Allez au contenu Allez à la navigation

ДЕРМОЛЕКСИКА

Дермoлeксика

Дерматологията и вашата кожа от А до Я с нашата ДЕРМОЛЕКСИКА:  лексиката в дерматологията и задължителните термини, които трябва да знаете, за да разберете по-добре как функционира вашата кожа и действието на съответните продукти.

КЛЕТКИ НА ЛАНГЕРХАНС

Това са клетки от епидермиса, които влияят на имунната система.

КОЛАГЕН

Фиброзен протеин, който присъства в епидермиса и се произвежда от фибробласти, като допринася за цвета и еластичността на кожата.

КОМЕДОГЕН

Фаворизира появата на комедони (“черни точки“).

КОМЕДОН

Кожен недостатък, който съдържа себум. Познати са два типа: отворен комедон или „черна точка“ и затворен комедон или „микро киста“.

КОРНЕОЦИТИ

Клетки от роговия слой на епидермиса ( най-горния негов слой ), чиято основна роля е опазване на  кожата от външни фактори.

КОЖНО МАСТНИ ФЕЛИКУЛИ

Ансамбъл, в който се включва един косъм, една или повече мастни жлези и един повдигащ мускул ( това е мускул, който предизвиква настръхване на космите).

КЕРАТИН

Основен протеин, който се съдържа в клетките на роговия слой и е главна съставка на космите и ноктите. Резистентен е особено на външни механични фактори.

КЕРАТИНИЗАЦИЯ

Процес, при който  кератиноцитите от основния слой се превръщат в корнеоцити ( кератиноцити от роговия слой).

КЕРАТИНОЦИТИ

Това са генериращи епидермиса клетки, които произвеждат кератин и много други съставки, които се намесват във възпалителните процеси.