Спортът се възприема като сфера, доминирана от мъже и постигането на равенство между половете е ограничено поради социални стереотипи и дефиниции за „мъжественост“, които обикновено дискриминират жените като „мъжкарани“. Често ролята на жените, отредена от обществото се състои в това да прекарват повече часове в грижа за семейството, а това дава своето отражение върху времето, което им остава за спортни дейности. Необходима е промяна на тези стереотипи, за да се постигне равенство в спорта между половете, което да доведе до по-широко участие на жените в спорта. 

В продължение на 6 години организираме BIODERMA Women’s Run и броят на записали се участнички нараства с всяко следващо издание на състезанието. Затова ви каним да заемете своето място на старт линията и тази година на 15 юни пред НДК.

Жени, които ще те вдъхновят да бягаш

Катрин Швитцер

Първата жена, пробягала маратон

През 1967 г., Катрин Швитцер става първата жена, която пробягва Бостънския маратон, във време когато на жените не им е било позволено да участват. Tя успява да преодолее над 40 км трасе под номер 261.

*Снимка: www.skysports.com

Бети Линдберг

Поставя световен рекорд на 98 годишна възраст

Бети Линдберг започва да бяга на 60 години и на 98 годишна възраст поставя световен рекорд за възрастова група 95-99 години, завършвайки Publix Atlanta 5K за под час. 

*Снимка: www.runnersworld.com

Всяка една от вас

Чакаме те на 15 юни

За шеста поредна година ни вдъхновявате да организираме BIODERMA Women’s Run. На 15 юни ще бъдем на същото място, за да бягаме и да се забавляваме. Очакваме ви. 🏃‍♀‍

Бягане за напреднали и за начинаещи

Тази година отново даваме възможност за участие на всички ентусиасти - без значение напреднали или начинаещи. 😉 

Kатегориите са

🏃 3 километра дистанция за бързина;  
🏅 5 километра дистанция за бързина; 
👩‍👧 Мама & аз – бягане с деца до 10-годишна възраст на 3 километра; 
👧🏻 Teen Girls Run – за момичета от 10 до 15-годишна възраст, на 3 километра; 
💃 Най-оригинален костюм – за най-смелите и екстравагантни участнички. 

Освен каузата на женското бягане, BIODERMA Women’s Run има и друга, благотворителна, цел. 20% от средствата от такси за участие в BIODERMA Women’s Run се даряват на Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, което BIODERMA подкрепя от 2018 г. чрез кампанията „Заедно сме в училище без граници“. Тя дава шанс на децата с онкохематологични заболявания да продължат учебния процес по време на лечението си. Проектът обхваща над 100 деца в училищна възраст, които се лекуват в клиниките по детска онкохематология.