Един разговор всъщност не е започнал, докато хората не се погледнат в очите. Всъщност нищо не е по-трудно от това да се опиташ да говориш с някого, който отказва да те погледне, отбягва зрителен контакт или се крие зад слънчеви очила. Това поведение се тълкува като невъзпитано и сдържано. И все пак, при обостряне на екзема на клепачите, много пациенти крият очите си. Те смятат, че предпазват приятелите и колегите си, а всъщност се изолират.

Раздразнението на клепачите винаги се появява в най-неподходящия момен, без предупреждение и най-често при жени (80%), заради употребата на много козметични продукти. Когато клепачите са засегнати, самочувствието също страда. На работа увереността спада: не е лесно да говориш пред публика или да присъстваш на важна среща, когато клепачите са зачервени и раздразнени. Връзките – романтични или приятелски – също могат да бъдат засегнати, когато огледалото показва образ, който не е толкова привлекателен. Това важи особено в случаите, когато екземата често се обостря.

Клепачите и околоочният контур като цяло притежават специфични характеристики, които ги правят много нежни и деликатни.

Кожата на околоочния контур е три до четири пъти по-тънка от тази на останалата част на лицето и е по-чувствителна. Тя има много тънък хидролипиден филм, който не предпазва така добре, има по-малко мастни жлези и изменена кожна бариера.

Тази тънка деликатна кожа е в постоянно движение, като осигурява 10 000 мигания на клепачите на ден.

Алергените и дразнещите молекули (козметика, шампоани, балсами, лак за нокти…) лесно могат да попаднат в гънката на клепача.

Изложени на външни влияния, клепачите лесно могат да бъдат раздразнени, особено след като ги докосваме с пръсти над 100 пъти на ден2!

Всеки може да получи екзема на клепачите. Най-често тя започва със зачервяване и раздразнение. След това се появява сърбеж, подуване и сухота. Те могат да се проявят в продължение на няколко дни. Повечето хора, които имат екзема на клепачите, не се консултират с лекар, а решават да посетят аптека, за да решат бързо естетичния и физически дискомфорт.

Раздразнението на клепача може да е в резултат на атопична, контактна или алергична екзема, но истинската причина често остава недиагностицирана.
При обостряне на екземата се предписват дермокортикостероиди и успокояващ крем и се препоръчва да не се нанася грим в продължение на няколко дни.

Обострянето отшумява и животът се връща към нормалния си ритъм с обичайната програма за красота, включваща грижа за околоочния контур, грим и продукт за премахване на грим, като чувствителната кожа е подложена на многобройни съставки и триене. Това е програма, която стресира и отслабва кожата и създава предпоставки за ново обостряне, раздразнението на клепачите започва да се появява регулярно и дори става хронично, като се създава порочен кръг.

Влияние на раздразнението на клепачите върху качеството на живот
Хроничното раздразнение на клепачите има реално въздействие върху качеството на живот, тъй като очите са важна част от връзките ни с околните и нашата себеоценка.
•    Естетичен дискомфорт: подуване, зачервяване, сухи люспи видимо променят цялостния вид на лицето.
•    Физически дискомфорт: усещане за парене, щипане, опъване и интензивен сърбеж са източник на постоянен дискомфорт и болка, които се усещат при всички ежедневни дейности.
•    Влияние върху настроението: пациентите с екзема на клепачите може да се срамуват да покажат очите си, те губят увереност в себе си, чувстват се сами в борбата с този повтарящ се проблем и се чудят как могат да спрат този порочен кръг, който ги засяга физически и психически.
Те търсят решение, което да е мигновено и дълготрайно.


(1) Оценка на компилация от епидемиологични данни за атопичен дерматит и контактна екзема.
(2) Проучване, определящо честотата на контакт между ръцете и лицето и потенциалното му приложение за прогнозиране на инфекция на дихателните пътища - Mark Nicas a & Daniel Best - Калифорнийския университет, Бъркли, Училище за обществено здраве, Бъркли, Калифорния - публикувано онлайн: 25 април 2008 г.

 • BIODERMA снимка на продукт, Atoderm Intensive eye T100ml, крем за много суха кожа
 • Дневна грижа

  Много сухи, раздразнени до атопични клепачи

  Skin Barrier Therapy™ патент

  Atoderm Intensive eye

  Ежедневен продукт 3-в-1 за раздразнени клепачи: успокоява, възстановява и премахва грима.

  За кого?

  За цялото семейство (без недоносени бебета)