Изключително широко разпространено, акнето засяга поне 80% от подрастващите и 40% от възрастните1. Когато става въпрос за борба с несъвършенствата, автоматично се сещаме за кремове и локални решения…и забравяме напълно за ежедневното почистване, което е нищо по-малко от първата стъпка за предотвратяване на несъвършенствата, която трябва да предприемем. Във Франция 1 от 42 жени не мие редовно лицето си сутрин. Често неглижирано, почистването на кожата трябва винаги да бъде част от всяка анти-акне програма, за да окаже въздействие преди несъвършенствата да са се появили. Това е още по-валидно в настоящата здравна ситуация, в която носенето на маска влошава всеки кожен проблем. Страховитото „маскне“ – комбинация от „маска“ и „акне“ – е нова ежедневна заплаха за мазната. Днес знаем, че използването на адаптиран почистващ продукт за лице два пъти на ден е първата стъпка в грижата за мазната и склонна към акне кожа.

 

1   F. Ballanger и B. Dréno, “Акне”, EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Traité de Médecine Akos. pp. 2–0650, 2010
2  IPSOS, Франция, 12 юли 2019
Woman touching her pimples

От мазна кожа към акне, три важни момента

Проблемите с пъпки и черни точки са свързани с три феномена, типични за мазната кожа, които заедно оказват въздействие.

Excess of sebum

1. Кожата ви произвежда твърде много себум 

Хиперсебореята е типична за мазната кожа и често е съпроводена със запушени пори. Себумът се произвежда в излишък и е с влошено качество. По-плътен, по-раздразващ, той благоприятства появата на несъвършенства.

Pores get clogged

2. Кожата ви се удебелява

При мазната и склонна към акне кожа кожните клетки се умножават (хиперкератоза) и запушват порите, създавайки перфектните условия за поява на комедони, като черните и белите точки. 

 

Bacteria convert in pimples

3. Развиват се бактерии

Натрупването на себум в запушени порите, с малко кислород, създава перфектната среда за размножаване на Cutibacterium acnes, виновникът за възпалените червени пъпки.

woman looking at her reflection

Противното на приетите схващания, пъпките не са свързани с липса на хигиена. По-близко до истината е не достатъчно добра хигиена, а именно, че хигиената не е подходяща за нуждите на кожата. Често е твърде агресивна, каквото е почистването със сапун. Най-добрият начин да се намалят несъвършенствата и черните точки е да се възприеме правилна и цялостна програма за грижа, от почистването до крема, в допълнение към всяко лечение, което би могло да е предписано от лекар. Ежедневната хигиена има ключова роля при всички видове акне, и най-вече при възпалителното акне2. Стига почистващият продукт да е адаптиран към нуждите на мазната и склонна към акне кожа. 

Идеалният почистващ продукт срещу пъпки и черни точки трябва да въздейства върху излишъка от себум и да предотвратява запушването на порите, така че да не се образуват комедони. Има два важни компонента при хигиената за склонната към акне кожа:

 • Нежен почистващ продукт, съдържащ почистващи агенти, които не е агресивен към кожата и който ефективно премахва излишъка на себум и елиминира замърсяванията (пот, например)
 • Кератолитичен почистващ продукт, който да може да изравни текстурата на кожата, нежно да ексфолира повърхността, така че порите да не се запушват.

Ежедневно почистване с изплакване

Мазна и склонна към акне кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant actif

(4 отзива)

Дълбоко почистване, запазва перфектния баланс на кожата

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Gel moussant 500ml, пенлив душ гел за мазна кожа

Ежедневно почистване с изплакване

Комбинирана до мазна кожа

D.A.F. Патент

Sébium Gel moussant

(3 отзива)

Ежедневен измиващ гел. Премахва замърсяванията, контролира омазняването.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

BIODERMA снимка на продукт, Sebium Sensitive 30ml, лечение за склонна към акне кожа

Дневна грижа

Акнеична кожа Чувствителна и отслабена кожа, склонна към акне

InflaStop™ технология

Sébium Sensitive

(3 отзива)

Успокоява, възстановява хидратацията и елиминира пъпките на чувствителната акнеична кожа.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Почистването на лицето е ключова стъпка в грижата за мазната или склонна към акне кожа. Както току-що видяхме, изборът на правилен почистващ продукт e от решаващо значение. И все пак, колко често почистваме лицето също е съществено. Когато имаме мазна кожа и пъпки, често искаме просто да премахнем всички следи от несъвършенства (себум, лъщене, липса на блясък, неравен тен на кожата…), и така понякога прекаляваме. Твърде интензивното или твърде често почистване може да увреди защитната бариера на кожата и да я сенсибилизира, особено ако се използва агресивен продукт.  

  clock in a bathroom

  Правилната честота на почистване на лицето: 

  • Два пъти на ден, сутрин и вечер
  • Ежедневно с нежен продукт, специално формулиран за мазна и склонна към акне кожа 
  • Допълнителна грижа от време на време, с активен почистващ продукт, който съдържа кератолитични активни съставки (AHA и BHA), винаги, когато имате запушени пори, черни точки и пъпки, до тяхното изчезване.