Кога лечението Ви ще започне да дава резултати?

За да постигне подобрение, на лечението на акне му е нужно време. Акнето може дори да се появи отново под влиянието на различни фактори. Бъдете търпеливи и не се отказвайте. Ето и някои съвети, които ще Ви помогнат по пътя Ви в борбата с акнето.

 • Dr Sandra Ly, Dermatologist
  Dr Sandra Ly, Дерматолог - Hôpital Saint-André, Университетска болница в Бордо и Център по дерматология в Градинян (Франция).

  Трудно е да се предскаже точно как ще реагира кожата. Най-общо, през първите 3 месеца от лечението, акнето намалява като количество.

  Dr Sandra Ly, Дерматолог - Hôpital Saint-André, Университетска болница в Бордо и Център по дерматология в Градинян (Франция).

Acne prone skin

Как да премахнете акнето? Разбираемо е, че си задавате този въпрос непрекъснато. Ако сте се консултирали с дерматолог, най-доброто, което можете да направите е да следвате неговите препоръки и предписаното лечение. Опитайте се да не се обезкуражавате, ако виждате, че резултатите се появяват прекалено бавно. Не забравяйте, че за да изчезне по естествен начин, без да бъде лекувано, на акнето му трябват няколко години, а понякога продължава дори и по-дълго. Така че, за да се отървете от акнето възможно най-бързо, се придържайте към лечението, което е адаптирано за Вашата кожа.

 • Dr Eglė Aukštuolienė, Dermatologist
  Д-р Eglė Aukštuolienė, Център по дерматология и венерология - Клиника „Сантара“, Университетска болница във Вилнюс (Литва).

  Акнето при тийнейджърите е хронично възпалително заболяване, чиито симптоми, ако не се лекуват, могат да продължат 10 години, а в някои случаи и повече.

  Д-р Eglė Aukštuolienė, Център по дерматология и венерология - Клиника „Сантара“, Университетска болница във Вилнюс (Литва).

Не се обезкуражавайте! 

Ако страдате от лека форма на акне, можете много бързо да забележите резултати. В повечето случаи обаче битката отнема много дълго време.

"Предписва се лечение за 3 месеца, като в края на този период пациентите преминават преглед."

Д-р Sandra Ly, дерматолог

acne treatment for teens

Д-р Eglė Aukštuolienė обяснява, че „акнето при тийнейджърите се лекува по-продължително време. Първите подобрения обикновено започват да се появяват след 4-6 седмици, при условие че Вашата кожа понася лечението. За да се постигнат оптимални резултати обаче, могат да са необходими няколко месеца (понякога четири или повече).“

 

Противоречиви очаквания

В повечето случаи, лечението на акне при тийнейджърите не води до очакваните резултати, защото пациентите смятат, че подобрението ще настъпи много бързо. Те спират лечението преждевременно, само след няколко седмици, ако веднага не постигнат резултатите, които искат. Нещо повече, по-голямата част от лекарствата, използвани за лечение на акне, дразнят кожата, поради което в началото на самото лечение лицето Ви може да почервенее, да изсъхне, да се покрие с люспи и да сърби. Тези нежелани странични ефекти могат да бъдат пречка, въпреки че лесно могат да бъдат премахнати.

 

Струва ми се, че лечението ми няма ефект!

Едно предупреждение: чудотворно лечение на акне не съществува. Преди да решите дали дадено лечение е подходящо за Вас или не, бъдете честни със себе си. Спазвахте ли строго предписанията всеки ден? Това лекарите наричат „съответствие“. Ако забравите да се мажете с крема през вечер, резултатите очевидно няма да отговарят на очакванията Ви. Същото важи и ако смесвате няколко кремове и продукти, без знанието на Вашия дерматолог.

dermatologist skin consultation

Д-р Eglė Aukštuolienė настоява: „Запомнете, че лечението на акне отнема време и Вие трябва да бъдете търпеливи. Не се предавайте прекалено бързо. Всяко лечение на акне трябва да бъде прилагано най-малко 6 седмици, преди да се прецени дали действа или не. Ако въпреки редовното му приложение, не се забелязва подобрение, може би лечението трябва да бъде коригирано, като се добави допълнително лекарство или първоначалното лекарство се замени с друго по-силно или с такова, което има различно действие. Този подход обикновено дава резултати.“

Ако в началото на лечението кожата Ви е раздразнена 

Д-р Eglė Aukštuolienė обяснява, че „е важно да спазвате препоръчаната честота. В самото начало състоянието на Вашата кожа може да се влоши. Но това не означава, че лечението не е ефективно. Ако почувствате раздразнение на кожа след прилагане на лечението, отмийте медикамента след няколко минути. Постепенно увеличавайте продължителността на прилаганe, докато Вашата кожа започне да го понася по-добре. Не е възможно да премахнете всички пъпки за една седмица. Ако количеството им спадне с 20-30% през първия месец, това е много добър знак!“

Някои видове лечения могат да влошат състоянието на петната през първите няколко дни или седмици. Други дразнят кожата. Това е напълно нормално. Ако почувствате зачервяване, което трудно понасяте, опитайте се да прилагате лечението през ден, докато Вашата кожа свикне с него.

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

Както нашите дерматолози вече обясниха, съответствието е съществено за успеха. Не винаги е лесно да спазвате едно лечение методично, но помислете за красивата кожа, която бихте искали да имате. Резултатите си струват усилията.

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

След няколко месеца битката най-сетне е спечелена. Имате все по-малко пъпки и Вашата кожа изглежда сияйна. Браво! Само не забравяйте, че е важно да спазвате съветите на Вашия дерматолог, за да избегнете повторна поява на акнето. Кожата Ви все още е предразположена към акне и пъпките могат много лесно да се появят отново. Затова бъдете сигурни, че няма да спрете лечението, преди да завършите пълния курс или преди първо да се консултирате с Вашия лекар.

your-skin_sebium-sensitive_side-effects

Какво да направя, след като лечението ми приключи?

След като постигнете желаните резултати, не трябва да спирате лечението, тъй като акнето при тийнейджърите може да се появи отново. Препоръчително е да следвате дългосрочно „поддържащо“ лечение, докато кожата Ви се изчисти напълно.

Д-р Eglė Aukštuolienė, Център по дерматология и венерология 

squeeze acne

Как да се въздържите да докосвате лицето си? Трябва ли да стискате гнойните пъпки или да ги оставите намира? Кога трябва да изстискате една пъпка? Тази тема е широко дискутирана и дебатирана, що се отнася до акнето. Отговорът? Избягвайте да ги стискате, но ако изкушението е твърде голямо, правете го внимателно. Ето какво имат да ни кажат нашите експерти.

 • Joël Pacoret, Psychologist
  Joël Pacoret, Психолог.

  Този тип поведение се поражда от факта, че пъпките са толкова видими – за Вас и за околните. Това е реакцията към чувството на нетърпение. Докосването или стискането на пъпките само влошава нещата. Знаете, че не трябва да го правите, но това е единственият жест във Ваш контрол – говоря за предприемане на действия. И е много пристрастяващо и непрекъснато подхранвано от Вашето постоянно нарастващо нетърпение. Това е (пагубен) опит да си върнете контрола и рядко се дължи на желанието да се нараните. Обречен е на провал и само влошава нещата, това е погрешно решение. Винаги съм се стремял да помагам на пациентите си да си създадат непорочен кръг, обяснявайки им колко е важно да не докосват кожата си.

  Joël Pacoret, Психолог.
 • Dr Sandra Ly, Dermatologist
  Sandra Ly, Дерматолог.

  Да бъдем честни, всички сме преминали през това. Когато се появи малка гнойна пъпка, Вие не искате тя да е там. Всеки би искал да я изстиска. Просто се опитайте и го направете възможно най-внимателно и хигиенично, махнете само гнойния връх, без прекалено силно да стискате и да наранявате кожата около него. Не се опитвайте да я изстискате напълно, това е абсолютно невъзможно. Идеята не е да накарате пъпката да изчезне, а да направите така, че да бъде по-представителна. Ако стискате прекалено силно, може да влошите нещата. Ние ще видим и пъпката, и наранената кожа. Това може да предизвика появата на коричка и белегът ще остане доста по-дълго. Ако имате коричка, не я пипайте, а я мажете със зарастващ крем, който също предпазва от слънцето. И това е всичко! Комедоните могат да бъдат премахвани, но без лечение е много вероятно те да се появят отново. Ако лезията е дълбока, позната още като микрокиста, ще Ви бъде много трудно да я премахнете сами – това може да стане само с дерматологично почистване на кожата.

  Sandra Ly, Дерматолог.

Как да преминете през процеса и да наблюдавате лечението?

 • Редовно правете снимки, за да проследявате промените, които се случват по време на лечението.
 • Използвайте дневник и си поставете реалистични цели – записвайте подобренията, като не се концентрирате върху броя на пъпките, дори и резултатите да са бавни и постепенни!

 • Споделете Вашия опит с някой близък, на когото можете да имате доверие и който ще бъде с Вас в трудни моменти.

 • Намерете повече информация за това как действа акнето, за да можете по-добре да разгадаете Вашата кожа и да разберете кое е най-доброто за нея.

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant 500ml, пенлив душ гел за мазна кожа

Ежедневно почистване с изплакване

Комбинирана до мазна кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant

(3 отзива)

Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Комбинирана до мазна кожа

Fluidactiv™ патент

Sébium Lotion

(1 отзив)

Хидратираща грижа, която балансира омазняването и нивото на pH. Предотвратява появата на несъвършенства.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Акнеична кожа

Fluidactiv™ патент

Sébium Kerato+

(11 отзива)

Видимо ефективен при пъпки, комедони и белези от втория ден. Висока поносимост.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Класическа защита

Комбинирана до мазна кожа Алергии към химични филтри

SUN ACTIVE DEFENSE

Photoderm NUDE Touch MINERAL SPF50+ CLAIRE

(Все още няма отзиви)

Слънцезащита за лице с ефект непокрита кожа.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри