• Stepanka Capkova, Dermatologist, Czech Republic
  Д-р Степанка Капкова, дерматолог - Чехия.

  Както обобщава д-р Капкова, атопичната екзема е най-често срещаното хронично и възпалително кожно заболяване сред децата в развитите страни. Това е продължително или повтарящо се кожно заболяване, което засяга главно бебета, деца и младежи.

  Д-р Степанка Капкова, дерматолог - Чехия.
 • Michaela Duchonova, PhD, Dermatologist, Slovak Republic
  Д-р Михаела Духонова, дерматолог - Словакия.

  Д-р Духонова добавя, че болестта намалява качеството на живот в дългосрочен план, оставяйки следа върху цялото семейство.

  Д-р Михаела Духонова, дерматолог - Словакия.

Атопичната екзема е най-често срещаното хронично и възпалително кожно заболяване при децата в развитите страни.

Свръхчувствителност на кожата

Д-р Капкова обяснява: „Кожата и лигавицата на пациент, страдащ от атопична екзема, са генетично по-чувствителни към различни вещества, които естествено присъстват в нашата среда. Тези вещества влизат в телата ни през кожата, чрез дишане или чрез храносмилателния ни тракт. При пациент с атопичен дерматит те влизат в контакт с имунната система, която е нарушена, реагирайки враждебно. Биохимичните процеси в кожата, както и нервните рефлексивни процеси в тялото на децата протичат по малко по-различен начин. Пациентите с атопичен дерматит реагират различно на храната, а кожата им реагира на редовни вътрешни и външни стимули (които са или не са алергени) по необичаен, странен и изключителен начин."

  Трите симптома, които характеризират атопичната детска кожа, според д-р Духонова са суха кожа, сърбеж и възпалени места (зачервяване, излющване, подуване, сълзене). В резултат кожата не изпълнява добре бариерната си функция.

  Справяне с атопичната екзема

  Истинският проблем е, че трябва да овладявате атопичния дерматит на детето си. Както заяви д-р Духонова, „Най-важното е родителите да си сътрудничат с професионалисти, да общуват и да споделят своя опит и ежедневни проблеми, за да държат атопичната екзема под контрол.“ Д-р Капкова споделя тази гледна точка. "Лечението не се основава само на медикаменти", пояснява тя, "а се състои от редица от мерки."

   

  Emollient

  Редовното хидратиране с емолиенти и мехлеми е основата в лечението на атопичната екзема.

  Stress

  "Спешни мерки": Традиционните кортикостероиди за локално приложение се използват за овладяване на обострянията на екземата

  Body areas

  Можете да предотвратите следващи обостряния чрез правилна грижа за кожата, съобразявайки какви са провокиращите фактори и ограничавайки излагането на тях

   

   

  Calendar

  Можете да влияете на хода на заболяването в дългосрочен план чрез превантивна грижа, подходяща диета и начин на живот, и систематично лечение.

  Няма „универсално чудодейно лекарство“

  Д-р Капкова обяснява. „Тъй като атопичната екзема е заболяване, основаващо се на генетична предразположеност, съвременната медицина не може излекува напълно пациента, предразположен към екзема. Повечето симптоми обаче се облекчават или изчезват сами с възрастта. Няма „универсално чудодейно лекарство“. Контролът върху хода на заболяването обаче е възможен, когато родителите са добре информирани и спазват внимателно превантивните и лечебните мерки. Това изисква голямо търпение, съобразяване и елиминиране на определени провокиращи и влошаващи фактори, както и поставянето на атопичния пациент на подходяща диета. Резултатите от правилната грижа за кожата са видими едва след няколко седмици или дори месеци. Често трябва да се опитат няколко лечения и процедури, но родителите, в добро сътрудничество с педиатър и дерматолог, обикновено намират правилния лек за своето дете. “

  Родителите, в добро сътрудничество с педиатър и дерматолог, обикновено намират правилния лек за своето дете.

  Какво да запомните:

  • Три симптома: много суха кожа, сърбеж, локално възпаление.
  • Кожата е свръхчувствителна към потенциални алергени.
  • Хидратирането е жизненоважно за укрепване на бариерната функция на кожата.
  • Контролирането на атопичната екзема е възможно чрез подходящи превантивни и лечебни мерки.