Днес съществуват много начини да се отървете от пъпките и комедоните, които правят живота Ви ад. От кремовете с рецепта до пероралните лекарства, леченията се адаптират според различните потребности на предразположената към акне кожа. Д-р Sandra Ly, дерматолог, ни помага да разберем как точно действат те.

Днес лекарите разполагат с широк набор от решения за лечението на акне през пубертета, които обаче са сурови. Ако пъпките на акнето се превърнат в проблем за ежедневния Ви живот, бъдете сигурни, че ще намерите подходящо лечени, като се консултирате с Вашия личен лекар или дерматолог. Рецептата обаче не е магическа пръчка; от Вас се изисква да спазвате стриктно препоръките и да бъдете търпеливи, за да постигнете резултатите, които желаете.

  • Dr Sandra Ly, Dermatologist
    Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan.

    Обикновено, най-ефективно е да комбинирате локално лечение за комедоните и микрокистите с перорално лечение (таблетки) за възпалените червени пъпки, когато е подходящо.

    Dr Sandra Ly, Dermatologist - Hôpital Saint-André, Bordeaux University Hospital, and Dermatology Clinic in Gradignan.

Европейската академия по дерматология и венерология е дефинирала конкретни степени според симптомите и сериозността на акнето – Global Evaluation Acne (GEA). 


Д-р Sandra Ly, дерматолог, обяснява различните степени за облекчаване на акнето.
„При всяко дерматологично лечение на акне, аз си поставям две цели, тъй като акнето често представлява комбинация от комедони и възпалителни лезии.“
Следователно трябва да предпишете крем за локално приложение с кератолитно действие, който да кажем ще пречисти кожата, за да се бори с микрокистите и комедоните, които са характерни за комедонното акне. Той се комбинира с антибиотици, които намалят възпалението и които се избират според сериозността на акнето. 
„Дерматологът адаптира предписанието според всеки индивидуален случай след разговор с пациента.“
Един юноша с няколко лезии, който обаче е изключително чувствителен по отношение на проблема, няма да бъде лекуван по същия начин като юношата, който приема акнето си доста по-спокойно. Въздействието на акнето върху качеството на живота е основен фактор, който трябва да бъде отчетен при избора на лечение. Ако смятам, че на пациентът ми ще му е трудно да прилага локалното лечение или има много чувствителна кожа, ще адаптирам предписанието по съответния начин.

Как лекувате предразположена към акне кожа? Какво трябва да очаквате?

cream for treating acne

Д-р Sandra Ly обяснява различните стъпки.
Възпалението, което се появява с акнето, отшумява значително бързо.
В случая на „класически“ пациент с възпалителни пъпки, комедони и няколко микрокисти, започвам с 3-месечно лечение. В края на този период преценяваме резултатите заедно.
Обикновено възпалението се подобрява относително бързо, но при комедонното акне може да отнеме повече време. След нанасяне на кератолитен крем в продължение на 4-6 седмици, препоръчвам дерматологично почистване, което включва премахване на микрокистите посредством микро-разрези. Понякога са необходими няколко процедури.

Лечението на акне често оказва странични ефекти върху кожата.

Dermatologist consultation

Трябва да бъдете подготвени за тях, да ги откривате и да реагирате бързо, когато възникнат.

През първия месец често се появяват дразнене и непоносимост, които обаче отшумяват с времето.

Това е парадоксът при склонната към акне кожа! Лезиите се причиняват от хиперсеборея (свръхсекреция на себума), но лечението често изсушава кожата. И все пак, опитите за изсушаване или оголване на склонната към акне кожа не водят до никакви резултати. Локалните лечения могат да предизвикат зачервяване, сухота и дразнене. Следователно, най-добре е да избягвате най-чувствителните зони като например зоната около очите. Сериозните алергии са рядко срещани. Ако случаят е такъв, важно е да спрете лечението незабавно и да се консултирате с Вашия дерматолог възможно най-бързо.

Ако кожата е много раздразнена, препоръчвам в началото локалното лечение да се прилага по-рядко, например два пъти в седмицата. За да компенсирате изсушаващия ефект, можете да редувате с овлажнител или козметично лечение. Целта е да дадете на медицинското лечение възможност да подейства.

sebium-sensitive_how-long-sandglass

Когато се лекува правилно, акнето обикновено се изчиства за 3-4 месеца.
При тежки случаи на възпалително акне, предписваме антибиотично лечение за 3 месеца – препоръчителният период. Наблюдаваме все по-малко изригвания и лезии, а понякога акнето също така „изсветлява“. Не мога да преувелича важността локалното лечение да продължи за поддържане на резултатите. Можете да продължите да прилагате локално лечение през лятото, при условие че се измивате добре сутринта и нанасяте адаптиран слънцезащитен крем и овлажнител. Знаем, че епидермисът (външния слой на кожата) е склонен към удебеляване през лятото, което може да доведе до повече акне през есента. Така че трябва да продължите да следвате лечението вечерта и да защитавате Вашата кожа от слънцето сутринта. Изригването на акнето се среща често, когато пациентът спре приема на антибиотици. Затова е много важно да отидете на контролен преглед, за да може лечението да бъде адаптирано, ако е необходимо. 
При комедонното акне с комедони (черни точки) и микрокисти, лечението обикновено отнема повече време – 3-6 месеца, и подобрението е по-бавно. В края на периода пациентът преминава контролен прегледа, за да се прецени дали е необходимо лечението да продължи, да спре или да се промени. 
При изотретиноина често подобрения не се наблюдават до третия месец.  
Най-общо, когато спрете лечението (особено антибиотичното), трябва да бъдете внимателни и да продължите да прилагате локален крем, докато не се установи пълен контрол върху лезийните клъстъри, особено ако все още се наблюдават някои незначителни изригвания.

Как можете да оптимизирате лечението?

Започнете Вашето локално лечение внимателно: не го прилагайте на лицето си прекалено често, в противен случай ще трябва да спрете след няколко седмици, защото Вашата кожа ще стане много раздразнена. 
Забравихте ли да нанесете овлажнител сутринта? Това може да ограничи дразненето, предизвикано от лечението, особено през първия месец. Ако Вашата кожа е леко раздразнена, можете да разредите локалното лечение. Ако акнето Ви е по-сериозно, спрете да прилагате лечението няколко дни и след това започнете отново (по-рядко).  
Ако до втория месец кожата Ви свикне с лечението, опитайте да го прилагате по-често, докато достигнете до нанасяне всяка вечер. Няма значение, ако това не е възможно, 3 пъти в седмицата често е достатъчно.
През третия месец не забравяйте да нанасяте слънцезащита, когато сте навън и е слънчево, особено ако все още имате белези.
Ако се притеснявате, не се колебайте да прикривате белезите с коректор или пудра, ако кожата Ви отделя голямо количество себум (хиперсеборея).

Ежедневно почистване с изплакване

Мазна и склонна към акне кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant actif

(4 отзива)

Дълбоко почистване, запазва перфектния баланс на кожата

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant 500ml, пенлив душ гел за мазна кожа

Ежедневно почистване с изплакване

Комбинирана до мазна кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant

(3 отзива)

Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Акнеична кожа

Fluidactiv™ патент

Sébium Kerato+

(11 отзива)

Видимо ефективен при пъпки, комедони и белези от втория ден. Висока поносимост.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Sensitive 30ml, лечение за склонна към акне кожа

Дневна грижа

Акнеична кожа Чувствителна и отслабена кожа, склонна към акне

InflaStop™ технология

Sébium Sensitive

(3 отзива)

Успокоява, възстановява хидратацията и елиминира пъпките на чувствителната акнеична кожа.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри