жени

Специфична защита

Хиперпигментирана кожа ХИПЕРПИГМЕНТИРАНА КОЖА Peaux hyper-réactives, rougeurs, irritations

Защита от синя светлина

Photoderm M SPF 50+ DORÉE

(1 отзив)

Предотвратява рецидивите
Висока покривност и матов завършек

За кого?

Възрастни, Бременни и кърмещи жени

Специфична защита

ХИПЕРПИГМЕНТИРАНА КОЖА Хиперпигментирана кожа

Защита от синя светлина

Photoderm M SPF50+ BRUN

(Все още няма отзиви)

Предотвратява рецидивите
Висока покривност и матов завършек

За кого?

Възрастни, Бременни и кърмещи жени