Кампанията е социална и цели да привлече общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25 годишна възраст. Задачата, която си поставят организаторите е да помогнат на младежите и техните родители с достоверна информация и съвети, както и да популяризират ключовата роля на дерматолога в лечението на акне.

Основни послания на кампанията са превенцията, ранното лечение, нуждата да се търси помощ от специалист-дерматолог и че акнето е лечимо кожно заболяване. Тази година към досегашните партньори  на кампанията - Българско Дерматологично Дружество, Сдружение на Частно Практикуващите Дерматолози, Асоциация на Студентите Медици в България, Асоциация Родители, Българска Педиатрична Асоциация, Българска Фармацевтична Студентска Асоциация се присъединяват Българска Асоциация на Естетичните Дерматолози, Български Фармацевтичен Съюз и Loveguide. 

Кампанията е целогодишна и включва беседи с ученици, разпространение на информационни материали за пациенти с акне и информационно-медийно съдържание. 

Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване. Последните открития в областта на акнето са ключовата роля на диссеборята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честата поява на възрастово акне (при мъже и жени над 25 годишна възраст). 

Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на социалния живот на пациента. 

Акнето влияе на самочувствието, професионалните взаимоотношения и общуването с противоположния пол.

Представяне на специалните гости на пресконференцията за кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето: 

Доц. Гриша Матеев е председател на Българското дерматологично дружество и съосновател на Българското дружество по медицинска микология. Доцент към Катедрата по дерматология и Венерология към медицински факултет към МУ София. Ръководи Направление по болести на съединителната тъкан и детска дерматология в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“. Член е на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Европейската академия по дерматология и венерология. 

Има над 100 научни публикации в престижни наши и чуждестранни списания на английски, немски и френски език. Автор и съавтор е на няколко учебника и монографии. Тази година Доц. Гриша Матеев беше избран за българския член на борда на EADV. 

Д-р Петьо Брезоев е специалист по дерматология и венерология, председател на Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози.  Член е на Българското дерматологично дружество, на Американската академия по дерматология и на Академията по практична дерматология и естетична медицина. Професионалните му интереси са насочени към конвенционална дерматология, малка оперативна дерматология, естетична дерматология, алергологична дерматология. 

Баща е на 16-годишния Виктор и 6-годишната Дара. Всички в семейството му са запалени по сърфа, а през зимата прекарват свободното си време в планината, където обичат да карат ски и борд. 

Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, завършва медицина в Медицински университет в София. Защитава две докторски степени в България и в Дания в областта на фармакологията и хранене.  Доц. д-р Ханджиева-Дърленска е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Научните й интереси са в областта на превенцията и лечението на детското и възрастово затлъстяване, метаболитните заболявания и фармакологията. За контакти: teodorah@abv.bg 

Яна Алексиева е психолог и майка, която вярва и работи за промяна на света около себе си към по-добро. От 2009 година е част от екипа на Асоциация Родители. Това, което я мотивира и до днес е вярата във важността на качественото образованието и развитието на децата в среда ориентирана към нуждите им и уважаваща личността им. Свободното си време обича да прекарва със семейството и приятелите си, да пътува и да изучава света чрез различните кулинарни вкусове. 

Магистър-фармацевт Анжела Мизова е председател на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз. Собственик е на аптеки и има богат опит с медикаменти и дермо-козметика за лечение на акне. 

Николета Попкостадинова е част от екипа на Loveguide, платформа за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години. Подходът на Loveguide е да говори честно, приятелски и на разбираем език с тийнейджърите по всички теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс и сексуално предавани инфекции и много други. Екипът на Loveguide провежда и часове по здравно образование в училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода „връстници обучават връстници“. 

Николета Попкостадинова завършва Журналистика в Американския университет в Благоевград. Работи във в."Капитал", а нейни публикации може да срещнете в издания като Balkan Insight, EU Observer, Der Standard, Le Monde Diplomatique, Allgemeine Zeitung, Eurozine, Businessweek, Future Challenges и др. С проекта Loveguide Николета попада в класацията на Дарик радио - "40 до 40".

Валери Йорданова е YouTuber и лайфстайл блогър с десетки хиляди последователи в социалните мрежи. Със съдържанието, което споделя, тя  често е модел за подражание на много тийнейджъри. В постовете и видеата си е винаги усмихната и позитивна и споделя своето ежедневие и лайфстайл с младите хора, които я следват.