Атопична кожа

Атопичният дерматит е заболяване, дължащо се на възпалителен процес на кожата, което се проявява с изключителна кожна сухота и червени петна (плаки), често покрити с малки мехури (малки плюски), които предизвикват силен сърбеж.

Доброкачествен, незаразен, атопичният дерматит e хронично заболяване, което се развива на периоди с екземи,  като тези кризи влияят на качеството на живот и много често са причина за безсъние.

С течение на времето, атопични зони могат да се появят и чрез алергии като астма, ринит или алергичен конюнктивит. Усложненията се проявяват като свръхбактериална или вирусна инфекция (херпес). С вирусен произход,  molluscum contagiosum се появява в повечето случаи на атопични места.

Body areas

Поради изключителната си сухота, кожата става по-пропусклива и не изпълнява ролята на защита (бариера) пред външните агресивни фактори и алергените. Но не всички сухи кожи стават атопични.

Атопията се развива на подходящ генетичен терен.

Според вече направени проучвания става ясно, че ако един от родителите има атопична кожа, вероятността и детето да има такава е 30%**. Ако и двамата родители са засегнати, вероятността е 70%**.

Освен с генетичен фактор, атопичната кожа е свързана и с разстройство на имунната система, която функционира прекомерно и провокира възпаление. Вече пропусклив, епидермисът остава алергените да проникват свободно (акари, животински косми, полени...) и някои бактерии като жълти (златни) стафилококи, които водят до възпалителни процеси. Хранителни алергени (краве мляко, яйца...) са също така причина в храносмилателен план за появата на екземи. Други фактори, като химически продукти, нанасяни върху кожата, горещините и потенето са също източници на раздразнение на кожата и на екземи. Най-общо казано, при деца с атопично заболяване, не се наблюдават хранителни алергии. Хранителните алергии се изразяват чрез храносмилателни или кожни прояви и чрез рязко спиране на промените на теглото и ръста.

"*Atopic dermatitis: Epidemiology in France, Natural History, Association with Other Atopic Manifestations, Severity Scores, Quality of Life. E. Mahé. Ann. Dermatol. Venereol. 2005; 132"

 

Immunity
с разстройство на имунната система която функционира прекомерно и провокира възпаление. Вече пропусклив, епидермисът остава алергените да проникват свободно (акари, животински косми, полени...) и някои бактерии като жълти (златни) стафилококи, които водят до възпалителни процеси.
Food
Хранителни алергени краве мляко, яйца... са също така причина в храносмилателен план за появата на екземи. Други фактори, като химически продукти, нанасяни върху кожата, горещините и потенето са също източници на раздразнение на кожата и на екземи.

Най-общо казано, при деца с атопично заболяване, не се наблюдават хранителни алергии. Хранителните алергии се изразяват чрез храносмилателни или кожни прояви и чрез рязко спиране на промените на теглото и ръста.

 

** Атопичен дерматит. SA Büchner. Forum Med Suisse N°19, май 2001

Step 1

Фаза 1

Атопичният дерматит се появява основно между 2-я и 3-я месец след раждането, с червени петна, локализирани предимно по бузите, по ръцете, а по-късно и в сгъвките на лактите и коленете. Болестта се развива на тласъци в продължение на 1 - 2 години.

Кожата е постоянно суха, което предизвиква сърбеж, причина за безсъние и влошено качество на живот.

Step 2

Фаза 2

След няколко години, някои деца могат да развият други форми на атопия като ринит и/или алергична астма. В този случай говорим за „атопичен марш“, често свързан с чесането и с многобройните колонии по кожата от златни стафилококи.

За превенция и избягване на усложнения, днес научната общност застъпва тезата за много ранната намеса върху атопичната кожа, още с раждането на бебето, което още не носи признаци на заболяването, но е предразположено към такова (родители, братя и сестри с атопичен дерматит).

Mom with her baby
 • Засегнатите индивиди имат особено генетично предразположение (атопично),
 • което може също така да се прояви в респираторен план (астма), УНГ (алергичен ринит), очен (алергичен конюнктивит), стомашен (хранителна алергия). 
 • Бебетата и децата са най-силно засегнати, най-често в периода между 3-я и 5-я месеца.  Като правило 80% от случаите се проявяват  преди детето да навърши 1 година. Но атопична кожа може да постоянства и до много по-късно, до зряла възраст.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Как може да се предотврати и лекува атопичен дерматит?

  Превенцията се използва за деца в „риск“, а именно за деца с поне един родител, склонен към алергия. В тези случаи, например, знаем, че е най-добре е да избягвате контакт с котки през първите няколко седмици. Що се отнася до лечението, огнищата на екзема трябва да се лекуват възможно най-рано с локални противовъзпалителни стероиди. Промените в кожната бариера трябва да се третират всеки ден с емолиент.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Може ли водата, която използвам за измиване на детето си, да влоши атопията му?

  Твърдата вода влошава сухата кожа и следователно влияе върху кожната бариера, която позволява на алергени от околната среда да проникнат през кожата и да предизвикат огнища на екзема при деца с атопични заболявания.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Страдам от алергии (екзема, херпес). В тази връзка дъщеря ми ще бъде ли по-склонна към развитието на тези кожни проблеми?

  Херпесът не е алергия, а вирусна инфекция. Ако обаче страдате от атопични алергични реакции, вашата дъщеря е по-вероятно от средното да страда от атопичен дерматит.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

Разбирането за еволюционното развитие на атопичната кожа се промени и определи две цели, които трябва да ни накарат да посетим дерматолог.

ДИАГНОСТИКА

 

 

Каква е стратегията срещу една болест в развитие?

Става дума за прекъсване развитието и за максимално бързо действие, още във фазата на пре-атопичното изсушаване при рисковите кърмачета: тези, чиято кожа е много суха, белезникава, груба и тези, чиито родители или братя и сестри самите имат атопична кожа.

Bioderma - skin expert

Как? Като се реагира по най-бързия и най-подходящия начин, тъй като всяко възпаление при атопичния дерматит улеснява и прокарва пътя на следващи такива прояви.

Затова е важно, всяка проява на заболяването да се лекува радикално, което води до ограничаване на пораженията и намалява времетраенето за развитие на болестта.

Медикаментозното лечение на екземата се основава преди всичко на кортикоидите (дермо- кортикоиди). Те подпомагат изчезването на възпалителните поражения и бързо облекчават сърбежа. Често срещано явление е възпаленията да рецидивират при внезапно спиране на лечението. Количеството кортикоиди за мазане на възпалението зависи от площта, която ще се третира и от възрастта на индивида. Количеството продукти, което ще се използва за съответния период се определя от лекаря. Да се избягва употребата по лицето и в седалищната област при кърмачетата.

Като второ решение и то само при децата на повече от 1 година, може да бъде използван такролимус (tacrolimus), при липса на ефект от прилагане на дермокортикоиди. Други видове лечение са приложими само при възрастните пациенти или при подрастващи.
Хранителните режими, с избягване на определени храни могат да се прилагат само след изрично потвърждение от лекар, ако става дума за хранителна алергия (алергологични тестове за храни, направени в специализирани заведения).

Scratching

Следвайте всички препоръки на вашия дерматолог. Не забравяйте следните предпазни мерки:

 • Избягвайте алергените, предизвикващи остри възпалителни реакции: акари, полени, косми  и пера от животни и птици, цигарен дим.
 • Избягвайте прекалено ранното хранително разнообразие при кърмачето. Следвайте съветите на вашия педиатър или личен лекар.
 • Предпочитайте памучните дрехи. Избягвайте вълната и синтетиката, които могат да раздразнят кожата.
 • Внимавайте при използването на повече от необходимото количество перилни препарати. Свръхдозата може да направи епидермиса чувствителен.
 • Не забравяйте да гладите бельото или да го сушите в сушилня. Дрехите ви ще бъдат много по-меки при носене.
 • Внимавайте температурата в жилището да не бъде много висока (19-20°C) и редовно овлажнявайте въздуха. Проветрявайте всеки ден и зиме и лете.
 • Редовно овлажнявайте въздуха в спалното помещение или поне за през нощта слагайте мокра хавлиена кърпа.
 • Без ограничения и забрана за спортни занимания, освен ако прекомерното изпотяване не води до засилен сърбеж.
Чисти дрехи
 • Вземайте всеки ден душ в продължение на 5-10 минути с хладка вода (не повече от 35 градуса, сухите кожи не понасят топла вода).
 • Не използвайте пяна за вана и соли, които винаги са изсушаващи и дразнещи кожата.
 • Използвайте хигиенан продукт за тялото с висока толерантност, ипрепоръчително би било с измиващ крем-гел или с много мазен, без парабени липиден сапун (за да засилите кожната бариера). Забравете завинаги обикновените сапуни, защото те дразнят и изсушават епидермиса.
 • Много внимателно изсушавайте кожата като попивате водата, с помощта на мека хавлиена кърпа.
Бебе във вана
 • Нанасяйте обилно 1 или 2 пъти на ден омекотяващ крем с много висока толерантност, който допринася за укрепване на кожната бариера, за възвръщане на гъвкавостта и мекотата на кожата, като същевременно намалява свръхактивността й.
 • В период на изразена екзема, използвайте 1 или 2 пъти на ден хидратиращ и омазняващ препарат, който да облекчи сърбежите и да ограничи възпалителния процес по цялото тяло, извън поразените от екзема области.
Bioderma - Woman applying cream on her body