Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
 1. Ноември
 2. Декември
 3. Януари
 4. Февруари
 
Епизод 2
Въздействието на околната среда върху кожата

Нашият начин на живот може да компрометира защитната роля на кожата ни. Слънце, студ, вятър, замърсяване, климатик, хлорирана или твърда вода, и др. – всички тези фактори на околната среда водят до физиологични реакции, които могат да променят ефективността на кожната бариера.

Как функционира кожата?

Защитната роля на кожата се дължи главно на горния, рогов слой на епидермиса. Той се обновява постоянно и се състои от мъртви клетки, които се елиминират от повърхността на кожата по време на  естествения процес на излющване. Роговият слой регулира влажността на кожата, като задържа влагата в нея и предотвратява значителната загуба на вода. (Виж епизод 1

Когато околната среда става агресивна, например при студено време, роговият слой вече не изпълнява функцията си: дехидратацията се увеличава, излющването на мъртвите клетки се променя и настъпва възпалителен процес. В резултат на това кожата става суха и причинява дискомфорт.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„Сухата кожа се усеща физически, като самите усещания варират от дискомфорт до стягане, последвано от силен сърбеж. Сега, със застудяване на времето, при нас вече идват първите пациенти с такива оплаквания. Грапавостта на кожата е признак за раздразнение или влошено състояние и означава, че естественият процес на обновяване на кожата е нарушен. При появата на тези признаци, трябва да се действа бързо, защото епидермисът се нуждае от подхранване под формата на вода и липиди.“

 

Нашите препоръки за продукти
Atoderm Crème

Успокояващ, възстановяващ и хидратиращ крем

ЛицеТяло

Интензивен, облекчаващ сърбежа и възстановяващ балсам за много суха, раздразнена и атопична кожа

ЛицеТяло

Това е идеалната температура за вземане на душ или вана, ако имате суха кожа. Не стойте прекалено дълго във ваната, защото, колкото и да е странно, химическият състав на водата, който може да е различен в отделните региони, изсушава кожата.  

За да бъде кожата здрава, създайте благоприятна среда във Вашия дом, като поддържате температура от 20°C през деня и 19°C през нощта с влажност на въздуха между 45 и 55%.

Забележка

Макар и не винаги да го осъзнаваме, кожата е в постоянен контакт с нашите дрехи! Ако Вашата кожа е суха, следвайте тези основни правила, особено ако текстилът влиза в пряк контакт с кожата. Това е просто още един начин да вземете мерки за подобряване на заобикалящата Ви среда.

 • Изпирайте новите дрехи преди да ги облечете,
  за да премахнете алергените.
 • Избирайте меки, естествени тъкани,
  като памук или коприна.
 • Избягвайте вълнени или груби материи,
  които могат да раздразнят кожата.
 • При много студено време, носете няколко слоя дрехи,
  така че въздухът да циркулира между пластовете и
  да улеснява регулирането на топлината.

Едно английско научно изследване*
изяснява въздействието на климатиците в офисите.

 • В климатизирана сграда, 16% от хората се оплакват от
  суха кожа и 7% страдат от сърбеж.
 • В сграда без климатици, само 5% от хората
  се оплакват от суха кожа и 3% страдат от сърбеж.

* Британски медицински журнал (BMJ) – брой 289 / 8 декември 1984 г.

Анкета

Винаги ли употребявате хидратиращ продукт след  душ?

Полезни съвети

Хидратиращият продукт не се нанася в момента, в който пожелаете. Подходящото време за нанасяне е непосредствено след душ. Подсушете се без търкане, за да не предизвикате дразнене на кожата. Не пестете продукта, който ползвате, и нанесете във всяка зона количество с размер, колкото един орех. Не забравяйте критичните зони, в които кожата обикновено е суха, като колене, лакти, задните части на ръцете.

 
СЛЕДВА

„ЗАЩИТЕНИ И УВЕРЕНИ ПРЕЗ ЗИМАТА“