Allez au contenu Allez à la navigation

Aтопична кожа, раздразнена и със сърбеж

МНЕНИЯ НА НАШИТЕ ЕКСПЕРТИ

Раздразнена кожа със сърбежи, атопична
Share

Вижте мненията на нашите експерти за да научите повече за раздразнената, със сърбежи кожа и за атопичната.

Атопията се появява на алергична основа (атопична основа), която може да се прояви по кожата (атопична екзема или атопичен дерматит),  но също така и на респираторна основа (алергична астма),  свързана с УНГ (алергичен ринит) или на очно ниво (алергичен конюнктивит).
Важно е да се отбележи, че екземата не винаги е атопична. Така например, екземата, появяваща се при контакт с някоя алергенна субстанция се  дължи на чувствителността към нея (дизайнерски бижута, копче на дънки, направено от никел, обувки...).

Когато основата на заболяването е атопична, то къпането на тяло и коса всеки втори ден е достатъчно. Така се  предпазва от изнежване кожната бариера.
Варовитата вода влошава състоянието на сухата кожа и на способността й да играе ролята на бариера пред алергените от околната среда, които проникват в кожата и предизвикват кризи от екзема.

Ежедневната хидратация при децата 1 до 2 пъти на ден е фундаментална при лечението на атопичния дерматит. В периоди на криза хидратиращият продукт трябва да бъде премахнат в зоните, които са се възпалили, тъй като по тях трябва да се нанасят дермокортикоиди. По останалата част на тялото се продължава с нанасяне на успокояващ кожата крем.

Най-бързото решение е да го мажете с достатъчно количество дермокортикоид всеки ден. Съществуват също така и някои анти-сърбежни практики: ръкавички (маншон – при бебетата за да се избегнат драскотините и кървенето), студени компреси (за обезболяване),  специални колелца за чесане ( за ограничаване на желанието при по-възрастните).

Едно атопично бебе се върти и се движи така че може  да се одере с нокти и да си направи рани. Така кожата става по-пропусклива на алергени, което води до утежняване на кожното възпаление. Затова е важно няколко пъти седмично да се проверяват ноктите на детето и да се режат при нужда (внимавайте, да не са и много къси).

  • При кърмачето  основно по лицето ( бузи, чело, брадичка) и/или външната страна на ръцете или на бедрата.
  • При децата, засегнатите зони са гънките на лактите, колената, китките, стъпалата, ръцете, торса и шията.
  • На възрастния човек обикновено са засегнати лицето, шията или ръцете.

Необходимо е ползването на хигиенни продукти, които не увреждат кожната бариера, редовно хидратиране на кожата (1 или 2 пъти на ден) с подходящ успокояващ крем още от раждането, който да предпазва кожата. Употребява се дълго време като детето внимателно да се адаптира към околната среда (да се избягва действието на алергени като например прах, който съдържа акари, животински косми; да се избягва суха или прекомерно топла среда; да се предпочитат памучни тъкани пред синтетика; да не се излага на слънце или студ).

Атопичният дерматит е силно свързан с наследствеността. Ако единият от родителите е атопичен, рискът и детето да е такова и 50%. Рискът се увеличава при двама родители с това заболяване.

Погрешно мнение, в действителност омекотителите не са особено алергизиращи. В замяна, проучванията показват, че ефектът на омекотяване на тъканите намалява дразненето  и има положителен ефект за атопичната кожа.

Не, защото те са много ефикасни. Продължителността на лечението трябва да бъде достатъчно дълга за да доведе до напълно изчезване на пораженията върху кожата.
Преждевременното спиране на лечението може да се окаже контрапродуктивно. Задължително е да се съблюдават предписанията на вашия лекар.