Allez au contenu Allez à la navigation

Хиперпигментирана кожа

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Петниста кожа с лоша пигментация
Share

Цветът на кожата обикновено се определя от фототипа на човека и от степента на излагане на слънце. Зоните, които са по-често изложени на слънце са по-тъмни от тези, които остават скрити. Естественият пигмент, определящ цвета на кожата е меланинът, който се секретира от организма, за да го предпази от UV лъчите и освен това определяпотъмняването на кожата. Неправилната пигментация е свързана с грешното функциониране на меланина, което води или до хиперпигментация (тъмни петна) или до депигментация на кожата (по-светли петна). Във втория случай става дума за заболяване – витилиго или албинизъм, което трябва да бъде лекувано.

Резюме
  1. Какво представлява пигментацията?
  2. Как функционира пигментацията?
  3. Петна, свързани с излагането на слънце и възрастта
  4. Петна, свързани с хормонални промени и противозачатъчни за орален прием
  5. Петна, свързани с фототоксични субстанции и нараняване на кожата
Петниста кожа с лоша пигментация

Какво представлява пигментацията?

Независимо от излагането на слънце, кожата има своя естествен цвят, който се дължи на пигментацията.
Този цвят зависи от някои кожни клетки: меланоцити, които имат способността да произвеждат пигменти, известни под името „меланин“.  Меланинът в кожата осигурява естествена защита срещу  ултравиолетовите слънчеви лъчи (UV).
Съществуват 2 вида меланин:

1. Еумеланини
По-известни са като „истински меланин“, цветът им е черен или тъмно кафяв и са характерни за хората с матова кожа (предпазват от UV лъчи).

2. Фаеомеланини
Наричат ги също така „червен или рижав меланин“. Те са характерни за хора със светла  кожа или рижите (не предпазват от UV лъчи, напротив синтезът им произвежда свободни радикали, агресивни за кожата).
При всеки отделен индивид тези два вида меланин са в различна пропорция. Именно тя определя естествения цвят на кожата и нейното почерняване при излагане на слънце.

Как функционира пигментацията?

Пигментацията е резултат на сложен процес, преминаващ през 4 етапа:
1. Ултравиолетовите лъчи и „биологичните медиатори“ (субстанции, които се намират в кожните клетки) стимулират процеса на пигментация и съответно производството на меланин от клетките, наречени „меланоцити“.
2. Меланинът е произведен от меланоцитите
3. Така произведеният меланин се разпространява в отделните слоеве на епидермиса.
4. Меланинът мигрира към горния кожен слой вследствие на постоянното обновяване на клетките на епидермиса.

Петна, свързани с излагането на слънце и възрастта

Ултравиолетовите лъчи преминават през епидермиса и стимулират пигментиращите кожни клетки (меланоцитите). Някои меланоцити са постоянно разцентровани и започват да секретират значими количества меланин, при това непрекъснато. Петната се появяват тогава, когато производството на меланин се увеличава прекомерно и когато неговото разпределение по кожата не става равномерно. Меланинът се натрупва на определени места и така се оформят неестетични петна.
Прекомерното излагане на слънце (много интензивно или много дълго) във времето води до прекомерно производство на меланин, което се проявява под формата на петна или „лентиго“ (малки кръгли и плоски петънца, с различен размер). Хората, които работят на открито (моряци, строителни работници) са по-предразположени към поява на петна по лицто и тялото.
Освен това рискът от хиперпигментации нараства с остаряването на клетките и обикновено с течение на времето се появява в по-изложените на слънце участъци (лицето, шията, ръцете ...). Слънцето и възрастта са основните фактори на старчески петна. Обикновено се нарича "слънчево лентиго" или "сенилно лентиго". Лентигото засяга 90% от бялата раса при лица над 50 години. Всички типове кожа са засегнати.

Петна, свързани с хормонални промени и противозачатъчни за орален прием

Хормоналните промени през бременността или употребата на  противозачатъчни за орален прием могат да доведат до хиперпигментация.
При кестенявите жени (с матова кожа), хормоналните промени могат да предизвикат появата на кафява маска на лицето, наречена „мелазма“ или „маска на бременност“. Става дума за петна, разположени в горната част на лицето, като не достигат до скалпа, който не е засегнат и които стават много по-изразени през лятото.  Цветът им варира, но под влияние на слънчевите лъчи потъмнява.
Тази пигментация се появява рязко, но намалява или напълно изчезва след нормализиране на хормоналния баланс (раждането, например). Остатъчна пигментация от този процес обаче може да продължи още няколко месеца, а понякога години.
Има и случаи, в които „маска на бременност“ може да се появи и без бременност или орален прием на противозачатъчни.

Петна, свързани с фототоксични субстанции и нараняване на кожата

При излагане на слънце, някои растения (растителни масла), някои парфюми или медикаменти могат да доведат до появата на кафяви петна като резултат от прекалената чувствителност към светлина – фоточувствителност.
При наранена или с множество белези кожа (белези от изгаряне, от слънчеви изгаряния, от някои възпаления като акне, например), много по-лесно се появяват петна от пигментация, особено при излагане на слънце.