Комбинирана до мазна, акнеична кожа

Мазната кожа обикновено се характеризира с по-плътна зърнеста структура, разширени пори, с посърнал, мазен и лъскав вид. Това се дължи на излишния себум, който е причина за появата на кожни несъвършенства тип "черни точки" или "червени пъпки".

При комбинираната кожа, несъвършенствата се локализират главно в средната част на лицето: челото, носа, брадичката, по-известни като Т-зона. Останалата част от лицето и тялото може да бъде с нормална или дори суха кожа. Смесената кожа е небалансирана и често раздразнена.

Кои са причините за поява на акне?

Акнето е възпалително заболяване на мастната фоликула. Три фактора причиняват акне:

Too much sebum pore
Хиперсебореята хиперкератоза и разпространение на бактерии. Хиперсебоеята: тя съответства на свръхпроизводството на себум в резултат на хормоналната активност, която се отключва в пубертета. Кожата става мазна и лъскава. Освен това има допълнителен риск от качествена промяна на себума, тоест, съставът на себума вече не е същият както при здравата кожа. Станал е по-плътен, изтичането му от фоликулата става по-трудно, което увеличава риска от появата на комедони.
Clogged pore
Хиперкератоза прекомерното размножаване на клетки от стените на фоликуларния канал води до образуването на една истинска тапа, която пречи на изтичането на себума. Като резултат от това се появяват комедони, които са или с цвета на кожата (затворени комедони или микрокисти), като й придават гранулозен вид, или са центрирани около черна точка (отворен комедон), съответстващ на наличието на меланин (пигмент на кожата) по повърхността на комедона.
Inflamed pore
Размножаването на бактерии себумът е идеална хранителна среда за някои бактерии, особено Propionibacterium acnes, която нормално присъства във всички индивиди, но която, при акне се размножава в мастната фоликула и предизвика възпаление. Комедонът се превръща в болезнена червена пъпка (възпалителна лезия).

Кои са различните типове кожни несъвършенства?

Множество типове лезии присъстват при акнето, често на фона на усилена себорея (или хиперсеборея).

Процесът трае няколко години с възпалителни периоди, докато продължават да съществуват задържащите елементи (комедоните).

Microcyst
Трайни лезии - Затворени комедони или микрокисти,
- Открити комедони или "черни точки"
- Понякога големи кисти (над 5 mm), като макрокисти.
Papule
Възпалителни лезии - Възпалителните елементи: пъпки, пустули, нодули, които са резултат от възпаление на трайните лезии по-горе.
Relief scar
Евентуални белези от лезии - Вторични хиперпигментирани петна, последица от възпаления при матови или черни кожи.

По-рядко акне може да се появи и при новородено (свързано с андрогенните хормони от майката) или при по-голямо дете. Акнето е заболяване на кожата в юношеството. Има полиморфен аспект, който комбинира заедно различни видове увреждания.
Процесът като цяло започва при възраст около 12-14 години и засяга най-мазните части на кожата: лицето, а понякога и гърдите и гърба. Акнето се причинява от дисбаланс на хормоналната секреция в пубертета.

При жените, особено след 30 години, акнето се появява повече в долната част на лицето (челюстта) и шията. Често има в този случай и хормонална причнина, в допълнение към другите причини за акне.

Mother and daughter sitting and together
 • BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant F500ml, пенлив душ гел за мазна кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Комбинирана до мазна кожа

  D.A.F. Патент

  Sébium Gel moussant

  (3 отзива)

  Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • Дневна грижа

  Комбинирана до мазна кожа

  Fluidactiv™ патент

  Sébium Lotion

  Хидратираща грижа, която балансира омазняването и нивото на pH. Предотвратява появата на несъвършенства.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sebium Sensitive 30ml, лечение за склонна към акне кожа
 • Дневна грижа

  Акнеична кожа Чувствителна и отслабена кожа, склонна към акне

  InflaStop™ технология

  Sébium Sensitive

  (2 отзива)

  Успокоява, възстановява хидратацията и елиминира пъпките на чувствителната акнеична кожа.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sebium Nightpeel 40ml, нощна грижа за склонна към акне кожа
 • Нощна грижа

  Комбинирана до мазна кожа

  Fluidactiv™ патент

  Sébium Night Peel

  (3 отзива)

  Нежен пилинг, който ще разкрие блясъка на кожата ви.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

  Какви са спецификите на акнето при жените?

  Фактори, които благоприятстват появата на акне в зряла възраст са:

  Sun
  Външни фактори Прилагането на неподходяща козметика, слънцето, храната ...
  Smoking
  Тютюнопушенето също благоприятства този феномен: над 41% от пациентите пушачи имат акне срещу 9% сред непушачите.
  Microbiomy
  Генетични фактори могат също да бъдат взети под внимание. В действителност, ако в семейната история са били налице тези кожни проблеми, много често те се появяват и при наследниците в зряла възраст.
  Pills
  Някои лекарствени лечения като контрацептиви, хормони и анти-депресанти може да предизвикат пъпки.

  За разлика от кожата на един тийнейджър, кожата на жената в зряла възраст произвежда по-малко себум.

  Несъвършенствата се съсредоточават предимно върху долната част на лицето (брадичката, шията, долната челюст) и се характеризират с хронични и рецидивиращи възпалителни лезии (червени петна) и задържащи себума лезии (черни точки). За решаването на тези проблеми с кожата, е необходимо да се прибегне до адекватно лечение, различно от лечението, прилагано за акне при подрастващите.

   Знаете ли, че...?

   Проблеми с петна по кожата:

   • 50% от жените над 25-годишна възраст имат проблеми с кожните петна.
   • 40% от тези жени не са имали акне в юношеска възраст.

   • Строго спазвайте предписаното лечение

   Процедурите при акне не дават моментален ефект, затова бъдете търпеливи. Въпреки това, резултатите се появяват сравнително бързо, когато се спазва правилно програмата всеки ден: анаптирана хигиена и грижа, която се прилага сутрин и вечер. В зависимост от състоянието на акнето и от вида акне, значително подобрение обикновено има в рамките на 4 до 6 седмици.

   • Пазете се от слънцето

   Разбира се, то изсушава пъпките (противовъзпалителен ефект) и под тена несъвършенствата не са толкова видими  ... Кожата изглежда по-изчистена, по-гладка. Но слънцето със забавено действие усилва несъвършенствата (или комедоните), като причинява удебеляване на роговия слой и стимулира запазването на клетки и себум в мастната фоликула. Увеличението на броя на комедони неизбежно предизвиква появата на значителен брой пъпки, когато тенът изчезва. За да се избегне този бумерангов ефект и неприятните изненади след отпуската, защитавайте кожата си редовно със специфичен слънцезащитен продукт SPF 30. За предпочитане е да прилагате спрейове, или течни текстури, които са предназначени за мазна или податлива към акне кожа.

   • Не стискайте пъпките си

   Колкото повече се пипат пъпките, толкова повече се задълбочава възпалението (увеличава се броя и обема на червените пъпки). колкото повече са гнойните пъпки (червените пъпки са покрити с гной), толкова повече нараства рискът от белези.

    

   Woman taking medication

   Използвайте неагресивни почистващи продукти, които не изсушават кожата и не променят липидите от хидролипидния филм и от роговия слой. Можете да предприемате пилинг, само ако не прилагате в този момент медицинско лечение, което, предизвиква ексфолиране на кожата. Мицеларните води са много подходящи за хигиена на мазна кожа.

   Премахването на грима или почистване на кожата вечер е от съществено значение, дори и да не сте слагали грим, за да премахнете мръсотията, мръсните частици и други остатъци от всички видове, които се отлагат върху кожата през деня.

   Woman with acne-prone skin cleaning her face

   Полагайте 1-2 пъти дневно деликатни грижи, насочени към несъвършенствата на вашата кожа, изберете дермо-козметични продукти, подходящи за мазна кожа и кожа с несъвършенства.

   • Ако сте се били на лекар, изпълнявайте много редовно и точно предписаното от него.
   • Ако прилагате локално дерматологично лечение или перорално лечение, предизвикващо изсушаване на кожата, трябва ежедневно да положите допълнителни грижи, адаптираниза комбинирана или мазна кожа, за да се хидратират кожата и устните. Коректори, BB-кремове и некомедогенен фон дьо тен могат същевременно да ви помогнат да скриете несъвършенствата.
   Woman with acne-prone skin looking in a mirror