Allez au contenu Allez à la navigation

Мазна и комбинирана кожа с несъвършенства

ОТ ФОРУМИТЕ

Смесена кожа, суха кожа, кожа с несъвършенства
Share

Научете всичко за комбинираната и мазна кожа с несъвършенства и акнеичната кожа.

Ако имате мазна кожа, не трябва много да хидратирате. Трябва да слушате вашата кожа. Използвайте не много наситен хидратиращ крем когато вашата кожа го поглъща, но не се ли получава, избягвайте крем от този вид.

Мазната кожа се дължи на хиперсеборея, т.е. излишък от себум. Себумът се секретира от мастните жлези, които са по-специално разпространени в определени зони на тялото (лицето, торса..) и тяхната активност се засилва от хормоните. Може да има и наследствена обремененост. Среща се и мазна кожа без акне, но не може да има акне без мазна кожа.

Трябва да се знае, че почистването на кожата е дермалотогична медицинска процедура, но не се заплаща от здравната каса. Тя може да бъде част от лечението на акне, но се допускат 1 или 2 процедури, а не 10. Това е възможно само докато трае дадено лечение, т.е. не може да се прави само почистване на кожата. Трябва също да си дадем сметка, че дерматолозите са до толкова претрупани със заболявания на рак на кожата, с различни други тежки случаи, че имат по-малко време да отделят на рутинните процедури. Но все пак могат да се намерят дерматолози, които извършват почистване на кожата в допълнение към лечението на акне.

Добре е, даже отлично. Продължавайте с този ритъм с парните бани и пилинга. Само не си правете маска в същия ден, защото това отново ще запуши порите.

Въпрос на участник във форума

Дали всички кожи с акне са мазни?

Не. Най-често кожата с акне е мазна, понеже има хиперсеборея, т.е. прекалено голяма секреция на мастните жлези паралелно с акнето. Но при някои индивиди, които имат екзема се наблюдава едновременно акне и суха кожа, поради екземата. Тези случаи са по-трудни за лечение.

Да, ако се положи матиращо средство сутринта, това позволява да се избегне пикът на себореята в 11 часа. Матиращите средства играят ролята на  гъба и абсорбират себума. Те могат да бъдат оцветени, но са различни от фон дьо тена, който запушва порите.

Доматите съдържат антиоксиданти като ликопен, който служи по-скоро за възстановяване на кожата. За акнето това не е от съществено значение и изобщо не е най-практичният метод за прилагане.

Тонизиращият лосион ще въздейства върху качеството на кожата. Това означава, че ако лосионът е стягащ, ще подсуши кожата, ще я стимулира. Или, ако лосионът е успокояващ - ще я успокои. Но той ще въздейства много повече върху себореята или върху текстурата на кожата, отколкото върху самите пъпки на акнето, които са по-дълбоки.

Да, много са, особено, ако и трите са лечебни. По-добре е да слагате един ефикасен крем. Лечебните кремове за зарастване на рани са по-скоро предназначени за травми или са пост-хирургически. Общо казано, пъпките на акнето оздравяват спонтанно, ако не са много манипулирани. По-добре е да използвате кремове анти-акне, отколкото лечебни. Но 3 крема е много.

Въпрос на участник във форума

Зелената глина дали е благотворна?

Зелената глина е натурален продукт за подсушаване, който може да подпомогне мазната кожа, но не е достатъчен за премахване на черните точки и пъпките. Атакува повече хиперсебореята, отколкото акнето.

Днес лазерът функционира много добре за заличаването на белезите от акне. Реално няма алтернативно решение. Пулсиращата светлина спомага за премахването на зародишите на акне, но не и на белезите. Добре приложеният лазер не е болезнен и въздейства много ефикасно на лицето. Достатъчни са от 2 до 3 сеанса, за да се приключи, в зависимост от релефа на белезите. По деколтето и върху гърба резултатът е по-непредвидим, трябва да се направят малко повече сеанси.

Най-доброто средство срещу микрокистите е дерматологичното почистване, т.е. изваждането на всяка микрокиста с малко шило. В продължение на 2-3 дни има зачервявания, но белези, разбира се, не остават. Това е наистина много, много ефикасно и най-малкото лечението на акне започва върху чиста основа, а така се печели много време.

Няма връзка между сексуалната активност и изчезването на акнето. Акнето се появява в период на хормонална активност, но не ще изчезне с първите връзки.

Да, разбира се. Консултирайте се с дерматолог, следвайте упорито предписаното лечение, акнето не би трябвало да издържи.

Въпрос на участник във форума

Имам мазна кожа, как да реша проблема?

Мазната кожа, може би това е естественото й състояние, но има хора, които винаги са с мазна кожа. Малко е некомфортно, понеже кожата лъщи и е по-дебела, но в дългосрочен план, това е много добре, защото ще имате по-малко бръчки и съсухрена кожа. Отделно, мазната кожа е само временно явление когато имаме акне и тогава трябва да прилагаме програма за почистване и лечение. Този преходен период може да трае няколко години, но най-общо казано, това е все пак само един етап.

Ако са подкожни  гранули, биха могли да бъдат и микрокисти. Понякога пациентът има усещането за подкожни гранули. Това не е акне, а малко удебеляване на кожата предизвикано от кожния мъх, което наричаме кератоза пиларис. Има кремове които нежно правят пилинг на тази кератоза пиларис. Но най-добре е да се консултирате с дерматолог, за да знаете със сигурност за какво става дума.

Използвайте не много наситен крем срещу акне и лека хидратация. За да почистите кожата си вечерта, използвайте специална мицеларна вода за мазни кожи вместо сапун.

Точно така. Трябва да правите ефикасен пилинг в продължение на няколко минути 1-2 пъти седмично и да изплаквате лицето със студена вода, за да стегнете порите. Съществуват кератолитични кремове (анти-акне), предназначени за мазна кожа. Те трябва да са препоръчани от фармацевт, или предписани от дерматолог и да се прилагат всяка вечер в продължение на много седмици.

Често това са възпалени пъпки на акне, пъпки, които не пробиват кожата. В този случай трябва да се използват кремове по рецепта на дерматолог за успокояване на възпалението. Тези кремове намаляват болката от пъпките и ги потушават. Освен това проверете, дали не трябва по-широкообхватно лечение, тъй като често се оказва акне, повлияно от хормонални проблеми.

Въпрос на участник във форума

Как да премахна белезите от акне?

Ако са само следи, т.е. червени следи след пъпките на акнето, те ще изчезнат след няколко седмици, най-много няколко месеца, но ще изчезнат. Белезите са нещо трайно, някаква вдлъбнатина, която няма да се заличи. В този случай трябва да се консултира дерматолог. Има възможности с лазер и пилинг да се заличат или най-малкото да се смекчат.

Това са две различни неща. За да намалим порите, трябва да използваме кремове на киселинна основа, които стягат порите и да приключим тоалета на лицето със студена вода. За да изглежда кожата по-малко посърнала, не трябва да пушим и да слагаме кремове, които дават блясък.

Ако са червени, означава че още не е преминало възпалението и тепърва ще избледняват. Ако трябва бързо да се реши проблема заради сватба или друго значимо събитие, някои лазери намаляват червенината и заличават червените белези. Но от икономична гледна точка, това не е съвсем изгодно, защото при всички случаи червенината избледнява. Всъщност за старите белези, които са закърнели има други видове лазери.

Въпрос на участник във форума

Как да се поддържа смесена кожа?

В сухите зони не бива да бъдете много агресивни, само леко почистване, за да не се задълбочи сухотата, а крем анти-акне единствено полагайте в Т-зоната и върху мазните зони.

Милиумите са като като микрокистите, но с по-заострен край. Това са малки черни точки, които нямат отвор на  кожата и са по-малки от микрокистите. Получават се съвсем малки бели подкожни зрънца. Това може да се получи и при децата, може да е независимо от акнето или да зависи от него. За да се премахнат трябва да се обърнете към дерматолог, тъй като трябва да се пробиват, защото нямат отвори.

Въпрос на участник във форума

Как да се премахнат черните точки?

Като се използват подходящи кремове по рецепта, били те с плодови киселини, киселини с витамин А или с адапален. След това трябва да се спазва подходяща хигиена - не много агресивна, ако има предписано лечение или пилинг, ако няма предписано лечение.

Въпрос на участник във форума

Как да се приключи с черните точки?

Черната точка е комедон. Акнето винаги започва с комедон, който е в началото на възпалението на акнето. Неизваден комедон провокира механизма на всички възпаления при акнето. За да се приключи с акнето, трябва да се обърнете към дерматолог. Във всеки случай не се опитвайте да го премахвате сама. В наши дни нито един вид акне не може да устои на лечение, предписано от дерматолог. В същото време, подгответе се за дълго и изпълнено с лишения лечение...Чудеса няма, трябва да проявите търпение в продължение на от 3 до 6 месеца, за да приключите с акнето...

Трябва да избягвате да се гримирате, когато имате акне. Фон дьо тенът запушва порите. Изберете в аптеката специфичен стик коректор. Ако се гримирате всеки ден и ако порите са запушени, вие винаги ще имате акне: това е като змията, която си захапва опашката. 

Въпрос на участник във форума

Как правилно да изстискваме своите пъпки?

Трябва единствено да пипаме само узрелите пъпки, които имат малко бяло връхче. Трябва да вземем две марли или две чисти хартиени кърпички и деликатно да стиснем, после да дезинфекцираме. Ако въпреки това не успеем да пробием връхчето, това означава, че пъпката не е съзряла, в такъв случай задължително трябва да прекратим стискането, иначе ще се получи белег или се рискува по-голямо възпаление.

Да. Дерматолъгът ще ви предпише хормонално лечение, което, между другото ще служи и за контрацептив, но ще лекува вътрешно и вашето микрокистово акне в рамките на 3 месеца ( до края на третия блистер от лекарството).

Въпрос на участник във форума

Какво да правя за да не ми лъщи лицето?

Сутрин трябва да полагате матиращ крем след хубав тоалет на лицето с мицеларна вода, след това приключвате с пудра, поставена чрез голяма четка

От една страна може да се използва в ежедневието крем на базата на плодови киселини или киселини на витамин А, който е част от ежедневния пилинг и в такъв случай няма нужда да бъде добавян. От друга страна, може да не се използва определен крем, а да се приложи физическо въздействие: след като сте облели с хладка вода или сте поставили маска, която отваря порите, механично извадете черните точки - вие самата, или при козметичка. А за тези, които имат много кисти и черни точки, могат да направят почистване на кожата при дерматолог.

Въпрос на участник във форума

Картофът действа ли срещу черните точки?

Картофът съдържа амидон, който има свойството да подсушава, но това не е най-революционното средство за борба с пъпките. По-добре е да се използват по- конвенционални средства. Картофът само ще подсуши себума по повърхността, но не дава решение.

Не е задължително. Това означава, че цялата гной е изтекла, достигнато е дъното на пъпката и трябва да се прекрати стискането. Ако стискането продължи може да остане следа, тъй като ще се добави кръв в тъканта. Трябва да се прекрати процедурата, да се дезинфекцира и да се успокои мястото.

Най-добре е веднага да започнете с кремове за мазна кожа, тъй като кремът за суха кожа ще бъде много наситен и следователно комедогенен. Използвайте съответстващ дерматологичен пенлив гел вечер и мицеларна вода сутрин.

Продуктите могат да имат бърз и ефикасен ефект по отношение на противовъзпалителните им функции, но винаги трябва да се използват по-продължително време за по-траен ефект, защото цикълът на кожата е от 28 дни. Трябва минимум един месец процедури за да бъдат ефикасни, това е времето, през което кожата се обновява и черните точки са елиминирани. Био и естествените продукти не предлагат гаранция за ефикасност, те гарантират само безопасност, т.е. те не застрашават здравето. Но безопасни не означава ефикасни. Отделно, всички продукти, създадени от фармацевти и в лаборатории са продукти, за които е доказана, както тяхната безопасност, дори когато не са био, така и тяхната ефикасност. След това всеки избира според желанието, но ако иска нещо ефикасно и безопасно, в такъв случай трябва да се довери на лабораториите, които имат много, много строги производствени норми. И от друга страна, не може да се каже, че ако нещо е натурално, то е безопасно: растението Дигиталис съдържа субстанция, използвана за лечение на сърцето, като тазисубстанция може да бъде и смъртоносна. Природата не е непременно добро момиче...

Ако е пенлив гел за лице, а не гел за тяло, с който миете лицето, това е добре. Ако после усещате кожата опъната, това означава, че пенливият гел, дори и адаптиран, е може би малко по-агресивен и че е по-добре да използвате мицеларна вода сутрин и вечер.

Мицеларният лосион е средство за нежно измиване на кожата. Дали ще бъде с мицеларен лосион, с пенлив гел или тоалетно мляко, важното е почистването вечер, за да се премахнат мръсотиите, грима, потта.

По-мазният сапун може да бъде подходящ, защото не е дразнещ и не рискува да премахне липидите от кожата при себорейната реакция. Все пак аз предпочитам пенлив гел анти-акне.

Това е предпубертетно акне. Започнете с покупка от аптеката на добър пенлив гел за вечерната хигиена и крем анти-акне за челото сутринта.

Истина е, че в определени случаи жени имат акне, което продължава и след юношеството. Често е на хормонална основа и контрацептивите може да бъдат полезни. Понякога трябва да се избягва спиралата. Във всеки случай трябва да се говори с дерматолог, с гинеколог и винаги има начин да се намери решение.

Не драматизирайте, вашата кожа е мазна, което означава, че ще имате много по-малко бръчки в сравнение с друга, която има суха кожа. Това вече е предимство. Колкото до вашия проблем с акнето, трябва да се консултирате с дерматолог, който да ви предпише цялостна програма за премахването му. Дотогава, използвайте подходящи продукти за мазна кожа, препоръчани от вашия фармацевт и идете при добра козметичка за дълбочинно почистване на лицето.

Въпрос на участник във форума

На каква възраст започва акнето?

Акнето най-често започва на 14-годишна възраст, но може и да започне по-рано в предпубертета около 10 - 11 години.

Другият вариант е да приемате антибиотик, това е отлагателно решение за акнето, но не и дефинитивно. Има риск от рецидив след спирането на лечението.

Стресът играе роля, това е сигурно, освен това при циклите има и хормонално влияние. Лактозата и глутенът по принцип не предизвикват акне, а само проблеми с храносмилането. Що се отнася до кръвта,  проблемът е повече хормонален, а не дефицит на олиго-елементи и не се счита за причинител на акне.

Възпалените пъпки не трябва да бъдат стискани. Съществуват противовъзпалителни дерматологични кремове, които се предлагат само срещу рецепта.  За ден или два пъпките спадат. В този случай трябва да се постави малко фон дьо тен, чрез тупкане, така че пудрата леко да се впише в пъпката. Ако пъпката е инфектирала, не пудрете с четка или пухче, за да не заразите вашата пудриера, а използвайте малко късче памук, което после ще изхвърлите.

Това е класическа поява на пъпки. Акнето в период на цикъл се нарича менструално акне. Съществуват ефикасни методи за лечение, но преди всичко не пипайте вашите пъпки! Акне, дори когато е възпалително не оставя белези, ако не се манипулират пъпките. Белезите идват от натиска на ноктите.

Въпрос на участник във форума

Познавате ли чудодейно средство срещу акне?

Няма чудодейни средства, има много продукти, съответстващи на различните типове акне. Трябва да имате малко търпение и да сте настоятелна,  тъй като един цикъл на кожата трае 28 дни. Необходимо е  малко време за да се постигне резултат. А той ще дойде ако правилно спазвате лечението и не пропускате ежедневно да си  слагате кремовете.

Ако сте използвали всички средства на фармацията, трябва да се консултирате с дерматолог, за да ви предложи евентуално перорално лечение, или да адаптира вашата контрацептивна методика.

В никакъв случай. Пудрата е натурален продукт. Единствено, постарайте се да използвате пудра от добро качество. Същевременно избягвайте така наречената компактна пудра, както и фон дьо тен. И най-вече - разгримирвайте се добре вечер!

Не трябва да мислите, че ще изчезнат от само себе си, трябват съответни ежедневни грижи. Това може да продължи до 45-годишна възраст, следователно трябва да се консултирате с дерматолог.

Нищо специално, защото акнето е етап от живота. И по принцип, веднъж като изчезне, това означава, че сте пораснали и за щастие няма да се върнете обратно.

Спрете незабавно! Някой ден рискувате да провокирате абсцес, който би могъл да достигне размера на портокал. Ползвайте специален антибактериален сапун за тяло и търкайте засегнатата зона с кесия.

Пъпките в ноздрите не е задължително да бъдат акне. Може да бъде пъпка от инфекция и в такъв случай трябва да се внимава, не трябва да ги пробиваме, защото носът комуникира с мозъка и има риск от много сериозни инфекции. Могат да бъдат и херпеси в носа. Затова не трябва никога да се стискат пъпки в носа, трябва да се сложи малко дезинфектант с малко късче памук и се консултирайте, за да изключите евентуални по-сериозен проблем.