Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е възпалително, сърбежно, хронично повтарящо се кожно заболяване, което засяга до 20% от всички малки деца в света. Това е най-често срещаното кожно заболяване, засягащо децата. Децата на родители с анамнеза за алергия или атопични състояния са с повишен риск за развитие на алергични състояния.

Децата с атопичен дерматит обикновено развиват червени, сухи, сърбящи плаки по кожата. Заедно с честите драскотини, кожата може да развие мехури, сълзене, образуване на корички или рани от инфекция.

При кърмачетата екземата често засяга лицето, скалпа, ръцете и краката. При по-големите деца екземата може да засегне само сгъвките на лактите и задната част на коленете.

Тази чувствителна кожа може да реагира на изпотяване, топлина, груби дрехи с дразнещи тъкани и влакна. Също така и на някои препарати, сапуни и почистващи средства. Някои деца могат да развият алергия към храни (мляко или яйца), животни, акари, прашец и треви, но връзката на лезиите на атопичния дерматит с излагането на алергени не винаги е ясна.

В повечето случаи атопичният дерматит се диагностицира по време на редовен преглед, но ако вашето дете развие някой от симптомите или признаците, описани по-горе, трябва да се консултирате с вашия лекар.

 

Saving Skin & More Pediatrician Zones

Какви терапии се препоръчват при атопичен дерматит?

Дори при оптимизирано лечение ще има периоди на обостряне, за които е известно, че влияят върху качеството на живот на пациентите и на хората, които се грижат за тях.

Има няколко терапии, одобрени за употреба при деца, включително локални кортикостероиди и калциневринови инхибитори за контрол на възпалението на кожата, както и перорални антихистамини за контрол на сърбежа. По-тежките случаи могат също да се нуждаят и от системни лечения, но на всички пациенти, независимо от тежестта на атопичния дерматит, трябва да се прилага базова терапия с емолиент, за да се възстанови кожата и да се поддържа нейносто здраве.

Трябва да се избягват провокиращи външни фактори и да се предприемат допълнителни грижи по отношение на излагането на слънце с подходящо използване на слънцезащитни продукти, последвано от допълнително нанасяне на емолиент. Къпането не трябва да е по-дълго от 5 до 10 минути, като за него се използва умерено топла вода и не прекомерни количества почистващи средства без сапун; триенето на кожата с кърпи трябва да се избягва и лекарствата за локално приложение и/ или емолиента да се прилагат възможно най-бързо след къпането.

Прилагането на емолиент повишава хидратацията на кожата и намалява ксерозата с доказана ефективност при сърбеж, зачервяване, удебеляване и излющване. Емолиентите помагат и за запазването и възстановяването на функцията на кожната бариера, намаляват риска от бактериална свръхинфекция, предотвратяват бъдещи обостряния и необходимостта от други локални лечения. Предвид това, препоръчително е емолиентът да се използва ежедневно, дори когато детето ви не проявява признаци на активна екзема.

Picto Hand Cream

Трябва да нанасяте емолиент поне 2 пъти на ден, особено след къпане, върху цялата кожа, а не само върху областите с активни лезии.

Когато се използва съвместно с други локални лечения, няма ясни насоки за реда или за за времето за нанасяне на емолиент. Препоръчва се да изчакате 30 минути, преди да нанесете емолиента върху тези локални продукти.

Вземете мерки, за да предотвратите замърсяването на емолиента с бактерии:

а) избягвайте различни пациентите да използват един и същи крем;

б) използвайте дозатори с помпа;

в) използвайте чиста лъжица или шпатула, ако емолиентът е в кутия (никога не бъркайте с ръка в нея).