Mature skin

Остаряването на лицето не може да се сравнява с това на тялото, тъй като кожата на лицето е подвластна на неговото изражение и мимики и на законите на земното притегляне. Постоянните движения, с които е свързана кожата на лицето също са причина за нейното остаряване, още повече, че функциите на кожата са отслабени и вследствие от излагането на слънце, от тютюнопушенето, от лошото хранене и от вътрешни генетични качества.

Днес все повече знаем за факторите, които влияят на стареенето,  и търсим решения как да забавим този естествен физиологичен процес, както и как да поправим някои аспекти.

Age

Стареенето е свързано с прогресивно забавяне на кожния метаболизъм, който започва на 25-30 годишна възраст при жените и се развива бавно във времето. Наблюдава се увреждане на кожната тъкан и на цвета на кожата, като се появяват бръчки. По-тънка и по-суха, кожата става по-нерезистентна на външни влияния, по-малко гъвкава, защото хидролипидният филм изтънява с намаляване на секрецията на себум.

Hour

Както всички останали органи, кожата остарява по хронологичен ред, програмиран генетично. Този феномен обаче се влияе от нашия начин на живот, от нашето хранене, отровните влияния, на които сме изложени и от стреса.

Sun

Кожата е особено податлива на външните влияния, защото е преградна стена между организма и околната среда, носеща в себе си всички агресивни фактори като UV лъчи, свободни радикали и т.н...

Bioderma - Woman protecting from the sun

Днес се знае, че кожата е предмет на два вида стареене:

 1. Вътрешно стареене:
  това е хронологично остаряване във времето, което засяга целия организъм и зависи от генетични и физиологични фактори, понякога и от патологични.
 2. Външно стареене:
  свързано с условията и начина на живот, основно с излагането на слънце, но също и с тютюнопушенето, със стреса и замърсяването на околната среда.

Клинични белези за стареене на кожата

 • Загуба на блясък
 • Бръчки и линии
 • Загуба на здравина
 • Сухота
 • Дискомфорт
 • Петна от пигментации

Там, където се срещат тези два процеса се намесва и оксидантният стрес, една от основните причини за стареене на кожата. Под въздействието на свободните радикали, този биологичен феномен уврежда структурата на нашите клетки ( ADN, мембрани и протеини...). Организмът ни естествено произвежда свободни радикали, но нашите клетки разполагат със съответната защита. С възрастта настъпва неравновесие между външните агресори (оксиданти) и възможностите за защита (анти-оксиданти).

В действителност потенциалните агресори се увеличават с напредване на възрастта и с условията на живот (UV лъчи, замърсяване, тютюнопушене), защитните сили на организма са намалели и стареенето се ускорява... Ето защо антиоксидантите играят решителна роля в борбата срещу стареенето. Молекули, които се противопоставят на свободните радикали като ги дебнат и прихващат (витамин С и Е), или като усилват антирадикалната система на кожата (селен, цинк, коензим Q10, super-oxyde-dismutase). Тези молекули ограничават лошото влияние на оксидантния стрес, който е причина за стареенето, върху кожните клетки.

Sun

РОЛЯТА НА UV ЛЪЧИТЕ

UV Лъчите са една от основните причини за стареенето на кожата.  Достатъчно е да видите зоните в човешкото тяло, които са изложени на светлина – шия, деколте, ръце до лактите и китките, за да разберете нанесените от слънцето поражения. Кожата се набръчква и могат да се появят редица увреждания, причинени от слънчевите лъчи. UV лъчите индуцират жестоки вреди директно върху епидермиса и дермата. Резистентността на кожата към слънцето е различна, в зависимост от нейния фототип. При русите хора, със светъл фототип, кожата остарява много по-бързо от тази на хората с матова или тъмна кожа. Честотата и продължителността на излагане на слънце са също условия за стареене, което започва още от детството, тъй като кожата „помни“ всички UV лъчи, получени през живота на индивида.

 

Smoking

РОЛЯТА НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Друг значим фактор за стареене, както директно, така и с индиректна токсичност е влиянието на съдовата система. Тютюнът уврежда еластичните фибри на кожата и увеличава производството на свободни радикали. Достатъчно е да видите лицето на една пушачка, която се излага на слънце, за да разберете влиянието на тези два фактора, взети заедно!

 

Food

КАКВА Е РОЛЯТА НА ХРАНЕНЕТО?

Качественото и балансирано хранене са  особено важни. Небалансирано, бедно на протеини, липиди, витамини, олигоелементи и антиоксиданти хранене, не внася необходимите елементи за защита на организма и за кожната регенерация. Затова следвайте съветите, които се дават по време на кампаниите за превенция.

Подхранвайте тялото си с вода, олигоелементи, витамини, протеини, липиди, богати на омега 3 и омега 6 - въглехидрати с бавно действие.

. Яжте най-малко 5 порции плодове и зеленчуци на ден;
. Разнообразявайте храната си (животински протеини, растителни масла);
. Не яжте нито много мазно, нито много сладко.

Бъдете разумни!

Stress

РОЛЯТА НА СТРЕСА

От биологична гледна точка, последиците от стреса в процеса на стареене на кожата са еднакви за цялото тяло. Това означава, че стресът е голям консуматор на енергия и голям производител на свободни радикали. Но това, което стресът причинява на лицето, е напрежението в лицевите мускули, тъй като се усеща една постоянна тяга и стареенето се усилва чрез „гърчове“. От друга страна липсата на сън или недобрият сън намаляват способностите на организма да се възстановява и да се защитава. Ако човек иска да забави процеса на стареене ще трябва да има здравословен начин на живот (сън, качествена храна, ограничаване на токсините...).

Равни ли сме пред стареенето?

Не, не сме равни пред стареенето!  Някои кожи се „сбръчкват“ по-бързо от други. Например фината и суха кожа ще има по-рано и по-лесно бръчки от хората с мазна и по-дебела кожа. Белите кожи повече се сбръчкват от тъмните. Гените и качеството на живот ще влияят върху способността на кожата ни да регенерира.
Във всеки случай младата кожа трябва да бъде пазена от външните фактори, способни да я увредят (слънце, замърсяване, свободни радикали...). След това, когато пожелаем можем да използваме козметика против стареене, която да поддържа гъвкавостта, блясъка и еластичността на кожата.

Целта им е да задвижат биологичните механизми, които вече се забавят: епидермисът се възстановява със забавено темпо, кожата изтънява, обменът между дерма и епидермиса намалява, деградират и съставките на кожата... При нормални условия, кожната тъкан се възобновява на всеки 28 дни.

Една зряла кожа много по-трудно се възстановява и се нуждае  от специални грижи, които да създадат оптимални условия за нейната регенерация. Процесът на регенерация на тъканта е от основно значение за борбата със стареенето на кожата, тъй като тя е една много сложна бариера, която ни предпазва от околната среда.

Съвсем естествено, ако е добре поддържана, тя ще бъде достатъчно силна, за да се бори с външните агресори и много по-бавно ще се сбръчква. Кожата е като стена, трябва да бъде едновременно гъвкава и резистентна. Добрата кожна регенерация позволява да я поддържаме в нейната оптимална форма.

Bioderma - a woman with mature skin applying cream

Избягвайте всички външни източници, които допринасят за стареенето, като адаптирате вашия начин на живот доколкото е възможно към:

 • Минимално излагане на слънце, нанасяне непрекъснато на добра слънцезащита,
 • Избягване на цигари, уравновесено хранене, достатъчно количество вода за една добра хидратация,
 • Грижа за емоционалното равновесие, регулиране на стреса,  спазване на задоволителна физическа активност, водене на здравословен начин на живот и създаване на качествени условия за сън.
Woman drinking water

Повече от всякога хигиената на лицето трябва да бъде усърдна, с редовно миене и сваляне на грима, с помощта на щадящи препарати, които не дразнят епидермиса.

Пилингът може да стимулира възобновяването на кожата, само ако е с нежно действие, особено при чувствителни и/или алергични кожи.  При употреба на някои дразнещи съставки, кожата е много реактивна, стига до възпаление, например при пилинг, плодови киселини, консерванти, парфюми...) и изисква продукти с „висока сигурност“, специално създадени за чувствителни кожи.

Внимавайте с парфюмираните продукти и с био продуктите, в които има много растителни съставки, източник на многобройни контактни екземи. Продуктите на био козметиката не предпазват чувствителните кожи! Идеалният случай са продуктите, които са най-близо до самото естество на кожата – съдържат елементи, които по принцип се съдържат в кожата.

Woman cleaning her face

Освен задължителната слънцезащита, могат да се препоръчат много различни стратегии в зависимост от възрастта на човека.

Колкото повече остарява кожата, толкова повече се изсушава и се нуждае от подхранване и хидратация. След тридесетата годишнина,  грижите за кожата допринасят за забавяне на кожното стареенето на лицето, и за изглаждане на бръчките.

Грижите за регенериране на кожата действат по-активно през нощта и затова при зряла кожа акцентът е при вечерната грижа.Човешкото тяло е една невероятна машина, която се адаптира към околната среда. През деня то се бори за своето оцеляване, а през нощта почива и се възстановява! При кожата е същото, сънят е от голямо значение за регенерация на тъканите.

Колкото по-добре е поддържана една кожа, толкова по-способна става в борбата срещу външните фактори.

Bioderma - Жена, която нанася крем по лицето си