Изключително широко разпространено, акнето засяга поне 80% от подрастващите и 40% от възрастните1. Когато става въпрос за борба с несъвършенствата, автоматично се сещаме за кремове и локални решения…и забравяме напълно за ежедневното почистване, което е нищо по-малко от първата стъпка за предотвратяване на несъвършенствата, която трябва да предприемем. Във Франция 1 от 42 жени не мие редовно лицето си сутрин. Често неглижирано, почистването на кожата трябва винаги да бъде част от всяка анти-акне програма, за да окаже въздействие преди несъвършенствата да са се появили. Това е още по-валидно в настоящата здравна ситуация, в която носенето на маска влошава всеки кожен проблем. Страховитото „маскне“ – комбинация от „маска“ и „акне“ – е нова ежедневна заплаха за мазната. Днес знаем, че използването на адаптиран почистващ продукт за лице два пъти на ден е първата стъпка в грижата за мазната и склонна към акне кожа.

 

1   F. Ballanger и B. Dréno, “Акне”, EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Traité de Médecine Akos. pp. 2–0650, 2010
2  IPSOS, Франция, 12 юли 2019
Woman touching her pimples

От мазна кожа към акне, три важни момента

Проблемите с пъпки и черни точки са свързани с три феномена, типични за мазната кожа, които заедно оказват въздействие.

Excess of sebum

1. Кожата ви произвежда твърде много себум 

Хиперсебореята е типична за мазната кожа и често е съпроводена със запушени пори. Себумът се произвежда в излишък и е с влошено качество. По-плътен, по-раздразващ, той благоприятства появата на несъвършенства.

Pores get clogged

2. Кожата ви се удебелява

При мазната и склонна към акне кожа кожните клетки се умножават (хиперкератоза) и запушват порите, създавайки перфектните условия за поява на комедони, като черните и белите точки. 

 

Bacteria convert in pimples

3. Развиват се бактерии

Натрупването на себум в запушени порите, с малко кислород, създава перфектната среда за размножаване на Cutibacterium acnes, виновникът за възпалените червени пъпки.

woman looking at her reflection

Противното на приетите схващания, пъпките не са свързани с липса на хигиена. По-близко до истината е не достатъчно добра хигиена, а именно, че хигиената не е подходяща за нуждите на кожата. Често е твърде агресивна, каквото е почистването със сапун. Най-добрият начин да се намалят несъвършенствата и черните точки е да се възприеме правилна и цялостна програма за грижа, от почистването до крема, в допълнение към всяко лечение, което би могло да е предписано от лекар. Ежедневната хигиена има ключова роля при всички видове акне, и най-вече при възпалителното акне2. Стига почистващият продукт да е адаптиран към нуждите на мазната и склонна към акне кожа. 

Идеалният почистващ продукт срещу пъпки и черни точки трябва да въздейства върху излишъка от себум и да предотвратява запушването на порите, така че да не се образуват комедони. Има два важни компонента при хигиената за склонната към акне кожа:

 • Нежен почистващ продукт, съдържащ почистващи агенти, които не е агресивен към кожата и който ефективно премахва излишъка на себум и елиминира замърсяванията (пот, например)
 • Кератолитичен почистващ продукт, който да може да изравни текстурата на кожата, нежно да ексфолира повърхността, така че порите да не се запушват.

 • Ежедневно почистване с изплакване

  Мазна и склонна към акне кожа

  D.A.F. Патент

  Sébium Gel moussant actif

  (4 отзива)

  Дълбоко почистване, запазва перфектния баланс на кожата

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant 500ml, пенлив душ гел за мазна кожа
 • Ежедневно почистване с изплакване

  Комбинирана до мазна кожа

  D.A.F. Патент

  Sébium Gel moussant

  (3 отзива)

  Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

 • BIODERMA снимка на продукт, Sebium Sensitive 30ml, лечение за склонна към акне кожа
 • Дневна грижа

  Акнеична кожа Чувствителна и отслабена кожа, склонна към акне

  InflaStop™ технология

  Sébium Sensitive

  (3 отзива)

  Успокоява, възстановява хидратацията и елиминира пъпките на чувствителната акнеична кожа.

  За кого?

  Възрастни, Тийнейджъри

  Почистването на лицето е ключова стъпка в грижата за мазната или склонна към акне кожа. Както току-що видяхме, изборът на правилен почистващ продукт e от решаващо значение. И все пак, колко често почистваме лицето също е съществено. Когато имаме мазна кожа и пъпки, често искаме просто да премахнем всички следи от несъвършенства (себум, лъщене, липса на блясък, неравен тен на кожата…), и така понякога прекаляваме. Твърде интензивното или твърде често почистване може да увреди защитната бариера на кожата и да я сенсибилизира, особено ако се използва агресивен продукт.  

   clock in a bathroom

   Правилната честота на почистване на лицето: 

   • Два пъти на ден, сутрин и вечер
   • Ежедневно с нежен продукт, специално формулиран за мазна и склонна към акне кожа 
   • Допълнителна грижа от време на време, с активен почистващ продукт, който съдържа кератолитични активни съставки (AHA и BHA), винаги, когато имате запушени пори, черни точки и пъпки, до тяхното изчезване.