Allez au contenu Allez à la navigation

ДЕРМОЛЕКСИКА

Дермoлeксика

Дерматологията и вашата кожа от А до Я с нашата ДЕРМОЛЕКСИКА:  лексиката в дерматологията и задължителните термини, които трябва да знаете, за да разберете по-добре как функционира вашата кожа и действието на съответните продукти.

МУКОЗЕН СЛОЙ

Наричан също така мукозна тъкан на Малпиги,  този слой от епидермиса се намира между основния (зародишен) и зърнестия слой и е съставен от кераноцити, разположени в множество редове един върху друг.

МИЦЕЛАРНА ВОДА

Воден разтвор съставен от тенсиоактиви (елементи, които намаляват налягането на водата в кожата), които се групират в организирани агрегати, наречени мицели.

МАСТНА ЖЛЕЗА

В повечето случаи тази жлеза е свързана с косъм и секретира себум.

МЕЛАНИН

Пигмент с тъмен цвят, произведен от меланоцитите (клетки, отговарящи за пигментацията), предпазващ кожата от слънцегреенето. Под влияние на слънчевите лъчи увеличава своя  синтез.

МЕЛАНОЦИТИ

Клетки, които се намират в дермо-епидермалната гранична зона и които синтезират меланин  - виновник за кожната пигментация.

МЕЛАНОГЕНЕЗА

Процес на образуване на пигмента меланин.

МЕЛАНОМ

Канцерогенен тумор,  за който е характерно ненормално увеличение на меланоцитите и който най-често се проявява като пигментирано петно. Ако не се открие навреме, развитието му може да бъде фатално.

МИКРОКИСТА

Малка кожна възпалена подутина, съставена от себум, от кератинови клетки и/ или от бактерии, вследствие на запушването на мастния канал от комедон.