През пубертета и в зряла възраст, пъпките често влияят сериозно на емоционалния ни баланс.

И това е нормално, предвид, че живеем в общество, ориентирано към външния вид и образ. Не е лесно да се изправим пред другите, а и пред собствената си представа за това как те се взират в несъвършенствата ни, всеки ден. Последиците от тази перспектива понякога могат да бъдат много болезнени за самочувствието и самооценката ни. Проучване сочи, че 8 от 10 подрастващи вярват, че „външният вид може да определи успеха в живота в бъдеще“ 1.

 

  • В юношеството проблемите с акнето се появяват в деликатния момент, когато сме в процес на изграждане на идентичността си, между съмненията и необходимостта да принадлежим към определена група. Повечето от останалите подрастващи около нас също преминават през същото и това може да ни помогне да се чувстваме по-добре – поне мъничко. 
  • При възрастните често е още по-зле. Несъвършенствата се настаняват трайни по лицето ни, чувстваме се различни от другите и това често ни изглежда нечестно. Всяка сутрин се гледаме притеснено в огледалото и правим всичко възможно да намерим начин да запазим баланса. Не е лесно да имаме несъвършенства, когато сме твърде възрастни за това. 

 

1 IPSOS 2015
Sad woman reflection in a mirror

Когато имате акне, обикновено смятате, че това е единственото, което хората виждат у вас, и че този проблем ви определя повече от всичко останало. Склонната към акне кожа често е източник на комплекси и липса на увереност, което може да причини трудности във взаимоотношенията, било то любовни или платонични. Те не трябва да бъдат пренебрегвани. Вие не само някой, който има акне. Не оставяйте това да завладее цялото ви ментално пространство и психическия ви баланс. В интерес на истината, днес в социалните мрежи се говори все повече и повече за проблемите, свързани с акнето.

Много известни личности застават зад #bodypositive движението, което се бори с физическата дискриминация и изолацията, до която тя може да доведе. И това е чудесно. Някои хора дори се чувстват напълно спокойни по отношение на акнето си. Ако за вас, обаче, това не е така, най-доброто, което можете да направите, за да си възвърнете увереността и любовта към живота, е да лекувате проблема. Можете да се консултирате с фармацевт, който да ви помогне да откриете правилните продукти за хигиена и грижа, и дори да се консултирате с дерматолог. 

man wfilming himself

Да живеете по-добре с акнето си означава да се грижите за него по-добре. Има различни начини да го направите, но целта е една и съща: не позволявайте на несъвършенствата да ви определят и да заемат почти целия ви живот. 

  • Да стискате пъпките си. Инстинктивно е, но е погрешно. Такъв тип докосване може само да влоши състоянието на кожата ви, и да не забравяме риска от поява на белези в последствие. 
  • Да опитвате какво ли не, от най-лудите предложения на баба ви, до наслагване на различни кремове или твърде честа промяна в рутината за грижа. 
  • Да атакувате кожата си в опит да се отървете от пъпките веднъж завинаги, като я миете с агресивни сапуни и почистващи продукти и груби скрабове – всички тези само ще отслабят кожата. 
teenager touching her pimples

  • Започнете с почистваща програма, подходяща за мазна кожа, и се придържайте към нея, дори и да не слагате грим всеки ден. Не забравяйте винаги да почиствате лицето си два пъти на ден, основата за здрава кожа. 
  • Бъдете внимателни, когато използвате грим за прикриване на несъвършенствата, и избирайте некомедоногенни, неоклузивни продукти, които не запушват порите. 
  • Консултирайте се с дерматолог за персонализирано медицинско лечение, без значение колко тежко е акнето ви. Истинският критерий е какво влияние оказват пъпките на психическото ви здраве. Имайте предвид, че борбата с акнето изисква дългосрочна стратегия. Категоричните резултати могат да дойдат след седмици или дори месеци. Но първите подобрения ще настъпят бързо, особено ако следвате съветите на дерматолога. 
     
woman applying make-up on acne prone skin

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant 500ml, пенлив душ гел за мазна кожа

Ежедневно почистване с изплакване

Комбинирана до мазна кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant

(3 отзива)

Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Ежедневно почистване с изплакване

Мазна и склонна към акне кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant actif

(4 отзива)

Дълбоко почистване, запазва перфектния баланс на кожата

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Sensitive 30ml, лечение за склонна към акне кожа

Дневна грижа

Акнеична кожа Чувствителна и отслабена кожа, склонна към акне

InflaStop™ технология

Sébium Sensitive

(3 отзива)

Успокоява, възстановява хидратацията и елиминира пъпките на чувствителната акнеична кожа.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри