Your skin - hands skin colors

Независимо от излагането на слънце, кожата има своя естествен цвят, който се дължи на пигментацията.

Този цвят зависи от някои кожни клетки: меланоцити, които имат способността да произвеждат пигменти, известни под името „меланин“.  Меланинът в кожата осигурява естествена защита срещу  ултравиолетовите слънчеви лъчи (UV).

Woman checking her skin in a mirror

Съществуват 2 вида меланин:

 1. Еумеланини
  По-известни са като „истински меланин“, цветът им е черен или тъмно кафяв и са характерни за хората с матова кожа (предпазват от UV лъчи).
 2. Фаеомеланини
  Наричат ги също така „червен или рижав меланин“. Те са характерни за хора със светла  кожа или рижите (не предпазват от UV лъчи, напротив синтезът им произвежда свободни радикали, агресивни за кожата).
  При всеки отделен индивид тези два вида меланин са в различна пропорция. Именно тя определя естествения цвят на кожата и нейното почерняване при излагане на слънце.

Как функционира пигментацията?

Пигментацията е резултат на сложен процес, преминаващ през 4 етапа:

Step 1

1/ Ултравиолетовите лъчи и „биологичните медиатори“ (субстанции, които се намират в кожните клетки) стимулират процеса на пигментация и съответно производството на меланин от клетките, наречени „меланоцити“.

Step 2

2/ Меланинът е произведен от меланоцитите

 

Step 3

3/ Така произведеният меланин се разпространява в отделните слоеве на епидермиса.

Step 4

4/ Меланинът мигрира към горния кожен слой вследствие на постоянното обновяване на клетките на епидермиса.

Петна, свързани с излагането на слънце и възрастта

Ултравиолетовите лъчи преминават през епидермиса и стимулират пигментиращите кожни клетки (меланоцитите). Някои меланоцити са постоянно разцентровани и започват да секретират значими количества меланин, при това непрекъснато. Петната се появяват тогава, когато производството на меланин се увеличава прекомерно и когато неговото разпределение по кожата не става равномерно.

Меланинът се натрупва на определени места и така се оформят неестетични петна.
Прекомерното излагане на слънце (много интензивно или много дълго) във времето води до прекомерно производство на меланин, което се проявява под формата на петна или „лентиго“ (малки кръгли и плоски петънца, с различен размер).

Хората, които работят на открито (моряци, строителни работници) са по-предразположени към поява на петна по лицто и тялото.

Освен това рискът от хиперпигментации нараства с остаряването на клетките и обикновено с течение на времето се появява в по-изложените на слънце участъци (лицето, шията, ръцете ...). Слънцето и възрастта са основните фактори на старчески петна. Обикновено се нарича "слънчево лентиго" или "сенилно лентиго". Лентигото засяга 90% от бялата раса при лица над 50 години. Всички типове кожа са засегнати.

Хормоналните промени през бременността или употребата на противозачатъчни за орален прием могат да доведат до хиперпигментация.

При кестенявите жени (с матова кожа), хормоналните промени могат да предизвикат появата на кафява маска на лицето, наречена „мелазма“ или „маска на бременност“. Става дума за петна, разположени в горната част на лицето, като не достигат до скалпа, който не е засегнат и които стават много по-изразени през лятото.  Цветът им варира, но под влияние на слънчевите лъчи потъмнява.

Тази пигментация се появява рязко, но намалява или напълно изчезва след нормализиране на хормоналния баланс (раждането, например). Остатъчна пигментация от този процес обаче може да продължи още няколко месеца, а понякога години.

Има и случаи, в които „маска на бременност“ може да се появи и без бременност или орален прием на противозачатъчни.

Woman taking medication

Петна, свързани с фототоксични субстанции и нараняване на кожата

При излагане на слънце, някои растения (растителни масла), някои парфюми или медикаменти могат да доведат до появата на кафяви петна като резултат от прекалената чувствителност към светлина – фоточувствителност.
При наранена или с множество белези кожа (белези от изгаряне, от слънчеви изгаряния, от някои възпаления като акне, например), много по-лесно се появяват петна от пигментация, особено при излагане на слънце.

Най-доброто решение е постоянна слънцезащита през най-слънчевите месеци и разбира се отговорно отношение при излагането на слънце.

 • Пазете се от слънцето, за да избегнете поява на петна от пигментация или тяхното увеличаване. Избягвайте слънцето, когато лъчите му са най-опасни, между 10 и 16 часа.
 • Изберете правилно вашата слънцезащита. Индексът за слънцезащита (SPF) трябва да е най-малко 20 или 30 ако сте със светла кожа.
 • Пийте хранителни добавки (капсули или хапчета) преди и по време на излагането на слънце, за да подготвите по-добре кожата си.

Никога не излагайте бебетата на слънце. Предпазвайте децата с подходящи дрехи и крем против изгаряне. 80% от проблемите по кожата се дължат на излагане на слънце преди 18 годишна възраст.

При проблем с пигментацията се постига подобрение при системно използване на слънцезащитен крем от април до октомври в продължение на от 2 до 5 години. В действителност слънцето активизира пигментацията и при правилно предпазване от действието на слънчевите лъчи може да се постигне подобрение.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Използвайте само хигиенни продукти, специално предназначени за кожа с хиперпигментации.

Woman washing her face with water

Слънцезащитата има превантивен ефект, но може да има и въздействие върху наличните петн, при условие че сте търпеливи и постоянни. 

Успоредно с това, за да намалите тези неприятни петна и за да унифицирате вашия тен,  използвайте депигментиращи продукти, съобразени с вашия тип кожа.

Woman applying cream
0

Ежедневно почистване без изплакване

Хиперпигментирана кожа

Патентована комбинация от активни съставки

Pigmentbio H2O

(Все още няма отзиви)

Почистваща и изсветляваща сила. Висока толерантност.

За кого?

Възрастни

Таргетирана грижа

Хиперпигментирана кожа

Патентована комбинация от активни съставки

Pigmentbio Sensitive Areas

(1 отзив)

Изравнява и изсветлява тена дори в най-деликатните зони.

За кого?

Възрастни

Серум

Хиперпигментирана кожа КАФЯВИ ПЕТНА И НЕРАВНОМЕРНА ПИГМЕНТАЦИЯ Слънчеви петна, тъмни петна, фотостареене

LumiReveal™ технология

Pigmentbio C-Concentrate

(3 отзива)

Интензивен изсветляващ концентрат против пигментации с високотехнологичен витамин C.

За кого?

Възрастни

BIODERMA снимка на продукт, Pigmentbio Night renewer 50ml, нощен регенериращ крем за пигментирана кожа

Нощна грижа

Хиперпигментирана кожа

LumiReveal™ технология

Pigmentbio Night Renewer

(2 отзива)

Регенерира кожата през нощта за равномерен и сияен тен.

За кого?

Възрастни

Локализирайте мястото на продажба

Вижте всички наши оферти и продукти, налични в аптечната мрежа близо до вас.

Намерете от къде да закупите

Поръчайте онлайн

Вижте всички наши продукти и оферти, налични при нашите партньори.