Dehydrated skin

Дехидратираната кожа се проявява като загуба на блясък и усещане за дискомфорт, по-слабо, или по-силно изразено усещане за опънатост особено след измиване, могат да се появят и сквами.

В повечето случаи това е преходно състояние, което невинаги е свързано с наличие на „суха“ кожа. Мазната кожа също може да преминава през периоди на дехидратация.

Кои са причините за дехидратирането на кожата?

Woman drinking water
 • Водата и въздухът са основни елементи на живота.
 • При възрастните хора водата представлява 65% от цялото тегло.
 • Ако човек тежи 70кг., то тялото му съставлява около 49 литра вода, от които 15% са концентрирани в кожата.
 • Ролята на водата е фундаментална. Тя е резервоарът, от който другите органи черпят. Чрез нея се осъществява обмена с външния свят: водата се движи от дерма към повърхността като по пътя се напояват отделните слоеве чрез дифузия.
 • Този воден поток се нарича НЗВ (незначителна загуба на вода).  Кожата се предпазва от хидро-липидния филм, който я покрива, но именно роговият слой (най-горният слой на епидермиса) спира този процес на изпаряване.
 • В случай на увреждане на тази физиологична бариера, НЗВ се увеличава и прави кожата суха.  Водата в дерма вече не циркулира до епидермиса и хидролипидният филм вече не изпълнява своята роля. 

Набор от фактори могат да са причина за дехидратацията

 
Cold

Фактори от околната

среда като студ, вятър, замърсяване, UV лъчи...;

Smoking

Фактори

като тютюн и алкохол;

Stress

Емоционални фактори

като стрес и умора;

Pills

Някои медикаменти

антиакнеични, антихолестеролни;

Essential oils

Агресивни козметични продукти

детергенти, изсушаващи и излющващи.

Кожата е много чувствителна към водния недостиг, затова е снабдена с водно регулаторен механизъм.


1) Кожно водно регулиране

70% от кожата е съставена от вода. От тях 75% се намират в дълбочината на дермата, където водата играе важна роля за здравината на кожата.

Хидратацията на епидермиса е резултат от действието на 2 елемента:

 • статичната вода, която е неподвижна
 • и динамичната, която се движи.

Именно водното регулиране позволява да се установи равновесие между тези 2 водни състояния, което е гаранция за физическата и функционалната цялост на кожата. При водното регулиране се намесват 3 основни фактора: ЕФХ (естествени фактори за хидратиране), липидите от роговия слой и аквапорините.

Water drops

Кожата и водата играят ролята на бариера

Роговият слой е съставен от клетки, чиито ядра вече не са „циментирани“ от липиди, наричани интеркорнеоцитарни липиди.  Количествено и качествено тези липиди са необходими за целостта на роговия слой, тоест за неговата функция на „бариера“.  При тяхната липса или увреждане се губи кохезията на клетките. Резултат на това е прекомерното потене, което се нарича незначителна загуба на вода (НЗВ, постоянно, леко и естествено изпаряване на водата в организма). Една добре хидратирана кожа трябва да е способна да задържа водата в себе си, което определя и значението на интеркорнеоцитарните липиди.

За какво служат аквапорините?

Аквапорините са канали, по които водата циркулира в епидермиса. Протеините се произвеждат от кератиноцитите (клетки на епидармиса) и са вмъкнати в техните мембрани, за да позволят преминаването на водните молекули. Това движение е задължително за кожата. Всъщност в епидермиса няма съдове. Всички необходими елементи за живота на клетките (минерални соли, витамини, хранителни елементи), които се движат чрез кръвта до дерма, достигат до горните слоеве на кожата благодарение на аквапорините. Без аквапорини, епидермисът не можа да се „храни“.

 

2) Фактори за водно регулиране, ЕФХ ( естествени фактори за хидратиране)

ЕФХ са молекули, способни да задържат водата в роговия слой, затова се наричат овлажняващи молекули. Най-известните ЕФХ са уреята и млечната киселина.

Други субстанции, които се използват в козметиката имат същите свойства, в случая глицеринът и ксилитолът.

 

Как да различим дехидратираната от сухата кожа?

Дехидратираната кожа в повечето случаи може да бъде временно явление и обратим процес, ако се полагат нужните грижи за кожата. 

Увреждането на горния слой на епидермиса води до липсата на вода. Липсата на хидратация води до влошена бариерна функция на кожата и до дискомфорт.

За разлика от дехидратираната кожа, сухата и много суха кожа е постоянно състояние, което определя спецификата на кожата, на която липсват вода и липиди. За да научите повече за суха до много суха кожа, натиснете тук.

 

Кой е застрашен?

Всички видове кожа могат да бъдат засегнати от процес на дехидратация при различни обстоятелства и сезони.

 

Дерматологията ще установи какъв тип е вашата кожа и ще ви помогне да определите потенциалните фактори за дехидратация: промяна в работната среда, къпането в басейн, употребата на агресивен сапун или душ-гел, скорошно заболяване, медикаментозно лечение (антихолестеролно...).

Влошаващите фактори е добре да се избегнат, ако е възможно.

dermatologist skin consultation

 • Въпреки че дехидратацията на кожата да е свързана с лоша мобилизация на водата в нея, трябва да се отчете ежедневният принос на вода в тялото – минимум 1,5 литра на ден (освен в противопоказни медицински случаи).
 • Важна е здравословната атмосфера у дома, да няма претопляне на въздуха и използване на климатици, защото те ускоряват изпаряването.
 • Също така е много важно хигиенните и козметичните продукти да са щадящи към кожата: измиващи средства без детергенти, съобразени с типа кожа, хидратиращи (според зоната и степента на сухота под формата на млека, кремове, балсами, помади, масла).

Чрез правилната хигиена и грижа целта е да се намали изпаряването на водата и да се поддържа необходимото количество вода в епидермиса, както и да се възстанови вредената кожна бариера.

Woman doing sport

Както за тялото, така и за лицето използвайте продукти, с подходящо рН, които не са агресивни за кожата и са без сапун и които имат хидратиращи и овлажяващи съставки.

Woman washing her face with water

Два пъти дневно след измиване не забравяйте да нанесете деликатен хидратиращ и омекотяващ крем за грижа за поддържане на кожната бариера и намаляване усещането за опънатост на кожата.

Пазете се при силен студ и вятър или при излагане на слънце. Хидратирайте обилно кожата си след плуване в басейн за ограничаване на изсушаването от хлора.

Bioderma - Жена, която нанася крем по лицето си

Ежедневно почистване без изплакване

Дехидратирана чувствителна кожа

Aquagenium™ патент

Hydrabio H2O

(1 отзив)

Почистваща мицеларна вода, която стимулира задържането на влагата в кожата

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Дневна грижа

Дехидратирана чувствителна кожа Суха до много суха чувствителна кожа

Aquagenium™ патент

Hydrabio Crème

(1 отзив)

Богата хидратираща грижа, осигуряваща интензивна хидратация и блясък.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри

Серум

Дехидратирана чувствителна кожа

Aquagenium™ патент

Hydrabio Sérum

(3 отзива)

Серум за моментална и дълготрайна хидратация.

За кого?

Възрастни, Тийнейджъри