Allez au contenu Allez à la navigation

От здрава до чувствителна кожа… причините са много

От здрава до чувствителна кожа… причините са много

Кожата може да стане чувствителна по всяко време от живота на даден човек под влиянието на различни фактори. Например, използването на неподходящи козметични продукти може да отслаби кожата, тъй като много от тях се правят с недостатъчно качествени съставки, съдържащи следи от замърсявания, наречени „микрозамърсители“. Важно е също така да се вземе предвид влиянието на водата с влошено качество, условията на околната среда (UV лъчите, вариациите в температурата, замърсяването, вятъра...), психологическите (стрес...) и хормонални (менструалния цикъл, например) причини. Като посредник между нашия организъм и околната среда, кожата ежедневно е изложена на множество фактори, които имат потенциала да я направят чувствителна.
 
 

Вътрешни фактори

Метаболитни остатъци и замърсявания
Кожата е пропусклива и динамична екосистема, където се случват множество обмени, трансепидермалната загуба на вода, производството на себум и десквамацията. Както много други органи, кожата следва вътрешния ни биологичен часовник и има свой собствен ритъм. Метаболитните й функции се променят през деня и през нощта:
През деня: Приоритет има защитната роля на кожата срещу агресорите на околната среда. Тя е посветена само на бариерната си функция. За да подготвите кожата за тази мисия, е изключително важно да изчистите всички токсини и замърсявания, които се отделят от кожата през нощта, преди да нанесете продуктите за грижа за кожата. В противен случай тези замърсявания ще останат върху кожата и ще изострят чувствителността й през деня.
През нощта: С настъпването на нощта кожата активира подновяващата си функция и метаболитните процеси
на синтез. Това е част от нейната детоксикация и регенерация. Кожата е по-пропусклива, отколкото през деня, и раздразненията могат да се появят по-рано.
 
 
 

Външни фактори

Грим
Ако не е отстранен правилно, гримът може да е мощен замърсител! През 2013 г. интерес предизвика експериментът на британска блогърка, която не маха грима си в продължение на един месец. Кожни експерти заключват, че кожата й се е състарила с 10 години за 1 месец. Тя става много чувствителна и се появяват зачервявания - факт, върху който си струва да се замислим, имайки предвид, че една трета от жените пропускат отстраняването на грима си поне два пъти седмично. Задушена под козметичните продукти и замърсяванията, кожата вече не функционира нормално.
 
 
 
Атмосферно замърсяване
Като посредник между тялото и околната среда, кожата първа се сблъсква с множеството заобикалящи ни замърсители както отвътре, така и отвън. Прах, цигарен дим, изгорели газове от автомобили, фини и ултрафини прахови частици, тежки метали, озон, летливи органични съединения и въглероден оксид бомбардират кожата денем и нощем посредством постоянния й контакт с атмосферата наоколо. Въпреки че съвременният живот протича предимно на закрито, това по никакъв начин не намалява излагането ни на замърсители, които присъстват и в сградите (мебели, електроуреди, отоплителни системи, климатици...).
 
 
 

Атмосферното замърсяване: най-големият риск за здравето по света според СЗО
През 2015 г. е създаден световен индекс на качеството на въздуха за повече от 60 страни - Световният индекс на качеството на въздуха. Интерактивна карта позволява да се визуализират в реално време най-засегнатите градове от 4-те най-големи замърсители: фини и ултра-фини частици, озон, азотен диоксид и серен диоксид.
> Азия е районът, който е най-силно засегнат от замърсяване с фини и ултра-фини частици, които е най-вероятно да проникнат дълбоко в кожата чрез космените фоликули.

Рязка поява на възпалителни реакции

На теория кожата може да се адаптира към стреса на околната среда, но няма достатъчно време... Организмът се поддава - той е постоянен обект на три основни дисфункции, които създават омагьосан кръг от вредни ефекти върху чувствителността на кожата.
 
Оксидативен стрес:  Агресор срещу структурните единици на клетката, дължащ се на реактивните кислородни видове (РКВ) и реактивните кислородни и азотни видове (РКАВ)