Allez au contenu Allez à la navigation

Чувствителна до нетолерантна кожа

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Share

Хората, които имат чувствителна кожа усещат неприятни симптоми по лицето, придружени или не от еритема (зачервявания). Тези симптоми могат да се проявят като боцкане, усещане за опънатост, за топлина, даже за изгаряне и по-рядко като сърбеж. Много често тези хора понасят много малко козметични продукти по лицето си.

Резюме
  1. Как да разберем дали имаме чувствителната или нетолерантна кожа?
  2. Как кожата ни става чувствителна?
  3. Кого засяга чувствителната кожа?
От чувствителна до нетолерантна кожа

Как да разберем дали имаме чувствителната или нетолерантна кожа?

Чувствителната и нетолерантна кожа реагира по-силно от нормалната, тъй като е хиперактивна. Тя усеща боцкания, затопляне, изтръпвания и сърбеж (в по-редки случаи), но най-често с прекъсвания.
Понякога придружени и от зачервявания, тези усещания за дискомфорт се появяват в по-силна степен като следствие от външни фактори, с различен произход, които по принцип не би трябвало да предизвикват раздразнение на кожата.
Тези отключващи процеса фактори могат да бъдат:

  • физически: UV лъчи, топло, студено, вятър, температурни промени, триене...
  • химически: козметични продукти, сапун, вода, бръснене при мъжете...
  • физиологични: стрес, емоции...
  • хормонални: менструален цикъл...
  • вътрешни: храна с много подправки...

Чувствителната и нетолерантна кожа реагира всъщност на фактори, които нямат ефект върху други типове кожа. Тази свръхчувствителност на кожата е резултат от понижаване на нейния праг на толерантност. Колкото повече е чувствителна една кожа, толкова повече се понижава нейния праг на толерантност. Реакциите на чувствителната кожа се проявяват за кратно в определени моменти. Реакциите на нетолерантната кожа се проявяват много често или постоянно, тя е с много нисък праг на толерантност близък до нулата през цялото време.

Как кожата ни става чувствителна?

Два са основните фактори, които причиняват снижаването на прага на толерантност и оттам водят до изострена чувствителност.
Епидермисът на чувствителните и нетолерантни кожи е увреден и намалява неговата предпазна функция. Това води до дехидратацията на кожата и до проникването в нея на елементи, потенциални дразнители.
Също така чувствителните кожи секретират в излишък някои невромедиатори от окончанията на нервите от периферната нервна система и от провъзпалителните цитокини
(субстанции, секретирани от клетките на кожата). Този ненормален процес на секреция всъщност е в основата на неприятните усещания, които изпитват пациентите. Чувствителните и нетолерантни кожи се характеризират също така със свръхпроизводство на свободни радикали.

Кого засяга чувствителната кожа?

Чувствителната кожа е често срещано явление, след като засяга 1/3 от възрастното население. Жените (60%) са по-често засегнати от мъжете (40%). Някои кожи са наследствено и генетично по-чувствителни от други, по-специално светлите кожи, но цветът на кожата по никакъв начин не влияе на нейната чувствителност. Честотата на този проблем намалява с възрастта.
Една чувствителна кожа може да има и една от клиничните прояви на патология на лицето: розацея, екзема или себореен дерматит, например.
Липсата на предпазни мерки спрямо класическите фактори, които предизвикват това явление, благоприятстват неговата поява и нарастването на феномена.
Да си с чувствителна кожа не минава без психологически последствия, защото някои приятни моменти от живота могат да бъдат нарушени от неприятната реакция на кожата. Грижата за други видове дерматологични патологии е много по-сложна, тъй като кожата трудно толерира някои локални лечения.