Здрава коса и скалп

Всеки човек има между 100 000 и 150 000 косъма, вкоренени в скалпа, като при червенокосите те достигат до 200 000.

Всеки от тях се състои от корен или космена луковица и от космено стебло, което всъщност е самият косъм.

Космите са съставени предимно от кератин и меланин, пигментът, който дава естествения им цвят. Растежът на косата е свързан с размножаването на клетките в луковицата, те тръгват нагоре и оформят стеблото.

Затова е много важно скалпът, иначе казано теренът, върху който расте луковицата, да бъде здрав и да доставя хранителните елементи за растежа на косата.

Развитието на косъма минава през 3 етапа:

 

Step 1
1/ анаген това е периодът на растеж на косъма, който трае от 3 до 7 години, като се увеличава приблизително с 2 милиметра на седмица. Коренът произвежда косменото стебло от кератин, видимата част на косъма.
Step 2
2/ катаген кратък период от 1-2 седмици, през който косъмът престава да расте и умира.
Step 3
3/ телоген период от около 3 месеца, през който мъртвият косъм остава фиксиран на скалпа преди да падне, време през което клетките трябва отново да слязат до корена за да започне нов цикъл. За своето съществуване, всяка луковица произвежда между 20 и 25 космени стебла.

Макар, че ефектът е видим на косата, всичко се случва на нивото на скалпа.

Много хора се оплакват от щипане, сърбеж, дискомфорт, парене и дори зачервяване. Предизвикващите фактори могат да бъдат са: топлина, студ, замърсяване, емоции, сух или влажен въздух, водата и шампоаните.

Раздразненият скалп всъщност е нарушено кожно равновесие, свързано с поредица от физиологични разстройства.

Стресът или използването на класически шампоан, съдържащ дразнители (химически детергенти или други трудно поносими съставки), може да сложи началото на подобни разстройства. Тази агресия спрямо скалпа уврежда хидролипидния филм и дестабилизира кожната бариера.

В резултат на това, водата се изпарява по-лесно, кожата се изсушава и позволява да проникнат дразнители, които са в основата на клиничните признаци на раздразненост – сърбеж, дискомфорт, чувство на опънатост...

Те са тежки, нямат обем и обикновено лъщят, особено в корените. Зад това се крие хиперсеборея, за която има многобройни причини. Излишъкът от себум се натрупва в корените и това придава този „мазно лъщящ“ вид.

Тежка и права, косата често се дели на кичури и изглежда мръсна, тъй като себумът  хваща праха от въздуха и той прониква лесно в косата.

Тук е обратното.

Сухата коса е крехка, лесно се къса, крайчетата цъфтят, трудно се разресва и не се поддава на оформяне.

Сухият косъм се дължи на сухия скалп.  Липсата на себум може да бъде вродена, при хората, които секретират по природа малко количество себум или придобита, когато сухотата е свързана с външна намеса: слънце, вятър, замърсяване, солена морска вода, къпане в басейн, сешоар с четка или твърде често изправяне на косата, боядисване и трайно къдрене...Във всички случаи кожната бариера не изпълнява вече своята роля, увеличава се загубата на вода, косата се изсушава, лесно се къса и е с неравна текстура. При липса на вода, косата е чувствителна на статично електричество и трудно се сресва.

Как да спазваме добра хигиена на косата?

Препоръчително е измиването на косата да става без нараняване или премахване на хидролипидния филм, за да се запази физиологията на космената луковица.

Само шампоан без детергенти може да запази биологичното равновесие на косата, защото той не съдържа агресивни химически съставки. Влияние оказват и замърсяването на околната среда, носенето на каска, интензивното спортуване, които подтикват към ежедневно миене с шампоан.  Затова е много важен изборът на шампоан без детергенти. Някои лечебни шампоани също са без детергенти.

 

Как да разберем кога падането на коса не е нормално?

Загубата на по-малко от 100 косъма на ден е нормално, тъй като това съответства на развитието на космения цикъл. Над тази бройка е редно да се стреснете.

Ако загубата на коса не е генетично (плешивост), то прекомерното й падане често се дължи на:

Body areas
Временна ситуация стрес, умора, бременност (след бременността), промяна на сезона (особено есента), хранителен недостиг (желязо, силиций, витамини от група В, цинк, основни мастни киселини, серни аминокиселини, олигоелементи), възстановяване след болест, хормонални проблеми.
Pollution
Външни въздействия от физическо естество („работа с каска“), химически (замърсяване, боя, редовно трайно къдрене, много силен сешоар, силно въздействащи козметични продукти, по-специално за мазна коса), инфекции (микози) или паразити (въшки).

Всички тези фактори неминуемо имат отражение върху косата. Освен с косопад, това може да се прояви и като по-голяма чупливост, липса на жизненост и посърване или чрез мазна и тънка коса.

Използването на хранителни добавки би имало благотворен ефект върху косата. За да стимулира, укрепва и сгъстява косата, хранителната добавка трябва да съдържа хранителни елементи, които усилват производството на качествен кератин, който ограничава хиперсебореята и благоприятства растежа на косата.  Ако добавката съдържа магнезий тя ще допринесе за премахване на стреса, който е честа причина за косопад.

Ако се сблъсквате със значителен и продължителен косопад, редно е да посетите вашия дерматолог.

Woman taking medication

Too much sebum pore

Мазната коса се дължи на увеличена секреция на себум от мастните жлези на скалпа - така наречената „хиперсеборея“. Но не само тя е причина за мазната коса. Тя може да е резултат от:

  • Качествена промяна на себума, който става по-течен и така се движи по-бързо и лесно към косменото стебло,
  • Образуването на калциеви соли след контакта на себума с калция от течащата водата, в момента на миене. Резултат от това е тежката и лъщяща коса.

Трябва да се отбележи, че:

честото миене с шампоани, които съдържат детергенти, може да предизвика реакция на хиперсеборея. Като следствие на агресивно измиване, мастната жлеза може да се "самоопакова" и да секретира по интензивно, като по този начин косата и скалпът станат още по-мазни.

  • Хранете се балансирано, разнообразно, здравословно и леко, като залагате на пресните зеленчуци, плодовете и зърнените храни, без да забравяте тези, богати на основни мастни киселини, серни аминокиселини, цинк и витамини от група В (риба, морски дарове, дроб, яйца, масла, кисело мляко).
  • Наложете си „анти-стресова“ хигиена на живот. Намирайте време за почивка, за да намалите напрежението.
  • Запълнете хранителните липси с подходящи добавки.
Woman eating healthy food

1/ Масажирайте своя скалп, преди да нанесете шампоан, с леки кръгови движения от тила по посока на предната част на главата. Тази практика помага не само да стимулирате растежа, като помагате на кръвообращението, но и да оптимизирате действието на лечебните шампоани.

2/ Използвайте шампоан и балсам, подходящи за вашата коса и скалп. Ако се налага да миете косата си всеки ден, то изберете шампоан за ежедневна употреба, без детергенти.

Ако шампоанът е лечебен, спазвайте предписанието на вашия дерматолог или съветите на вашия аптекар.

3/ Обилно изплаквайте косата с хладка вода. Времето за плакнене винаги трябва да е по-дълго от времето за миене.

Bioderma - woman cleansing her back
  • Сушете косата внимателно. Най-безвредно е естественото изсъхване. Ако трябва да използвате сешоар, сложете го на най-ниската  степен, прекалената температура действа агресивно, стимулира потната секреция и секретирането на себум и наелектризира косата. Разресвайте деликатно косата с четка. Разресването трябва да е леко и нежно, за да не се раздразни скалпа и косменото стебло. Ресането на косата помага да се премахнат замърсяванията по косъма, които отнемат нейния блясък.
  • Използвайте гребени и четки от естествена материя, без да забравяте честото им почистване с шампоан или антисептичен сапун. 
Жена с развяна от вятъра коса