Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
  1. Ноември
  2. Декември
  3. Януари
  4. Февруари
 
Епизод 7
Гимнастика за кожата!

Дори ако времето е много студено, заниманията на открито са за предпочитане в Лапландия. Семейство Роузмонт с радост участва в традиционните спортни занимания на Далечния север: пътуване с шейна, теглена от кучета и елени, каране на снегомобил, разходка със снегоходки и феномена Северното сияние... Невероятно удоволствие за цялото семейство... Но не и за кожата!

Какво се случва вътре в кожата?

Физическата активност при екстремно ниски температури изисква някои предпазни мерки. Откритите участъци на кожата, предимно лицето, са поставени на изпитание. Основният риск е свързан със силните студени ветрове, които могат да раздразнят кожата. Кожната бариера е увредена, кожата губи своите липиди, силно се зачервява и може да се обели. Симптомите са като при тежко слънчево изгаряне. Ултравиолетовите лъчи в Лапландия през декември са много слаби и рискът от слънчево изгаряне за семейство Роузмонт е нулев. Но кожата на лицето все пак трябва да бъде предпазена със слънцезащитен крем за каране на ски: поради минималното съдържание на вода, той създава физическа бариера за защита от негативното въздействие на вятъра и студа, която улеснява регулирането на топлината.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„Бъдете внимателни в планината през зимата, заради студа и вятъра може лесно да забравим за слънчевото изгаряне, защото не усещаме неприятните симптоми на изгарянето.
Всъщност вятърът може да доведе до слънчево изгаряне, защото там със сигурност има ултравиолетови лъчи, а ефектът от тях се увеличава поради надморската височина и отражението от снега.
 Затова е необходимо нанасянето на слънцезащитен крем върху откритите участъци на кожата. Това е много важно за децата, чиято кожа е изключително нежна! Бих искала също така да подчертая необходимостта от защита на очите заради опасното отражение на слънчевата светлина. Когато сме физически натоварени и сме облечени в подходящи топли дрехи, ние се изпотяваме, което е нормално и нашето тяло регулира вътрешната топлина. Дишащите материи предотвратяват мацерацията, която може да предизвика дразнене и зачервяване на кожата, както и изостряне на екземата. И накрая, за да компенсирате загубата на вода, е необходимо вечер да пиете много вода след като си вземете душ! “

Нашите препоръки за продукти
Нов формат

Душ олио за 24-часова хидратация и моментален комфорт още под душа

ЛицеТяло

Слънцезащитен крем за лице за максимална защита

Лице

Хидратиращ балсам за устни

Устни

Трансепидермалната загуба на вода (TEWL) е естествен процес, при който водата се изпарява през роговия слой на кожата. Знаем, че тази загуба варира в зависимост от времето на деня и хронобиологичните ритми, описани по-горе. Но трансепидермалната загуба на вода се променя и според сезоните: През зимата нараства с 30% за лицето и 10% за тялото в сравнение с лятото*. Дехидратацията се влошава и се понижава ефективността на кожната бариера.
 

* Гил Йосипович, Глен Л. Ксионг, Ерхард Хауз, Линда Сакет-Лъндийн, Израел Ашкенгзи, и Катедра по дерматология, Тел Авив, Израел ; Медицински център към Калифорнийския университет в Сан Франциско, Калифорния, САЩ; Медицинския център в Сейнт Пол Рамзи към Катедрата по лабораторна медицина и патология в Университета на Минесота, Минеаполис, Минесота, САЩ.

Бележка

Пригответе се за физическа активност в студеното време! Важно е да носите няколко слоя дрехи (виж Епизод 2) и трябва да пазите ръцете и краката си топли. 

  • Покрийте лицето, челото, врата, бузите и ушите, колкото е възможно повече...
  • Внимавайте с балаклавите, тъй като те замръзват от влагата, която се отделя при дишането.
  • Ползвайте слънцезащитни кремове, съдържащи трехалоза - захарид, осигуряващ термална защита на кожата и хидратиращ стик за устни на всеки два часа.
  • Кремът на водна основа може да замръзне върху кожата при много ниски температури.
  • Нанасяйте дебел слой подхранващ крем вечер, за да се предотврати или успокои дразненето на кожата.

Дори когато е много студено, Вие се изпотявате при физическа натовареност: тялото регулира температурата си чрез потта. Тази загуба на вода се различава от трансепидермалната загуба на вода (TEWL), която е естествен процес, при който водата се изпарява през роговия слой (виж епизод 1). За да се компенсира загубата на вода в резултат на изпотяването, е важно да се приемат течности преди, по време на и след физическата натовареност. Избирайте естествени материи за ограничаване на изпотяването, задържане на топлината и намаляване на риска от разболяване.

Анкета

Винаги ли използвате слънцезащитен продукт през зимата?

Полезни съветиНевероятно е как водата се превръща в лед!
 

Тази година няма скреж по прозорците, който да забавлява най-малките членове на семейството. Затова открийте изумителен химичен експеримент, при който водата веднага се превръща в ледени кристалчета. Каква е тайната? Загрейте водата и след това добавете натриев ацетат. След охлаждане, най-малкото почукване или вибрация предизвиква процеса на кристализация!
Тази химична реакция е много забавна, особено когато знаете, че натриевият ацетат е основната съставка на грейката за ръце, която използваме, за да запазим топлината на ръцете си вътре в ръкавиците! 

 

 
СЛЕДВА

Внимание! Чувствителни зони...