Чувствителната кожа винаги е била доста често срещан проблем. Напоследък се наблюдава бавен ръст в световен мащаб. Според данни1, 60% до 70% от жените по света страдат от чувствителна кожа и 50 до 60% от мъжете.

Дълго време разпространението на чувствителната кожа беше подценявано. По принцип не е състояние, за което търсите съвет от специалист. Усещанията са субективни, появяват се често и се считат за нормални. Повечето хора не смятат, че това е състояние, за което е необходима медицинска намеса.

И въпреки че е „незначителен проблем“, е ясно, че за хората с чувствителна кожа, това оказва реално влияние върху качеството им на живот. Чувствителната кожа играе основна роля в ежедневието, като влияе върху решенията им с какво да се хранят, какви продукти да купуват, какво облекло да носят и дори къде да отидат, тъй като въздухът на закрито и на открито може да накара кожата да реагира. Ежедневното справяне чувствителната кожа може да бъде истинско бреме за тях. 

Farage MA. Разпространение на чувствителната кожа. Front Med 2019; 6:98.
Sensitive skin role in lifestyle choices

Симптоми на чувствителната кожа

В резултат на все по-големия брой хора, страдащи от това, чувствителната кожа беше квалифицирана през 2017 г. от Международния форум за изследване на сърбежа (IFSI) като легитимен дерматологичен синдром.

 • Д-р Мишел Саяг, алерголог
  Д-р Мишел Саяг, Медицински стратегически директор - BIODERMA.

  Чувствителната кожа се определя като поява на неприятни усещания, включително парене, болка, сърбеж и пощипване, които се появяват в отговор на стимули, които обичайно не  провокират такива усещания. Кожата може да изглежда нормална, но е възможно временно зачервяване да придружава и другите симптоми. Това зачервяване е различно от постоянното зачервяване, свързано с кожни заболявания като розацея.

  Д-р Мишел Саяг, Медицински стратегически директор - BIODERMA.

Всички тези симптоми на чувствителната кожа могат да продължат един, два или няколко часа. Хората, които страдат от това, могат да бъдат подтикнати да променят рутината си за грижа за кожата и дори цели аспекти от начина си на живот, в опит да намерят облекчение. Борбата може да продължи цял живот.

 • Aurélie Guyoux, NAOS Research & Development Director
  Орели Гийу, Научен директор - NAOS.

  Изначално чувствителната кожа всъщност е предимство. Нашата кожа е нашата връзка с околната среда. Тя ни предоставя постоянна информация за естеството на околната среда и потенциалните дразнители, което предизвиква съответните адаптивни и защитни реакции от тялото. Например, кожата ни се адаптира постоянно към високи температури благодарение на механизма за изпотяване, но също и към UV лъчите благодарение на меланина и неговата окислителна защита. Днес кожата трябва постоянно да се адаптира към все повече и различни дразнители. Следователно чувствителната кожа реагира прекомерно с различен интензитет на различни стимули в средата. Тази повишена чувствителност може да бъде регулирана.

  Орели Гийу, Научен директор - NAOS.

Докато изследванията на това състояние все още продължават, за да може то да бъде разбрано в пълнота, BIODERMA идентифицира, че чувствителната кожа има 2 произхода:

Естествената чувствителност се дължи на биологична дисфункция. При това състояние нервните влакна бързо се превъзбуждат, когато са изложени на определени дразнители, и кожата реагира прекомерно. Появяват се различни симптоми. Естествената чувствителност обичайно е перманентно състояние.

Nerve fibres

Има и предизвикана чувствителност, която възниква поради редица фактори в околната среда и начина на живот. В днешната градска среда лицето ви е постоянно изложено на ежедневни дразнители – замърсяване, UV лъчи, стрес и др. За да се защити, кожата произвежда свободни радикали. Когато тези агресивни към кожата фактори станат твърде много, кожата произвежда твърде много от тези свободни радикали. Това създава оксидативен стрес, който изменя защитната бариерна функция на кожата, така че да проникнат още повече дразнители. Оксидативният стрес и променената бариерна функция заедно водят до възпаление и сенсибилизирана кожа. Предизвиканата чувствителност може да изостри естествената чувствителност. Тя може се проявява като временно състояния в зависимост от начина на живот и околната среда, но в световен мащаб се увеличава все повече.

Skyline sunrise

И в двата случая чувствителната кожа е в дисбаланс и не може да се отбранява правилно. Всъщност чувствителната кожа е в непрекъсната борба за това да се възвърне към нормално, здравословно състояние. Когато е реактивна, много по-трудно може да се върне към нормалното си състояние. Развива се порочен кръг – между нормалното състояние и реакцията към средата, когато се появяват пощипване, сърбеж, парене и зачервяване. Всички признаци, че чувствителната кожа е налице.

Какво провокира чувствителната кожа?

Факторите, които могат да провокират чувствителната кожа, са много и различни, с широк кръг източници.

Замърсяване от околната среда Замърсяване от околната среда, различни летливи органични съединения, тежки метали, прахови частици могат да засегнат кожата.
UV лъчи UV лъчите също влияят на чувствителната кожа.
Температура Високи или ниски температури, вятър, влажен или сух въздух, климатизация, смяна на сезоните – всички тези фактори могат да предизвикат чувствителност на кожата.
Препарати Перилните препарати, сърфактанти и други почистващи продукти могат да са твърде груби към кожата.
Хормони Хормоните, свързани с бременността и менструалния цикъл, могат да повлияят на състоянието на кожата. 42% от жените в пременопауза казват, че кожата им се усеща по-чувствителна точно преди или по време на менструалния цикъл, а над 70% от жените след менопауза казват, че чувствителността на кожата им се е увеличила след менопаузата.
Начин на живот и ежедневни избори Фактори от начина на живот – като пушенето, приемането на контрацептиви, бръсненето, някои тъкани, проблеми със съня, умора и определени храни, могат също да имат влияние върху чувствителната кожа.
Козметика и грим Козметичните и грим продукти могат да съдържат дразнещи молекули като пигменти, консерванти или сулфити. Почистването с нежен, недразнещ и адаптиран измивен продукт, който запазва кожната бариера, е от съществено значение за чувствителната кожа.
2 Farage et al. 2020, Laurent Misery et al. 2017

BIODERMA снимка на продукт, Sensibio H2O 500ml, Мицеларна вода за чувствителна кожа

Ежедневно почистване без изплакване

Чувствителна кожа Нормална кожа

Micellar технология

Sensibio H2O

(4 отзива)

За чиста и естествена кожа. Успокоява, премахва грима и замърсяванията от околната среда.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Ежедневно почистване с изплакване

Чувствителна кожа

D.A.F. Патент

Sensibio Gel moussant

(4 отзива)

Успокояващ мицеларен почистващ гел, който засилва естествената хидратация на кожата.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Чувствителна и сенсибилизирана кожа

Технология Defensive

Sensibio Defensive

(3 отзива)

Активен, успокояващ крем, който подсилва собствените защитни сили на кожата срещу агресори.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Чувствителна и сенсибилизирана кожа

Технология Defensive

Sensibio Defensive rich

(Все още няма отзиви)

Активен, успокояващ крем, който подсилва собствените защитни сили на кожата срещу агресори.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Чувствителна кожа

Toleridine™ патент

Sensibio Eye

(Все още няма отзиви)

Успокояваща и хидратираща грижа за чувствителната кожа на околоочния контур.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри