Allez au contenu Allez à la navigation

Слънце за всички

Информирай се за опасностите от слънцето, за да се предпазиш по-добре

Слънце за всички
Share

Всички обичат слънцето ... То повишава настроението, тонизира и позволява на организма да синтезира витамин D, който е от съществено значение за усвояването на калция. Насърчава също така секрецията на мелатонин,  хормона на благоденствието. Това е положителната страна! Негативното влияние на слънцето обаче е много неблагоприятно за кожата: излагането на слънчева светлина има много пагубни ефекти върху кожата и здравето. Отговорното отношение непременно изисква ефективна защита от слънцето, адаптирана в зависимост от интензивността на радиацията и от типа кожа. Детската кожа изисква специална защита, която ще откриете тук, както и наранената или увредена кожа, чиито белези могат  да се пигментират, изложени на слънчева светлина.

Резюме
  1. Как функционира слънчевото облъчване?
  2. Защо да се предпазваме от слънцето?
  3. Какво е въздействието според различния тип кожа?
  4. Как функционира почерняването?
  5. Какви са последствията за състаряването?
  6. Какви са последствията за състаряването?
Слънце за всички

Как функционира слънчевото облъчване?

Слънцето излъчва  безкраен брой  лъчи с различна дължина на вълната, от най-кратката до най-голямата. Така ние можем да разграничим: космическите лъчи, гама-лъчите, рентгеновите лъчи, ултравиолетовитен (UV), състоящи се от UVC, UVB и UVA-лъчи, видимото излъчване, инфрачервените лъчи (IR) и радиовълните.
Най-опасната част от слънчевото облъчване се филтрира от атмосферата. Две трети от това облъчване достига Земята. Космическите лъчи, гама-лъчите, рентгеновите лъчи и UVC-лъчите, несъвместими с живота не достигат повърхността. Лъчите, които достигат  до нас (UVB, UVA, видимите и инфрачервените лъчи) влияят на организма. Инфрачервените лъчи генерират топлина, точно те предизвикват усещане за горещина върху кожата, за разлика от UVB и UVA-лъчите, които са невидими и не влиаят върху топлината, но имат значително биологично действие.

Защо да се предпазваме от слънцето?

Слънчевото лъчение има разрушителни ефекти върху кожата, които варират от слънчева еритема (слънчево изгаряне) до ускорено стареене на кожата и рак на кожата. Излагането на слънце е водеща причина за рак на кожата, най-сериозната последица от облъчването. Но също така трябва да се вземе под внимание и рискът от топлинен удар, слънчасване, фоточувствителност, възпаление на очите и слънчева алергия ...

  • 85% от UVB лъчите се спират от епидермиса, само 15% достигат дермата. Техният размер зависи от сезона, надморската височина и часа. Те са тези, които причиняват тен и слънчеви изгаряния, които са естествена аларма,  сигнализираща, че кожата е била прекомерно облъчена с UVB. Основният ефект на дългосрочно UVB облъчване е канцерогенен.
  • UVA-лъчите проникват дълбоко в кожата, тъй като 50% от тях достигат дермата. Те присъстват през цялата година, те преминават през облаците и прозорците. Те са отговорни за стареенето на кожата (фотостареене) и индуцират образуването на свободни радикали, които атакуват клетъчните структури и ДНК. Те имат канцерогенен ефект, но в по-малка степен, отколкото UVB.
  • Облъчването с UV-лъчите зависи от характера на земната повърхност, където те падат: снегът отразява приблизително 80% от UV-лъчите, пясъкът 15%, водата 25%. На 40 см под водата, UV-лъчите са  все още около 40% от тази на повърхността!

UVA и UVB-лъчите са отговорни за рака на кожата, защото те отслабват имунната й защита, което води до оксидативен стрес и генериране на увреждания в ДНК и което може да доведе до появата на ракови клетки.

Какво е въздействието според различния тип кожа?

Различните типове кожи реагират по различен начин на слънчевите лъчи, тъй като всеки човек има своя собствена фоточувствителност, характерна за неговия фототип. Фототип е качеството на реакцията на субекта на въздействието на слънчевата светлина. Има 6 фототипа, които се класифицират според тена, цвета на косата, наличието или липсата на лунички, риска от това човек да стане жертва на слънчево изгаряне или обратното - капацитета му за добиване на тен.

Фототип I: млечна кожа (червенокоса), винаги изгаря, никога не хваща тен, много лунички.

Фототип II: светла кожа, винаги изгаря, може да придобие светлокафяв цвят, много лунички.

Фототип III: светла до матова кожа,  често изгаря, винаги добива тен (светлокафяв до средно тъмен), възможни лунички.

Фототип IV: матова кожа, рядко изгаря, винаги добива тен (тъмен цвят), без лунички.

Фототип V: тъмна кожа, никога не изгаря, винаги добива тен (много тъмен цвят), без лунички.

Фототипно VI: черна кожа, никога не изгаря, без лунички.

Колкото повече вашият тип кожа е светъл (фототип III, и особено I и II), толкова повече ще трябва да използвате по-силни слънцезащитни средства.

Как функционира почерняването?

Почерняването при естествена слънчева светлина, задействано предимно от UVB-лъчите е естественият отговор за защита на кожата срещу агресията на слънцето, но не е непреодолим щит. Придобитият тен често предпазва от слънчево изгаряне, но не трябва да подбужда към прекалено печене на слънце, тъй като това може да доведе до дългосрочни ефекти (рак на кожата в частност).
Излагането на слънце активира меланоцитите, които произвеждат меланин, като защитна реакция. Меланинът мигрира към повърхността на кожата. Междувременно, кожата става по-дебела (увеличава се дебелината на роговия слой) като защитно действие в допълнение към пигментацията. Внимание, UVA предизвиква незабавна пигментация, която трае само няколко часа, това не е тен, а окисляване, видимо само след излагане на слънце. UVB-лъчите са отговорни за "истинския" тен, който започва да се появява 2-3 дни след началото на слънчевите бани и достига максимума след 3 седмици излагане на слънце.

Какви са последствията за състаряването?

Според експертите  80% от стареенето на лицето е причинено от излагането на слънце! Стареенето,  свързано с излагане на слънце се нарича фотоувреждане: то се проявява с дълбоки бръчки, пигментни петна и теланжиектация  - постоянно разширение на малките подкожни кръвоносни съдове. Този тип ускорено стареене се отнася за всички по-често излагане на слънце области, като лицето, ръцете, лактите, врата ... UVB и UVA-лъчите оказват сериозно влияние на клетките на кожата, унищожават колагена и еластина и може да доведат до развитието на ракови тумори. Достатъчно убедителни причини, за да проявяваме отговорно отношение към слънчевите лъчи и да търсим защита при  всяко излагане на слънце.

* GilchrestB A и сътр, Ефект на хронологично стареене и фотостареене:. Преглед, J Am Acad Dermatol 1989; 21 (3 Pt 2): 610-3

Какви са последствията за състаряването?

Според експертите 80% от стареенето на лицето е причинено от излагането  на слънце! Стареенето,  свързано с излагане на слънце се нарича фотоувреждане: то се проявява с дълбоки бръчки, пигментни петна и теланжиектация  - постоянно разширение на малките подкожни кръвоносни съдове. Този тип ускорено стареене се отнася за всички по-често излагане на слънце области, като лицето, ръцете, лактите, врата ... UVB и UVA-лъчите оказват сериозно влияние на клетките на кожата, унищожават колагена и еластина и може да доведат до развитието на ракови тумори. Достатъчно убедителни причини, за да проявяваме здрав разум към слънчевите лъчи и да търсим защита при всяко излагане на слънце.

* GilchrestB A и сътр, Ефект на хронологично стареене и фотостареене:. Преглед, J Am Acad Dermatol 1989; 21 (3 Pt 2): 610-3