Allez au contenu Allez à la navigation

Детска дерматология

Опознай бебешката кожа, за да се грижиш по-добре за нея

Детска дерматология
Share

Кожата на бебетата и децата има редица специфики, които я правят по-нежна и по-чувствителна. Затова са необходими по-специални грижи, за да е здрава и да се приспособи към околната среда. Трябва да можем да различаваме нуждите на кожата на едно новородено бебе до 3 месечна възраст, на дете до 3 години и на тези от 3 до 10-12 години. По принцип хигиенните продукти, предназначени за възрастни не трябва да се използват върху кожата на новородени и на деца.

Резюме
 1. Кои са спецификите на бебешката кожа?
 2. Как да разпознаем сухата от атопичната кожа при бебето?
 3. Фатални ли са зачервяванията на седалището?
 4. На какво се дължат раздразнените контури на устата?
 5. Как да предпазим кожата на малките от слънцето?
Детска дерматология

Кои са спецификите на бебешката кожа?

„Бебешка кожа“, този израз е най-подходящ, когато става дума за мека и кадифена кожа. В действителност не винаги е така! Освен в случаите на преждевременно раждане, кожата на бебето е напълно оформена, когато се появи на бял свят. Но тя е много по-фина и не изпълнява ефикасно ролята на бариера, както при възрастния човек.
В действителност, няколко седмици след раждането, кърмачето вече не произвежда себум и неговите мастни жлези се активират отново в юношеството. Затова и хидролипидният слой е по-тънък и неспособен да предпазва кожата, което води до:

 • Изсушаване, предизвикващо раздразнения
 • Пропускливост на инфекциозните и алергенни фактори, които засилват раздразненията

Повърхността на кожата на детето е от 2 до 3 пъти по голяма от тази на възрастния човек (съотношение площ/по-голямо тегло).  Така че, ако нанесем даден продукт върху кожата му, той прониква по-бързо. По-деликатни са влажните участъци на кожата - седалището, което е покрито от памперс и от сгъвките.
Задължително е да се използват щадящи и меки хигиенни и козметични продукти, които гарантират:

 • Висока толерантност, като съблюдават особеностите на детската кожа
 • Висока сигурност - да отговарят на строгите изисквания за състава и начина на производство, съобразени с кожата на кърмачетата и бебетата.

Как да разпознаем сухата от атопичната кожа при бебето?

Изнежена от външните фактори като вятър, студ, варовита вода или парно, кожата на бебето е склонна към изсушаване и може да реагира по-остро.
При атопичен дерматит, кожата на вашето дете е суха и грапава и понякога с червени плаки. Тя е опъната, сърби и пречи на съня му. Атопичният дерматит е често срещана дерматоза, която започва през 2-я или 3-я месец и изчезва, в повечето случаи след няколко години. Този тип кожа страда от по-голяма пропускливост на роговия слой, която се дължи на липсата на липиди. Кожата вече не изпълнява правилно ролята на бариера. Тя не предпазва вече организма от външните алергени, което улеснява тяхното проникване. Чувствителността към тези алергени предизвиква възпаление, което се проявява като екзема, придружена често от сърбежи.
От чесането се появяват и рани, които още повече увеличават кожното раздразнение. Кожата става още по-пропусклива на алергени: има опасност от нова остра възпалителна реакция. При много сухата, близка до атопична кожа, се редуват  етапи на криза и на ремисия. Три основни  групи алергени от околната среда са определени като причина за появата на остри възпалителни реакции:

 • Въздушните алергени: акари, полени, косми на кучета и котки, пера...
 • Хранителни алергени,
 • Контактни алергени: никел, парфюми...

За да научите повече за атопията, натиснете тук.

Фатални ли са зачервяванията на седалището?

Наричани също „еритема на седалището“ тези зачервявания са често явление, което се появява при някои обстоятелства: от търкане на памперса, от миене със силни  препарати, от диария, от промени в храненето, от растеж на зъбите…
Повечето от зачервяванията наседалището съответстват на дермит, който е предизвикан от запаварнето от памперса, което може да се усложни от контакта с изпражнения  и урина и да се инфектира от бактерии. За да се предпази бебето,  трябва да се премахне запарването в памперса и съответно подкисването, предизвикано от тях.  Налагат се следните мерки:

 • Сменяйте често памперса на вашето дете,
 • Старателно измивайте при всяка смяна с щадящ продукт, без сапун, който да е безопасен и толерантен (агресивните препарати увреждат кожната бариера).
 • Подсушавайте внимателно, особено в гънките
 • След всяка смяна нанасяйте крем с антибактериално действие (за сигурност и толерантност), който да успокои, да изолира и да възстанови епидермиса на седалището на бебето, като същевременно намалява зачервяването.
 • Консултирайте се с лекар ако зачервяването продължава.

На какво се дължат раздразнените контури на устата?

Раздразнените кожни контури на устата се проявяват със зачервяване, малки пъпки, суха кожа и напукване. Тези дразнения са резултат от вкисването на слюнката след многократна употреба на биберона, на играчка или при растеж на зъбите.
Амилазата е ензим, който присъства в слюнката и който влошава раздразнението. Вятърът и студът поддържат и усилват тези кожни раздразнения, които избуяват особено през зимата.

Как да предпазим кожата на малките от слънцето?

Бебетата никога не трябва да се излагат на слънце. Кожата на малките деца изисква засилена и специфична грижа, която да дава най-голяма гаранция за сигурност. За да научите повече за мерките, които трябва да вземате срещу слънцето, натиснете тук.