Жена играе с бебе

„Бебешка кожа“, този израз е най-подходящ, когато става дума за мека и кадифена кожа. В действителност не винаги е така! Освен в случаите на преждевременно раждане, кожата на бебето е напълно оформена, когато се появи на бял свят.

Но тя е много по-фина и не изпълнява ефикасно ролята на бариера, както при възрастния човек.

В действителност, няколко седмици след раждането, кърмачето вече не произвежда себум и неговите мастни жлези се активират отново в юношеството. Затова и хидролипидният слой е по-тънък и неспособен да предпазва кожата, което води до:

 • Изсушаване, предизвикващо раздразнения
 • Пропускливост на инфекциозните и алергенни фактори, които засилват раздразненията
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: На дъщеря ми, в момента, ѝ растат млечни зъбки и има зачервяване на съделището. Използвам крем без парабен, тъй като е алергична към парабени, но не действа много добре. Какво мога да използвам?

  Можете да смените продукта и да използвате паста на водна основа, редувайки я с успокояващ възстановяващ крем.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Алерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Необходимо ли е децата да се къпят всяка вечер? Косата им трябва ли да се мие всеки път?

  Можете да къпете бебето или детето си всеки ден, стига то да не е със суха кожа или с наследена предразположеност към алергии. Не е задължително да миете косата му всеки ден, ако не е било потно. 
  Все пак, ако е предразположено към алергии, достатъчно е да го къпете през вечер, за да бъде защитена деликатната му кожна бариера.

  Д-р Мишел Саяг, Алерголог.
Baby in a bath

Повърхността на кожата на детето е от 2 до 3 пъти по голяма от тази на възрастния човек (съотношение площ/по-голямо тегло).  Така че, ако нанесем даден продукт върху кожата му, той прониква по-бързо. По-деликатни са влажните участъци на кожата - седалището, което е покрито от памперс и от сгъвките.

Задължително е да се използват щадящи и меки хигиенни и козметични продукти, които гарантират:
. Висока толерантност, като съблюдават особеностите на детската кожа
. Висока сигурност - да отговарят на строгите изисквания за състава и начина на производство, съобразени с кожата на кърмачетата и бебетата.

Atopic Skin

Изнежена от външните фактори като вятър, студ, варовита вода или парно, кожата на бебето е склонна към изсушаване и може да реагира по-остро.

При атопичен дерматит, кожата на вашето дете е суха и грапава и понякога с червени плаки. Тя е опъната, сърби и пречи на съня му. 

Атопичният дерматит е често срещана дерматоза, която започва през 2-я или 3-я месец и изчезва, в повечето случаи след няколко години. Този тип кожа страда от по-голяма пропускливост на роговия слой, която се дължи на липсата на липиди.

Кожата вече не изпълнява правилно ролята на бариера. Тя не предпазва вече организма от външните алергени, което улеснява тяхното проникване. Чувствителността към тези алергени предизвиква възпаление, което се проявява като екзема, придружена често от сърбежи.

От чесането се появяват и рани, които още повече увеличават кожното раздразнение. Кожата става още по-пропусклива на алергени: има опасност от нова остра възпалителна реакция. При много сухата, близка до атопична кожа, се редуват  етапи на криза и на ремисия.

За да научите повече за атопията, натиснете тук.

Три основни  групи алергени от околната среда са определени като причина за появата на остри възпалителни реакции:

Пиктограма - лапа
Въздушните алергени акари, полени, косми на кучета и котки, пера...
Пиктограма - алерген
Хранителни алергени
Mineral
Контактни алергени никел, парфюми...

Наричани също „еритема на седалището“ тези зачервявания са често явление, което се появява при някои обстоятелства: от търкане на памперса, от миене със силни  препарати, от диария, от промени в храненето, от растеж на зъбите…

Повечето от зачервяванията наседалището съответстват на дермит, който е предизвикан от запаварнето от памперса, което може да се усложни от контакта с изпражнения  и урина и да се инфектира от бактерии.

За да се предпази бебето,  трябва да се премахне запарването в памперса и съответно подкисването, предизвикано от тях.  

Бебе-атопична кожа

Налагат се следните мерки:

 • Сменяйте често памперса на вашето дете,
 • Старателно измивайте при всяка смяна с щадящ продукт, без сапун, който да е безопасен и толерантен (агресивните препарати увреждат кожната бариера).
 • Подсушавайте внимателно, особено в гънките
 • След всяка смяна нанасяйте крем с антибактериално действие (за сигурност и толерантност), който да успокои, да изолира и да възстанови епидермиса на седалището на бебето, като същевременно намалява зачервяването.
 • Консултирайте се с лекар ако зачервяването продължава.

На какво се дължат раздразнените контури на устата?

Раздразнените кожни контури на устата се проявяват със зачервяване, малки пъпки, суха кожа и напукване. Тези дразнения са резултат от вкисването на слюнката след многократна употреба на биберона, на играчка или при растеж на зъбите.

Амилазата е ензим, който присъства в слюнката и който влошава раздразнението. Вятърът и студът поддържат и усилват тези кожни раздразнения, които избуяват особено през зимата.

 • Бебетата никога не трябва да се излагат на слънце.

 

 • Кожата на малките деца изисква засилена и специфична грижа, която да дава най-голяма гаранция за сигурност.

 

За да научите повече за мерките, които трябва да вземате срещу слънцето, натиснете тук.

Вашата кожа-слънцезащита за дете

Внимателно наблюдавайте рисковите зони като лице, контурите на устата, задните части и всички гънките.
Не се поддавайте на желанието за самолечение с бебета и деца, винаги се съветвайте с вашия фармацевт или педиатър.
Не обличайте децата си с дрехи от вълна или синтетика на голо.
Перете често плюшените играчки.
Избягвайте килими и мокети.
Старайте се атмосферата, в която расте детето да не е много суха и стайната температура да не надвишава  19 - 20  градуса.

Вашата кожа-деца

Ежедневният тоалет е много специален  момент, затова се възползвайте! За да избегнете стреса и бързането, пригответе предварително всичко, от което имате нужда. Така ще можете да се посветите изцяло на вашето дете. Всички хигиенни и тоалетни продукти трябва да му гарантират сигурност и толерантност.

За тялото и косата:

Внимателно измийте детето с много мек, измиващ продукт, без сапун, който е съобразен с кожното равновесие и не люти на очите.
Изсушавайте с деликатно попиване.
Скалпът и косата на детето трябва да се мият на всеки 2-3 дни. Изберете мек шампоан, който не люти на очите и е съобразен с равновесието на кожата и косата на най-малките. Изплакнете косата на вашето дете деликатно, като внимавате водата да е с правилната температура, а струята не много силна. За по-големите набавете спрей за разресване, без изплакване, с който се избягна скубането на косата.
След всяко къпане хидратирайте кожата на вашето дете с подходящ продукт за да я подхраните.

За лицето и очите:

Почистете лицето на вашето дете с памук, напоен с мек хигиенен препарат, без сапун.  За по-практично и  за да избегнете контакта с варовитата вода, използвайте мицеларен разтвор, дерматологични кърпички или тоалетно мляко без плакнене.

За ръцете:

Почиствайте ръцете на вашето дете с дерматологични кърпички, колкото често се налага и при всякакви случаи.

За смяна:

При всяка смяна, почиствайте много грижливо задните части на вашето дете с мек, почистващ продукт, без сапун, за да премахнете замърсяването, излишъците от крема за подсичане или от защитния крем.  След това подсушете в гънките.  За по-практично и за да избегнете контакта с варовитата вода, използвайте мицеларен  разтвор, дерматологични кърпички или тоалетно мляко без изплакване. А за майките, които предпочитат продукти с изплакване, използвайте мек, почистващ гел без сапун, подходящ за кожата на вашето дете.

Baby in a bath

Кожата на вашето дете е деликатна. Тя трябва да се научи да се защитава от външните фактори. За да я предпазим е необходимо ежедневно да нанасяме подходящ хидратиращ продукт, който гарантира сигурност и толерантност.

Ако детето ви е с нормална кожа, използвайте ежедневно хидратиращо мляко, което да подхранва и пази кожата.

За по-сухите кожи, изберете по-мазен продукт, обогатен с колд – крем, силно подхранващ, който да възстанови „бариерната“ функция и да допринесе за незабавен комфорт. Понятието "cold cream" ( колд-крем) означава плътна, почти непропускваема субстанция. В превод „студен крем“, тази субстанция носи това име, защото когато тези кремове са се появили, са оставяли усещането за охлаждане на кожата при намазване.  Днес студените кремови от ново поколение имат същите омазняващи и хидратиращи свойства както традиционните, но с нови, по-приятни текстури, които допринасят за по-голям комфорт при употреба и по-голяма защита срещу външни фактори.

Бебе-нанасяне на крем

Съвети за бебета с много суха и атопична кожа

Освен съветите на вашия дерматолог, трябва да вземете серия от мерки за да подобрите качеството на живот на вашето дете:

 • Къпете го във ваничката ежедневно или всеки втори ден, във вода с умерена температура,  около 35 градуса (сухите кожи не понасят топлата вода), без пяна или соли. Те изсушават  и дразнят кожата на вашето дете.
 • Мийте го с мек продукт, без сапун и парфюм,  гарантиращ сигурност и толерантност. Той ще почиства внимателно и ще успокоява сърбежите, ще предотвратява изсушаването и ще ограничава разпространението на микроорганизми, виновни за усилване на кожната сухота.
 • Подсушавайте чрез попиване много внимателно, особено в зоните с гънки.
 • Нанасяйте обилно 1-2 пъти на ден защитен и подхранващ крем, безопасен и толерантен, който ще успокои сърбежите и ще предотврати състояния с много голяма сухота, тъй като съдържа липиди (за усилване и възстановяване на увредената  кожна бариера) и ще ограничи разпространението на микроорганизми, които фаворизират появата на  екзема.
 • Избягвайте алергените, способни да индуцират екземи: акари, полени, косми и пера от животни...
 • Обличайте детето по възможност с памучни дрехи, останалите тъкани (по-специално вълнени и синтетични) могат да раздразнят кожата.
 • Изберете мек препарат за пране и внимавайте да не слагате много от него при прането на бельо. Свръхдозата може да увреди епидермиса. Не пропускайте да гладите бельото, така дрехите стават по-меки за носене.
 • Старайте се температурата на вашето жилище и на неговата стая да не е много висока (между  19 и 20 градуса). В противен случай има риск от изсушаване на атмосферата и увреждане на епидермиса.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Как може да се предотврати и лекува атопичен дерматит?

  Превенцията се използва за деца в „риск“, а именно за деца с поне един родител, склонен към алергия. В тези случаи, например, знаем, че е най-добре е да избягвате контакт с котки през първите няколко седмици. Що се отнася до лечението, огнищата на екзема трябва да се лекуват възможно най-рано с локални противовъзпалителни стероиди. Промените в кожната бариера трябва да се третират всеки ден с емолиент.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.
 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.

  Въпрос на интернет потребител: Двугодишният ми син има атопична екзема. Каква хигиена и грижа мога да прилагам?

  1) Хигиена с почистващ продукт, без сапун и кратка вана или душ в топла вода;
  2) Използвайте локално противовъзпалително лечение на екземата (обикновено дермален кортикостероид), предписано от педиатричен специалист или дерматолог, което е от съществено значение за избягване на влошаване на състоянието на вашето дете и което трябва да се прилага в достатъчно количество и в определено време, според съветите на вашия лекар;
  3) Нанасяйте емолиент върху цялото тяло (освен на екземата) поне веднъж на ден, и продължете да го използвате всеки ден, дори когато кожата се възстанови, за да предотвратите повторна поява.

  Д-р Мишел Саяг, Aлерголог.