Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
 1. Ноември
 2. Декември
 3. Януари
 4. Февруари
 
Епизод 9
Горещо-студено, промяна на температурата

В Лапландия семейство Роузмонт открива много нови неща докато пътешества във вълшебния свят на приказките. Дебелината на снежната покривка е вече 15-20 см, а температурата е паднала почти до -12°C! Да стоят в този студ навън цял ден е невъзможно, трябва от време на време да влизат в хижата, за да се сгреят край камината. Прекрасно! Но не и за кожата, която трудно се приспособява към редуването на топло и студено...

Какво се случва вътре в кожата?

Преминаването от топла в студена среда се отразява на кръвообращението. При ниски температури настъпва вазоконстрикция: кръвоносните съдове се свиват, кръвта се отдръпва от крайниците, за да достигне до жизненоважните органи и да поддържа телесна температура 37°C (виж Епизод 8). В резултат на това кожата на върха на пръстите, краката и ушите побелява. Когато влезете на топло, вътре се случва точно обратното: вазодилатация. Кръвоснабдяването на малките кръвоносни съдове отново се нормализира и те се разширяват, кожата става червена, временно зачервяване се появява и на лицето. Тънката, бледа кожа е особено чувствителна към тези температурни колебания, които много лесно могат да причинят локално възпаление. Хората с този тип кожа са предразположени към розацея, възпалително кожно заболяване, което се променя с времето. Характерното зачервяване може да стане постоянно (еритроза), с видима и необратима дилатация на кръвоносните съдове, състояние, известно още като еритро-розацея, друга форма на заболяването.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„В нашата практика виждаме много жени със светла кожа, които се притесняват относно зачервяването на лицето си, което е в различна степен. Оплакванията варират от временно зачервяване на кожата до постоянен ангиом, с който се живее много по-трудно. Наблюдаваме тези симптоми и при юноши с акне, които обикновено ползват продукти с много силни съставки, отслабващи кожата. Кожа, която е склонна към зачервяване, изисква третиране с нежни почистващи продукти, нанасяне на хидратиращ крем, регулиращ чувствителността на кръвоносните съдове, както и защита от студа и слънцето през цялата година, за да се избегне трайната дилатация на кръвоносните съдове. Като последна мярка, зачервените участъци могат да се лекуват с лазер, но често има рецидиви.
Хидратиращите кремове и слънцезащитните продукти могат да удължат интервала между лечебните сеанси. “

Нашите препоръки за продукти
Atoderm Crème

Успокояващ, възстановяващ и хидратиращ крем

ЛицеТяло

Sensibio H2O AR

Иновация срещу зачервяванията: почистваща мицеларна вода за кожа със зачервявания

ЛицеОчи

Sensibio AR

Ежедневен крем против зачервяване

Лице

Розацеята засяга около 10% от населението в Европа и се наблюдава голяма разлика между южните (1,5%) и северните (10%) страни, тъй като заболяването засяга предимно хората с тънка, светла кожа. Заболяването се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. 

Бележка

Слънцето и термичният шок са основните фактори, които причиняват розацея, но алкохолът и пикантните храни също оказват влияние. Желателно е да се избягват и някои видове храни, съдържащи хистамин - молекула, която стимулира разширяването на кръвоносните съдове:

 • Млечни продукти, кисело мляко, сметана, сирене и др.
   
 • Някои видове плодове, например сливи, цитрусови плодове,
  стафиди и др.
   
 • Овкусяване със соев сос, оцет и др.
   
 • Някои зеленчуци, например зелен боб, бял боб,
  грах, патладжан, авокадо и др.

Розацеята се изразява в наличието на видими кръвоносни съдове на повърхността на кожата. Те остават трайно разширени и формират мрежа от тънки линии, които могат да бъдат розови, червени, дори сини или лилави. Розацеята се появява главно върху скулите, отстрани на носа, но понякога може да бъде засегнато цялото лице. Заболяването възниква към 25-30-годишна възраст, като в началото симптомите са незначителни, но постепенно се задълбочават и достигат своя пик към 45-50-годишна възраст.

Анкета

А Вие? Вашата кожа склонна ли е към зачервяване?

 
СЛЕДВА

„Подготовка за пролетта!“